TO so znaki, da ste zasvojeni s kofeinom

TO so znaki, da ste zasvojeni s kofeinom (foto: Profimedia) Profimedia
23. 11. 2021

Odvisnost od kave je vse bolj pogost problem v razvitem svetu. Preverite, kateri so znaki, da ste s tem čarobnim napitkom zasvojeni!

Če ne popijete kave, imate glavobol

Kava je vazokonstriktor, kar pomeni da nekoliko zoža žile in tako pomaga pri glavobolu. Če pa s kavo pretiravamo, glavoboli nastopijo vsakič, ko svoje skodelice ne popijemo.

Pred prvo skodelico ste izjemno slabe volje

Kava vpliva tudi na naše počutje in pitje nas spravi v dobro voljo. V tem seveda ni nič slabega, težava pa nastane pri zasvojenosti s kavo. Takrat smo slabe volje vsakič, ko nam ne uspe popiti kave, kar lahko drastično poslabša našo kvaliteto življenja in odnosov.

Brez kofeina se ne morete skoncentrirati

Kava spodbuja izločanje adrenalina, kar nam pomaga, da ostajamo budni in zbrani. Če s tem napitkom pretiravamo, se začne dogajati, da brez kave sploh več ne moremo normalno razmišljati.

Potrebujete več kave, da dosežete efekt

Včasih vas je zbudila samo ena skodelica, danes morate za normalno delovanje popiti tri. Če opažate, da morate popiti vedno več kave, da bi dosegli enak učinek, kakor ste ga prej že po eni skodelici, je to precej očiten znak, da s kavo pretiravate in da bi bilo smiselno zmanjšati količino.