To so vedenja, ki jih boste ob koncu življenja obžalovali

To so vedenja, ki jih boste ob koncu življenja obžalovali (foto: Profimedia) Profimedia
7. 11. 2017

Ko se življenje bliža koncu, je ljudem pogosto žal za vse, česar niso storili. Spremeniti pa boste hoteli tudi nekatera vedenja, zaradi katerih niste izkoristili vseh čudovitih priložnosti.  

1. Strah vam je preprečil, da bi stopili iz območja udobja

Nikomur ni prijetno stopiti iz svojega mehurčka poznanega in udobnega, a se le tako lahko česa naučimo ter obogatimo svoje življenje. Če ne boste širili svojega varnega območja, boste zaradi tega zamudili veliko dobrih priložnosti. Nekatere izmed njih se kasneje ne bodo vrnile. Naj vas strah pred neznanim ne odvrne od potovanj, učenja, spoznavanja novih ljudi in preizkušanja aktivnosti, ki vas zanimajo. Slej ko prej boste vse zamujeno obžalovali.

2. Prestrašenost pred tem, kaj bodo rekli drugi

Vedno se ozirate na mnenja drugih, ki so vam celo bolj pomembna od svojih lastnih želja. Zato nikoli ne dobite tistega, kar bi zares radi. Čigavo življenje živite? Svojega zagotovo ne. Sploh veste, kaj vas osrečuje, žalosti, vznemirja? S takšnim vedenjem si odvzemate možnost raziskovanja aktivnosti in vsega lepega, kar bi prineslo življenje. Ko ste vedno zaposleni z mislimi drugih, je težko najti čas tudi zase. Eno pa je jasno: nikoli ne boste ustrezali vsem.

3. Ne izbirate ljudi, s katerimi se družite

Nikoli niste zares razmislili, s kom preživite največ časa. So vam ljudje všeč, imajo podobne interese, skupne vrednote? Zelo je pomembno, s kašnimi posamezniki se obdate, saj odražate lastnosti petih oseb, ki so vam najbližje. Čas je, da očistite seznam prijateljev in na njem pustite le tiste prave. To storite tako na družbenih omrežjih kot v realnem življenju. Napolnite dni z lepimi spomini, ki jih kasneje ne boste obžalovali.

4. Zanemarjali ste svoje telo

Najbolj škodljiva je misel, da ste neuničljivi. Pogosto nas spreleti v mladostniških letih, ko imate na primer popolno postavo kljub temu, da pojeste veliko nezdrave hrane. Če ne v kilogramih, se bo to pokazalo kako drugače in na nek način vplivalo na vaše zdravje. Enako je z zanemarjanjem športa, »upiranjem« v obliki tetoviranja in prebadanja telesa, pitjem alkohola, nažiranjem s sladkarijami … Ko sprejemate odločitve, vedno pomislite nase. Vi ste tisti, ki bo konec koncev moral živeti s takšnim telesom. Če izbrana tetovaža ni tisto, kar si sami zares želite, ampak izražanje nestrinjanja nad nekom, si je ne omislite. Vse kar storite svojemu telesu naj bo na podlagi razmisleka, kaj je najbolje za vas.

5. Nikoli niste izpopolnili vsaj ene spretnosti

V mladosti si radi rečemo »saj imam še čas«, vendar moramo ravno v tistem obdobju trud in znanje usmeriti na področja, v katerih smo dobri. Tudi če je le konjiček, razširite svoje znanje in se trudite postati boljših od drugih na vsaj enem področju. Tu ne gre za opominjanje posameznikov, česa vsega ne zmorejo, temveč za dokazovanje samim sebi. V starosti se boste radi ozrli nazaj in spomnili, v čem ste blesteli.

6. Ne priznate zmote

Ljudje smo ekscentrična bitja, ki se morajo večkrat opomniti, da nihče ni popoln. Zato lahko z gotovostjo rečemo, da boste naredili napake. Takrat ne vztrajajte pri svojem za vsako ceno, ampak bodite pogumni in priznajte zmoto. Izkoristite situacijo za učenje nečesa novega, kar boste uporabili prihodnjič, da se izognete padcu. Težko se je pobrati in začeti znova, vendar vas bo tudi to s časom okrepilo in naredilo bolj samozavestne.

Preberite tudi: