Triki, s katerimi olajšate zimsko jutranje prebujanje (ker je zunaj tako temno in mrzlo! 🥶)

Triki, s katerimi olajšate zimsko jutranje prebujanje (ker je zunaj tako temno in mrzlo! 🥶) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2022

Pozimi je vstajanje iz postelje še posebej težko, saj bi najraje ostali pod toplo odejo in zatisnili oči do takrat, ko bo posijalo sonce. Za vas imamo nekaj trikov, ki to olajšajo. 

V drugih letnih časih se telo lažje prebudi, ker je zunaj že svetlo, ko odprete oči. Pozimi verjetno vstanete v temi in še bolj se vam upira, ko morate zapustiti toplo posteljo. Zato je potrebnih nekaj novih trikov v vaši jutranji rutini. 

Naredite jutranje prebujanje pozimi vsaj malce lažje: 

Nekaj spijte

Zjutraj boste občutili žejo, pa tudi če je ne boste, najprej zavijte v kuhinjo in si natočite kozarec vode. To bo telo nežno prebudilo, kar potrebujete, že preden greste v kopalnico. 

Bi skodelico kave?

Če imate kavomat, lahko morda nastavite uro, kdaj želite svojo kavo. Naj vas pričaka ob isti uri, ko imate nastavljeno budilko, saj vas bodo iz postelje privabile vonjave kave, in ker verjetno ne boste želeli, da je mrzla, se boste morali precej podvizati. 

Profimedia
Spijte kozarec vode tik pred spanjem

Poskrbite, da vas bo zjutraj tiščalo na stranišče in ne boste morali ostati v postelji. Ko boste enkrat pokonci, pa za nobeno ceno ne hodite več v posteljo. S tem boste vse skupaj poslabšali, telesu boste dali mešane signale in tvegali, da zaspite v službo.

Ne dovolite si pregovarjanja s seboj

Zjutraj si boste rekli, da je povsem vredu, če še malce poležite. Tistih 5 minut je vse, kar potrebujete, kajne? No, dobro veste, da se 5 minut spremeni v 45 minut, potem pa kot v kakšnem akcijskem filmu skoraj poletite skozi vrata in zamudite v službo.

Končno naredite konec pregovarjanju in vstanite takoj, ko zaslišite budilko. Ne, ne bo lahko, bo pa precej lažje kot po 5 minutah. In čudežno boste imeli dovolj časa za vse. 

Če se prebudite nekaj minut pred budilko, vstanite

Tudi če ste pokonci že pol ure prej, vstanite iz postelje. Vedeli boste, o čem govorimo, saj je po pol ure še težje vstati kot prej. Poleg tega to pomeni, da lahko več časa srkate skodelico kave. 😉

Profimedia
Takoj se napotite pod prho

Sprememba temperature bo pospešila cirkulacijo krvi in precej lažje se boste prebudili. Vendar naj temperatura vode ne bo prevroča, prha pa ne predolga, saj to z vas lahko spere tudi dobre bakterije, kožo pa pusti izsušeno, rdečo in razdraženo. 

Kaj morate postoriti?

Zvečer boste precej lažje zaspali, če boste imeli nekje zapisano, kaj vse morate postoriti. Vsaj takrat, ko je seznam daljši kot običajno. Za miren spanec torej zapišite vse, kar vas čaka jutri, zjutraj pa se takoj opomnite na to - iz postelje vas bo pregnalo vse, kar morate postoriti, zato boste vedeli, da nimate časa za poležavanje. 

Raztezne vaje

Ne, ne pravimo, da morate telovaditi, ampak da naredite nekaj razteznih vaj takoj, ko stopite iz postelje. Telo se bo pričelo prebujati, kri bo zakrožila po telesu in prinesla kisik tudi do možganov. Lažje se boste prepričali v nekaj minutno raztezanje, če pred posteljo raztegnete podlogo za vadbo. Takoj, ko boste vstali, boste že na njej.