Triki, s katerimi se boste v novo jutro vedno prebudili nasmejani

Triki, s katerimi se boste v novo jutro vedno prebudili nasmejani (foto: profimedia) profimedia
6. 4. 2019

Po jutru se dan pozna, pravijo. Začnite ga z dobro voljo, ki vas bo spremljala do večera in se znebite utrujenosti ter nejevolje, ki običajno spremlja vašo jutranjo skodelico kave.

Kaj ko bi se enkrat za spremembo prebudili nasmejani in polni pozitivne energije? Menite, da ni mogoče? Mi vam dokažemo nasprotno. Preizkusite trike, ki vas že zjutraj spravijo v dobro voljo.

Že zvečer opravite nekaj jutranjih opravil

Kaj vam zjutraj vzame največ časa in zaradi česa običajno zamudite? Če je to iskanje primernih oblačil, priprava zajtrka, iskanje ključev, priprava stvari za cel dan, vse to naredite že zvečer in si prihranite nekaj trenutkov, da lahko v miru pojeste zajtrk in se skozi vrata odpravite z sproščeni.

Vremenska napoved vam bo povedala, kakšna oblačila potrebujete naslednjo jutro, za ključe pa si končno omislite kotiček, kamor jih boste vedno odložili (in se zvečer prepričajte, da so tam). Pri zajtrku vam pomagamo z idejami, ki jih lahko pripravite vnaprej:

Uporabljajte budilko

Saj jo že sedaj, kajne? Ne nastavite je več na pametnem telefonu, ampak si omislite navadno budilko. Telefon pustite v drugem prostoru in iz spalnice pospravite tudi vse druge elektronske naprave. Opazili boste, da veliko bolje spite, se ponoči manj prebujate in premetavate po postelji. Morda rešite kakšno skrivnostno težavo z nespečnostjo, ki jo imate trenutno.

Bodite hvaležni

Kaj ima hvaležnost opraviti z dobro voljo naslednje jutro? Pravzaprav veliko. Ker časa vedno zmanjka, in ker vsak dan hitimo, spregledamo majhne trenutke sreče, ki so nam ponujeni vsak dan. Ne ustavimo se, da bi poduhali cvetje, samo  tečemo proti ciljem in oprezamo za novimi.

Zvečer imate pred spanjem dovolj časa, da zaprete oči in se domislite vsaj 3 stvari, za katere ste v dnevu ponosni. Spodbudili boste zavedanje, da vse ni samoumevno in da se morate naučiti uživati v majhnih stvareh. Postali boste srečnejši, zaspali pa boste z mislijo na nekaj lepega. Zjutraj vas morda preseneti spomin na čudovite sanje.

Vse to lahko počnete tudi takoj, ko se prebudite in preden vstanete iz postelje.

Najprej se lotite stvari, ki jih raje opravljate

Naj bo služba še tako sanjska, zagotovo najdete kakšno opravilo, ki vam ni preveč pri srcu. Morda v vas celo prebudi negativna čustva. Enako je z opravki. Nekatere opravimo hitro in brez težav, k drugim pa se kar ne moremo spraviti.

Za zjutraj izberite stvari, ki jih dokaj radi opravljate ali v vas vsaj ne sprožijo negativnega odziva. Če to pomeni, da se takoj lotite zahtevne naloge, ker imate še sveže misli, naredite natanko to. Ostalo pustite za čas, ko boste že popolnoma prebujeni in pripravljeni tudi na večji stres. Zavedanje, da vas zjutraj čaka nekaj prijetnega, vam bo narisalo nasmeh na obraz že kmalu potem, ko odprete oči.

Naspite se

Pogost razlog, da se zjutraj prebudite utrujeni in razdraženi je, da ste spali premalo. To boste morali spremeniti, če želite končno prekiniti začaran krog.

Pri uvajanju rednega spalnega ritma vam bo najbolj pomagalo, če uvedete večerno rutino. Ta naj vsebuje:

  • nekaj sproščujočega tik pred spanjem (brez elektronskih naprav)
  • nego telesa, obraza ...
  • pregled jutrišnjega dneva (da v posteljo odidete pomirjeni)
  • zapisovanje stvari, ki vas skrbijo (pustite jih na papirju)
  • zeliščni čaj, ki vas umiri in pripravi na spanje

Sami ji dodajte opravila, za katera menite, da bi jih morali zvečer opraviti. Naredite to vsak dan v istem zaporedju. S tem boste telesu sporočali, da se bliža čas za spanje in postali utrujeni, zato bo odhod v posteljo lažji.