To so znaki, da NUJNO potrebujete počitnice! (telo in um hrepenita po njih)

To so znaki, da NUJNO potrebujete počitnice! (telo in um hrepenita po njih) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2022

Preden zaprete kovčke, preverite, kaj vse kaže na to, da nujno potrebujete odklop od vseh obveznosti. 

Nič čudnega, da je izgorelost že nekaj časa diagnoza, saj vse več ljudi dela skoraj cele dneve, tudi na proste dni. Brez pravega počitka se telo nikoli zares ne odklopi in napolni, zato drvi prosti izgorelosti. Prepoznajte znake, da potrebujete počitek in si ga privoščite! 

Nekateri znaki bodo očitnejši kot drugi, vsi pa kažejo, da telo in um hrepenita po počitnicah: 
  • Na delu se pogosto zmotite - Že lažja opravila, ki vam nikoli niso delala težav, so sedaj težka in jih opravite le s težavo. Pri drugih nalogah pa se pogosto zmotite, kaj pozabite ali zamešate. Očitno um ne sledi več in ne more biti v stalni pripravljenosti, kot zahtevate od njega. Preden naredite kakšno večjo napako, vzemite vsaj kakšen dan dopusta. 

  • Zanemarjate svoje zdravje - Že nekaj časa čutite, da bi lahko imeli vnetje mehurja, vendar nimate časa za obisk zdravnika, ker imate preveč dela. Ali pa se ne morete rešiti prehlada, ki postaja vse hujši. So se od nikoder pojavili glavoboli, ki vas po novem spremljajo vsak dan? Če ne boste v tem trenutku poskrbeli za svoje zdravje, boste morali, ko vas položi v posteljo ali si nakopljete hujše zdravstvene težave. Postavite se na prvo mesto in vzemite nekaj prostih dni. 

  • Ljubosumni ste na družbena omrežja - Ciljamo na ljudi, ki jim sledite na družbenih omrežjih in jim zavidate njihove izlete ali "vikend pobege". Nehajte le gledati, ampak načrtujte svojega! Lahko vzamete le en prost dan in se za 3 dni odpravite kam v naravo, na sproščanje ali na izlete. Že krajši izleti vas lahko sprostijo, za hip preženejo stres in vam omogočijo, da se na delo vrnete sveži. Sami presodite, kako dolg odmor potrebujete. 

  • Zanemarjate načrte - Kolikokrat ste že odpovedali druženje s prijatelji, ker ste morali postoriti še nekaj za službo? Ali delali tudi med kosilom pri starših, izpustili filmski večer, prestavili zmenek s partnerjem? Vaše delo očitno škoduje družabnemu življenju. Če ne želite ostati sami (in če se želite odpočiti), boste morali zaključiti z delom po koncu delavnika in se posvetiti svojim ljubljenim. 

  • Izgubili ste iskrico - Tudi kadar ste prosti, ste le senca sebe. Obležite na kavču in zanemarjate hobije ter prijatelje in ne počnete ničesar, kar vas osrečuje. Ne vidite smisla v tem, razmišljate le, da bo kmalu spet delovni dan ... Ja, ZELO potrebujete počitnice! 

  • Naš nasvet: En dan v tednu je vaš. Samo za vas! Če imate svojo družino, ga boste verjetno preživeli z njimi, drugače lahko pokličete prijatelje, partnerja ali ga preživite sami. Edino pravilo je, da ne uporabljate elektronskih naprav in počnete, kar imate radi. Mi se vsaj za kakšno uro radi odpravimo tudi ven v gozd.