Večni problem: kako preprečiti izsušeno kožo na rokah pozimi? Uporabite te trike

Večni problem: kako preprečiti izsušeno kožo na rokah pozimi? Uporabite te trike (foto: profimedia) profimedia
1. 12. 2022

So se vam že pojavili predeli suhe in razdražene kože zaradi vetra in nizkih temperatur? Ukrepajte sedaj in preprečite, da bi se s tem spopadali celo zimo. 

Ko padejo temperature in se začne obdobje nošenja puloverjev ter oblačenja kot čebula, se pojavijo tudi vsakoletni problemi: suha koža na rokah in tudi na obrazu. Kako to preprečiti? Imamo nekaj idej. 

Če želite preprečiti ali oskrbeti razdraženo kožo na rokah, lahko veliko za to naredite že sami. V primeru, da gre za kožno bolezen (npr. luskavico), bo potreben tudi posvet z zdravnikom. 

Tako si lahko pomagate sami: 

Ven nikoli brez rokavic

Ko greste ven, si vzemite tisto minuto in nataknite rokavice, četudi se ne boste dolgo zadrževali na mrzlem zraku. Splača se, saj koža ne bo neposredno izpostavljena vetru in mrazu, zato bo dlje ostala mehka ter negovana. Izognili se boste srbečici, razdraženosti in drugim težavam. 

Večkrat navlažite kožo

Pozimi boste morali ves čas skrbeti, da koža dobi ustrezno nego. Vzelo bo nekaj več časa, a če želite ohraniti mehko kožo, boste morali vključiti v svojo rutino. Redno mažite roke s kremo, dobro bi bilo tudi, da si omislite vlažilec zraka, da zrak ne bo tako suh - tudi to vpliva na vašo kožo. 

Izdelki brez dišav

Kreme za roke ne izbirajte po tem, kako dišijo, čeprav vas bodo zamikali omamni vonji. Dišave lahko razdražijo že tako suho in srbečo kožo, reakcija pa bo verjetno takšna, da vas bo predel začel peči in imeli boste neprijeten občutek. 

Ne praskajte se

Ko pride do rdeče in razdražene kože, je nekaj najslabšega, kar lahko naredite, to, da se praskate. S tem boste poslabšali vnetje in ga razširili tudi na nepoškodovano kožo. Pri tako vneti koži ne bo pomagala niti krema - če se stanje zelo poslabša, pojdite k zdravniku. 

V pilingih iščite salicilno kislino

Če si boste za suho kožo omislili piling, morate vedeti, kaj izbrati. Najboljši bodo izdelki, ki vsebujejo salicilno kislino. Piling bo odstranil odmrle kožne celice in s tem omogočil obnavljanje kože. Vendar previdno, ne uporabljajte ga preveč pogosto, saj lahko kožo dodatno razdražite, prav tako ne bodite pregrobi. Pilig nežno razmažite po koži in ga sperite.