To je pes, ki je lahko vaš najboljši osebni trener (z njim ne bo izgovorov za gibanje)

To je pes, ki je lahko vaš najboljši osebni trener (z njim ne bo izgovorov za gibanje) (foto: OSEBNI ARHIV) OSEBNI ARHIV
10. 12. 2021

Če ste eden od tistih, ki jim pogosto zmanjkuje motivacije za gibanje na svežem zraku oziroma se morate vedno znova priganjati, da skrbite za svojo kondicijo, potem je čas, da izberete nov pristop. Omislite si psa, ki ne bo upošteval vaših izgovorov in bo vaš najboljši trener (poleg tega, da bo vaš najboljši prijatelj).  

Izgubljati besede o tem, kako nujno je gibanje in predvsem gibanje na svežem zraku, je potrata časa, saj je to v teoriji jasno vsem in vsakomur. Veliko težje pa je biti zvest temu načelu v praksi, sploh če ste nagnjeni k ležernosti in udobju.

Dobra in priporočljiva metoda je, da v imenu zdravja in dobrega počutja dobesedno prinesete naokoli samega sebe. Če na primer za svojega hišnega ljubljenca izberete psa, ki potrebuje dovolj aktivnosti vsak dan (in morda niti ne samo enkrat na dan), si boste naredili veliko uslugo. Pretentali boste svojo lenobo, ne da bi vedeli, kdaj se je to zgodilo, in vsakodnevno iskanje motivacije, da storite nekaj dobrega zase, bo s pasjimi sprehodi postalo brezplodno. Gibali se boste zanj in z njim se boste gibali tudi zase.

V vsakem vremenu in brez iskanja bližnjic

Takega psa ne zanima, ali zunaj dežuje in je mraz, saj so zanj na prvem mestu redni sprehodi, pri tem pa mu običajno ni dovolj krog okoli sosedove hiše. Gibanje s psom je prijetno, zato je skorajda nemogoče, da se sčasoma ne boste tudi sami navadili na redno aktivnost, in tako boste svojemu pasjemu osebnemu trenerju lahko neizmerno hvaležni. Vaše počutje bo vse boljše in boljše – tako fizično kot psihično.

OSEBNI ARHIV

Vajina prijetna dnevna aktivnost bo 'mimogrede' oblikovala vaše telo, morebitni odvečni kilogrami bodo izpuhteli, poleg mišic boste pridobili kondicijo, vzdržljivost in moč, s tem pa tudi vse več pogojev, da ostanete na dolgi rok vitalni in zdravi.

Imamo pa tudi že ogromno raziskav, ki potrjujejo, da aktivnosti (še zlasti na prostem) odpravljajo stres, umirjajo ter ugodno vplivajo na naše telesno in duševno stanje. Pri tem je pomembna redna, vsakodnevna fizična aktivnost, dovolj naj bi bil že polurni sprehod.

Vsi pozitivni 'stranski učinki' aktivnosti s psom

Glede na raziskave gibanje torej ni dobro le za telo, temveč tudi za možgane. Vadba spodbuja izločanje nevrotransmiterjev, denimo serotonina, ki sodeluje pri pozitivnem razpoloženju, in endorfinov, torej hormonov sreče. Nevrotransmiterji so po vadbi povišani v možganskih področjih, ki pomagajo uravnavati srčni utrip, emocije in kognitivne funkcije. Najboljši rezultat seveda dosežete, če prakticirate redno fizično aktivnost.

Ob aktivnem druženju s psom pa se poleg endorfinov in serotonina sproščata še oksitocin, hormon, ki ga povezujemo z ljubkovanjem in crkljanjem in ki pomaga omiliti stres, ter dopamin, povezan s prijetnimi občutki in užitkom, kar dobro vpliva na razpoloženje človeka in deluje protistresno.

To je pasma, ki se vam ne bo pustila zasedeti

Pes, ki vam gotovo ne bo dovolil, da se zapustite in pozabite na načela dobrega počutja, je weimarski ptičar ali weimaranec. Gre za psa prefinjenega gibanja in elegantne zunanjosti, v kateri boste zlahka opazili močno muskulaturo in zdravo, skladno obliko telesa na splošno. Medtem ko je bil ta pes nekoč pes izbrancev in izrazito lovski pes, je danes vse bolj priljubljen hišni ljubljenec in družinski član. Ki vam lahko pomaga, da še sami postanete taki, kot je sam – mišičasti in obenem gracilni.

OSEBNI ARHIV

Po naravi je weimaranec prijazen in ljubeč ter izjemno inteligenten in živahen pes, ki potrebuje veliko dnevne aktivnosti, saj ima ogromno energije, zgolj počasni sprehodi mu zato večinoma niso dovolj. Potrebuje energično gibanje, predvsem veliko teka, raziskovanja narave, hoje v hribe ... Kot tak velja za najboljšo izbiro za fizično aktivne ljudi in seveda take, ki bi v svoje življenje radi vnesli več gibanja. 

Po drugi strani pa ta pes nadvse rad ugaja svojemu lastniku in se bo do neke mere tudi prilagodil njegovemu karakterju in načinu življenja. Zato vam seveda ni treba biti ultramaratonec, da bo postal vaš najboljši prijatelj. Kadar vam aktiven sprehod vendarle ni po godu, bo zadovoljen tudi z malim (berite vrtom ali trato pred hišo). Da o tem, kako rad bi se vam pridružil na kavču med crkljanjem, niti ne govorimo.

Zelo hitro se bo naučil tudi novih ukazov, sploh če boste z njim vzpostavili spoštljiv odnos. Sicer pa weimaranec potrebuje predvsem občutek vključenosti v vaš dom, v družino in njene aktivnosti, samota mu ni pri srcu. Če ga boste vsak dan vsaj malo zaposlili tako fizično kot mentalno oziroma ga vključili v svoje življenje, boste dobili prilagodljivega in vdanega prijatelja in družinskega člana. Ki bi za vas naredil vse, ne le to, da vas bo natreniral, kot bi mignil.

Gaber Glavič, nekdanji hokejski reprezentant in zdajšnji hokejski trener, se ob hokeju ukvarja tudi z vzgojo weimarskih ptičarjev. Z njimi ima dolgoletne izkušnje, trenutno je lastnik treh, ena od njih je pravkar skotila 12 mladičev (psarna Greysland Hill). Vprašali smo ga, zakaj se je v svojem aktivnem življenju odločil prav za to pasmo.

»Prav zaradi tega. Zaradi aktivnega življenja. (nasmeh) Ker ga kot hokejist že od nekdaj živim in tudi po zaključku igranja hokeja ohranjam kondicijo in moč. To so psi, ki potrebujejo redno in intenzivno gibanje, najbolje večkrat na dan, zato mogoče lahko trdim, da jaz treniram njih in oni mene. Treningov z weimaranci ni dobro pogosto 'prešpricati' – v nasprotnem primeru preveč občutiš višek njihove energije. (smeh) Čeprav so v osnovi, če se jih vzgaja prav, nežni, prijazni in pametni, lahko njihov lovski nagon, če ga ne sprostijo v naravi, iz njih potegne tudi kakšno lumparijo. Ja, ti psi se ujamejo z mojim načinom življenja, z njimi je trening na sporedu vsak dan vse dni v letu. Pasji sprehodi v naravi pa mi ne pomenijo samo fizične aktivnosti, ampak me predvsem tudi sproščajo – to sem potreboval in redno počel že v času hokejske kariere in tudi zdaj kot trenerju mi najbolje umirijo glavo.«

Gabra lahko tudi kontaktirate na njegovem FB-profilu, če vas zanima karkoli v zvezi z weimarskimi ptičarji.
OSEBNI ARHIV