TO je vzrok neprijetnega zadaha! (ne, ni hrana)

TO je vzrok neprijetnega zadaha! (ne, ni hrana) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 10. 2022

Zakaj pride do zadaha? Vzrok ne tiči vedno v hrani!

Velika večina ljudi se občasno srečuje z neprijetnim zadahom. Čeprav ta pogosto nastane zaradi neustrezne prehrane, stroka opozarja, da do zadaha lahko pride tudi zaradi drugih razlogov.

Bolezni dlesni

Izjemno pogost vzrok za slab zadah je tudi bolezen dlesni. Slednje nastanejo predvsem zaradi neustrezne ustne higiene. Zobozdravniki pravijo, da je slab zadah eden od opozorilnih znakov, da ima oseba težave z dlesnimi in nabiranjem zobnega kamna.

Akutno vnetje dihalnega sistema

Neprijeten zadah je lahko tudi znak resnega vnetja dihal. Mononukleoza, angina, vnetje sapnika ali pljuč, kronično vnetje sinusov, bronhitis, pljučni absces ter številna druga zdravstvena stanja so povezana s slabim zadahom.

Bolezni želodca

Tudi nekatere želodčne težave so lahko vzrok. Sploh za težave z refluksom je značilno, da jih lahko spremlja tudi slab zadah. Če se želodčna kislina vrača v usta, lahko povzroča neprijeten vonj. 

Kajenje

Kajenje že samo po sebi povzroča neprijeten vonj in je lahko vzrok za zadah. Obenem pa prispeva tudi k boleznim želodca, dihal in dlesni, ki so vse prav tako povezane s slabim zadahom. 

Suha usta

Slina pomaga očistiti usta in odstraniti delce, ki povzročajo neprijeten vonj. Ko se proizvodnja slina zmanjša, pride tudi do neprijetnega zadaha. Suha usta so tudi eden glavnih vzrokov za "jutranji zadah".

Stroge diete

Ljudje, ki ne zaužijejo zadostnih količin hrane, imajo pogosto slab zadah. Hrana med drugim spodbuja tudi izločanje sline, stradanje pa je torej še eden od vzrokov za suha usta, ki privedejo do neprijetnega zadaha.

Če imate slab zadah, najprej razmislite o svojih higienskih navadah. Poskusite spremeniti svoj življenjski slog tako, da dnevno dovolj pijete, zaužijete dovolj hrane ter se izogibate kajenju.

V kolikor pa zadah kljub takšnim spremembam ne izgine, obiščite svojega zobozdravnika. Če ta sumi, da je zadah posledica resnejše bolezni, vas bo napotil k ustreznim strokovnjakom.

Viri:
danas.rs
mayoclinic.org