To se dogaja na Hrvaškem: trgovina zaklenila z varovalom slovenski izdelek (gre za živilo, ki ga jeste vsak dan!)

To se dogaja na Hrvaškem: trgovina zaklenila z varovalom slovenski izdelek (gre za živilo, ki ga jeste vsak dan!) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2022

Kaj pravite na takšno dejanje? 😳 Kam nas bo pripeljalo? 

V hrvaških trgovinah se dogaja nekaj nenavadnega, ob čemer se boste vprašali, kam nas bodo takšna dejanja še pripeljala. Kaj pravite na to, kar se je zgodilo? Bi ravnali enako? 

Podražitve smo že kar precej občutili, med drugim tudi pri nakupovanju vsakdanjih živil kot sta mleko, kruh in preostala hrana. Vaš račun je precej večji, kot je bil prej, čeprav kupujete enake izdelke. Sklepamo lahko, da se je zaradi tega povečalo tudi število kraj po živilskih trgovinah, kar bi pojasnilo situacijo na Hrvaškem. 

Eden od uporabnikov Facebooka je objavil slike nečesa, kar imate verjetno v hladilniku tudi vi: paštete. Slika ne bi bila nič nenavadnega, če ne bi bila pašteta zaščitena kot alkohol - dali so jo v posebno škatlo, ki varuje proti kraji, kar je zapisal uporabnik. "Ne morem verjeti, kam smo prišli," je še dodal. 

Kaj bi si mislili, če bi kaj takšnega zagledali na polici? Se strinjate, da je potrebno izdelke tako zaščititi, ali se vam to zdi preveč? 

Ker gledamo na vsak evro, je tu še nekaj nasvetov, kako lahko pri nakupih malo privarčujete: 
  • V trgovino pojdite s seznamom in kupite le tisto, kar ste zapisali. Največ boste zapravili, ko se v trgovino odpravite kar tako na pamet, saj boste vzeli tudi tisto, kar sicer ne bi. Poskrbite tudi, da ne boste lačni med nakupovanjem. 

  • Preglejte reklame in preverite, ali so vaši izdelki znižani. Preprosto izračunajte, ali boste za določen izdelek odšteli manj denarja kot sicer in ga takrat kupite na zalogo, če ga lahko hranite dlje časa. 

  • Pojdite v nekaj različnih trgovin in primerjajte cene za isti izdelek. Verjetno se bodo malo raziskovale med seboj in na mesečni ravni se vam to lahko precej pozna. 

  • Kuhajte na zalogo in tako porabite vse sestavine, ki bi jim drugače pretekel rok uporabe. Veliko denarja izgubite, ko izdelke mečete v smeti. Zato raje skuhajte kaj, kar boste lahko zamrznili in s tem vse porabili. 

  • Prinesite svojo vrečko in ne kupujte tiste v trgovini, tudi če je le nekaj centov. Ko cente seštejete, se nabere za kakšno živilo, ki ga kupujete. Poleg tega boste prijaznejši do okolja.