To imamo vsi doma in vedno zavržemo – namesto da bi uporabili za odganjanje komarjev in mravelj

10. 7. 2024
Deli
To imamo vsi doma in vedno zavržemo – namesto da bi uporabili za odganjanje komarjev in mravelj (foto: Profimedia)
Profimedia

S toplejšimi dnevi se nam pridruži tudi veliko žuželk. Sršeni in ose so morda najbolj nadležne, a tudi drugi nezaželeni gosti, kot so komarji, naredijo poletne večere precej neprijetne. Na srečo obstaja več načinov, kako to preprečiti.

Komarje privlačijo vlažna in senčna mesta ter stoječa voda – vanjo namreč odlagajo jajčeca. Zato naj bo prvi korak naslednji: odstranite vso stoječo vodo. Celo vodo, ki se nabere v podstavkih za rože. Če imate kopel za ptice ali denimo otroški bazen, vodo redno menjajte. Prav tako redno negujte rastline in travnik, če imate vrt. 

Namestite tudi nekaj ptičjih krmilnic. Ptice se bodo z veseljem lotile nadležnih gostov. 

Uporabite naravni repelent – rastline. Obstajajo rastline, ki jih žuželke, kot so komarji, sovražijo. Limonska trava, bazilika, poprova meta, rožmarin, sivka, žajbelj, pelargonije, ognjič … lahko pomagajo odgnati neželene obiskovalce.  

Ne spreglejte tudi:

Tudi mravlje so v toplejših dneh pogost problem, še posebej nadležno pa je, ko se odločijo obiskati notranje prostore, kjer iščejo hrano. Najpomembnejši korak v tem primeru je odstranitev njihovih virov hrane. Kuhinja naj bo vedno čista, hrano shranjujte v zaprtih posodah in redno odstranjujte smeti. 

Odvrnete jih lahko tudi z uporabo dišav, ki jih ne marajo. Na primer cimet, čili, olje poprove mete ali limonin sok so odlični za ustvarjanje barier na mestih, kjer mravlje vstopajo v prostor. Za brisanje površin pa uporabite mešanico vode in kisa, s čimer boste odstranili feromonske sledi, ki jih mravlje puščajo za seboj. 

V primeru, da mravlje že imajo poti do virov hrane, lahko uporabite naravne pasti, kot je mešanica sladkorja in sode bikarbone.

Namesto kemije, poskusite s kavno usedlino

Kavna usedlina naj bi bila odlična v boju proti komarjem in mravljam, zato je nikar ne zavrzite!

Profimedia

Zbirajte kavno usedlino in pustite, da se popolnoma posuši. Nekaj suhe kavne usedline nato natresite na folijo oziroma v nizko nepregorno posodo. Ko boste naslednjič sedeli na prostem, jo prižgite. Usedlina bo počasi tlela, dim pa bo pregnal nezaželene obiskovalce. 

S kavno usedlino lahko preženete tudi mravlje. Na mesta, kjer imate težave z mravljami, potresite mleto kavo ali usedlino in težava bo rešena.

Seveda se moramo zavedati, da so tudi nadležne žuželke del naravnega ekosistema in da se jih nikoli ne bomo povsem znebili in to niti ni zaželeno. Cilj je le vzpostaviti ravnovesje.

Preverite še:
Kdaj ste kupili česen? Če ga imate doma toliko časa, ga nemudoma zavrzite!