Trik št. 1, ki vas uspava v nekaj minutah

Trik št. 1, ki vas uspava v nekaj minutah (foto: profimedia) profimedia
4. 6. 2019

Nespečnost je v svetu stresa in hitenja pogosta motnja, ki ji ne posvetimo dovolj pozornosti.

Vas pogosto tare nespečnost? Niste sami, s tem se vsak dan spopada mnogo ljudi, ki niso povsem kos hitremu tempu, ki od vas zahteva, da ste vedno na voljo. Ko s skrbmi ležete v posteljo, ne dovolite, da se telo primerno spočije, zato se zaspanost vleče iz dneva v dan. težava je postala tako resna, da so ji namenili celo dan: 10. marec je dan osveščanja o nespečnosti. Kaj lahko glede tega storite sami?

Največjo napako naredimo, ko pričnemo razmišljati, kaj nas sprosti. Dobro vemo, da moramo v posteljo leči mirni, zato se zatečemo k aktivnostim, ki naj bi nas sprostile. Vsaj tako mislimo. Gledanje televizije, igranje igric na telefonu in brskanje po družbenih omrežjih so priljubljene tehnike, ki jih pred spanjem počnemo iz navade ali celo zato, da bi nas uspavale. V resnici stimulirajo možgane in zato delujejo ravno obratno: sporočajo možganom, da morajo biti pripravljeni na sprejemanje informacij.

Zato omenjene stvari čim prej opustite in uporabite trik, ki vas bo uspaval v minuti: BRANJE.

Potrebnih je le 6 minut, da se popolnoma sprostite in postanete zaspani. Na Mattress online so primerjali poslušanje glasbe, sprehod (gibanje), pitje toplega napitka in branje. Slednje se je izkazalo za najboljše “zdravilo za dober spanec”. Sledi mu glasba.

Kaj se zgodi med branjem?

  • Branje zmanjša stres, zato se sprostite.
  • Upočasni se bitje srca.
  • Sprosti se napetost v mišicah.
  • Z branjem za hip pozabite na skrbi in probleme ter jih ne nesete s seboj v posteljo.

Pozorni bodite le, da se ne zatopite v knjigo, ki vas bo tako navdušila, da boste brali dolgo v noč. To si raje privoščite čez dan, zvečer pa izberite takšno, ki vas bo uspavala že po nekaj straneh. Z malce preizkušanja boste hitro ugotovili, kateri žanr potrebujete.

knjiga

Naj vas navdušimo tudi z rezultati, ki se lahko začnejo poznati že po dveh tednih rednega odhajanja v posteljo in kvalitetnega nočnega počitka.
  • Bolj boste spočiti in sveži. V prvih treh ali štirih dneh tega morda še ne boste opazili, saj se morate privaditi na spalni ritem, potem pa boste iz dneva v dan boljše volje.

  • Vedno ne veste, kdaj potrebujete počitek. Predvsem v prvih dneh preizkusa se vam bo zdelo, da niste še utrujeni, vendar boste zaspali prej, kot si mislite.

  • Imeli boste manjšo potrebo po vmesnem počitku čez dan oziroma se mu boste lažje izognili.

  • Boljša produktivnost. Brez težav se boste osredotočili tudi na zapletenejše naloge, manj težavna pa se vam bodo zdela gospodinjska opravila, ki jih sedaj verjetno opravljate z zadnjimi močmi.

  • Spanec bo veliko boljši. Kmalu boste vi tisti, ki v družbi razlaga, da se tudi sam spomni neprespanih noči, sedaj pa spi kot dojenček.
Knjige pa vas bodo naučile tudi veliko modrosti, ki jih boste lahko izkoristili za življenje. Izbrali smo nekaj nenavadnih.

Bodite ponosni na svoje talente. - Dom gospe Peregrine za nenavadne otroke (Miss Peregrine's Home for Peculiar Children)

Ne zanemarjajte potreb bližnjih oseb.  - Razcepljeni (Divergent)

Določajo vas odločitve, ne preteklost. - Harry Potter

Razgledanost je pomembna lastnost. - Varuh spominov (The Giver)

Ne spremenite se v partnerjevo senco. - Somrak (Twilight)