To morate vedeti, če se boste odrekli kofeinu za dober spanec

To morate vedeti, če se boste odrekli kofeinu za dober spanec (foto: profimedia) profimedia
11. 7. 2019

Bi poskusili? En teden brez kofeina, da bi izboljšali nočni počitek. Ne govorimo o tem, da kavo za vedno odstranite z jedilnika, ampak da zmanjšate vnos. Preden preizkusite 7 dnevni izziv brez kofeina, morate vedeti nekaj stvari.

Morate biti vztrajni, ker ne bo lahko

To velja posebej za tiste, ki si skodelico kave privoščijo že pred zajtrkom. Ko se boste prebudili, boste avtomatsko hoteli kavo, vendar morate vztrajati pri tem, da dan začnete brez nje. Da skušnjava ne bo prevelika, si že večer prej pripravite smuti ali si zamislite drug topel brezkofeinski napitek, ki bo nadomestil skodelico kave. Za zajtrk pa izberite živila, ki vas bodo nasitila in napolnila z energijo. Naj vsebuje veliko beljakovin in vlaknin.

Poiščite druge vire energije

Največja skrb pred izzivom je, da boste brez kave cel dan zaspani in neproduktivni. Da bi pregnali takšno miselnost, že vnaprej poiščite druge vire, ki vas bodo osvežili in napolnili z energijo. Odličen začetek je vadba, saj je že nekaj minut dovolj, da pospešite srčni utrip in prebudite telo. Zjutraj se do delovnega mesta na primer odpravite po stopnicah ali s hitrejšim korakom, da boste takoj pripravljeni tudi na težje miselne naloge.

Pomemben del je tudi prehrana, ki jo v večjem delu skušajte pripraviti doma, za prigrizek pa si privoščite sadje, zelenjavo, oreščke in podobno. Izognite se sladkorju, ki bo za hip sicer dvignil krvni sladkor, a bo ta hitro upadel, vi pa boste postali zaspani.

Spanec bo boljši, a ne tako, kot si predstavljate

Če se odločite za teden brez kofeina, boste zagotovo opazili izboljšanje spanca, vendar ne čisto po pričakovanjih. Verjetno ne boste zaspali takoj, ko se uležete v posteljo, vendar bo noč minila brez (ali z manj) obračanja in premetavanja, tudi čas od začetka počitka do spanca bo krajši. Zjutraj boste imeli manj težav z vstajanjem, oziroma se boste prebudili hitreje kot običajno.

Kofein ne bo rešil vseh težav s spanjem, ki so lahko vzrok drugih zdravstvenih problemov, lahko pa opazite boljšo kvaliteto spanja.

Nepričakovane dobre posledice

Kofein povzroča škodo tudi na drugih področjih, čeprav se tega morda ne zavedate. V tednu brez kave boste morda opazili, da niste več živčni pred sestanki in manj pomembnimi stvarmi, da lažje obvladujete svoje strahove in da je anksioznost izginila ali se je stanje izboljšalo.

Ko vam srce ne bo utripalo veliko hitreje, kot bi brez kofeina, boste tudi lažje razmišljali in sprejemali boljše odločitve kot bi jih, če bi to počeli v naglici. Lažje se boste zares sprostili, kar bo prineslo pozitivne spremembe pri delu, ko boste sveži in spočiti brez težav opravili tudi zahtevnejše naloge.

Moram celo življenje ostati brez kave?

Seveda ne. Če želite opaziti spremembe, se kofeinu odrecite za teden ali dva, v nadaljevanju pa zgolj zmanjšajte število skodelic na dan. Najbolje bo, da si kavo privoščite v dopoldanskem času, saj popoldne lahko vpliva na večerni spanec. Takrat si energijo raje zagotovite v obliki hrane in rekreacije.

Preverite tudi: