Veseli december: 7 nasvetov, kako preprečiti nepotreben stres

Veseli december: 7 nasvetov, kako preprečiti nepotreben stres (foto: profimedia) profimedia
25. 11. 2018

December je mesec, ki naj bi minil v znamenju miru in čarobnosti. Ko bi morali več časa posvetiti svojim bližnjim pa tudi tistim, ki jih čez leto vidimo premalokrat. Nazadnje pa mine prej, kot bi trenil, vi pa se prebijate iz ene stresne situacije v drugo. Kako to preprečiti?

1. Načrtujte v naprej

Kdaj ste božično večerjo načrtovali že novembra? Verjetno nikoli, lahko pa bi poskusili letos. Že sedaj v roke vzemite koledar in označite stvari, ki jih lahko predvidevate v naprej: datum praznične večerje v družinskem krogu, službeno zabavo, srečanje s prijatelji, dopust, ogled božično okrašenega mesta … Nato razmislite, kaj boste potrebovali za vsakega od dogodkov. Boste morali speči božične piškote in nakupiti darila? Na koledarju označite dan, ko morate to storiti, da bo vse pravočasno pripravljeno. Ne pozabite niti na vadbo, da je ne boste popolnoma opustili. Pozanimajte se, kakšen je urnik vaše telovadnice in pripravite nekaj rezervnih treningov, ki jih lahko opravite doma.

2. V urniku naredite prostor za nepredvidljivosti

Veste, da se kaj ne bo izšlo po načrtih, saj nikoli ne gre vse tako, kot bi pričakovali. Nič hudega, to je življenje. Zato si na primer pri peki piškotov pustite dovolj časa, da lahko spečete nove, če prvi ne uspejo. Ali zavijanju daril namenite več dni, saj niste prepričani, kdaj boste uspeli do konca splesti šal. Zaradi omenjenih situacij se nabere veliko stresa, ki vas na koncu lahko stane mirnega decembra.

3. Izognite se veliki gneči

Vsako leto ob približno enakih datumih nakupovalna središča preplavijo ljudje, ki v zadnjem trenutku kupujejo darila in se lotijo drugih opravkov. Ker veste, kdaj se bo to zgodilo, za vse poskrbite že prej in se izognite nepotrebnemu stresu. Tudi če ste sami mirni, bodo negativno razpoloženi ljudje okrog vas, ki neprenehoma hitijo, ustvarili slabo vzdušje. Tokrat poskrbite, da bo december zares vesel.

4. Imejte realna pričakovanja

Ne zadajte si previsokih ciljev, ki jih ne boste morali izpolniti. Če niste preveč dobri v peki, se lotite dobro poznanih receptov, ki vam bodo zagotovo uspeli. Ne pretiravajte s povečevanjem teže uteži, samo zato, ker ste si obljubili, da boste do novega leta lahko dvignili več. In ne bodite preveč razočarani, če se teta iz Avstralije ponovno ne bo udeležila božične večerje (prav tako kot lansko leto). Če obdržite realna pričakovanja, ne boste razočarani, prihranili pa si boste tudi pritisk, ki ga izvajate nad sabo, ker bi lahko bili še boljši.

5. Ne naložite si več dela, kot ga zmorete

Pogosto smo poslušali o tem, kako naj bi vse morali narediti sami, saj za pomoč prosijo le šibki. To nikakor ne drži. Nihče ne zmore vsega sam, saj nismo super junaki. To si zapomnite tudi v mesecu, ki prihaja. Če do sedaj niste zmogli skuhati večerje za 20 ljudi, tega ne poskušajte ravno za božič. Prav tako vam ni treba izdelati čisto vseh okraskov, ki bodo polepšali službeno pisarno. V družbi je nenazadnje vedno bolj veselo in tega se držite tudi pri opravkih. Če izgorite, ne boste nikomur v korist, poleg tega boste prikrajšani za lepe trenutke.

6. Izbirajte svoje bitke

Kljub temu, da se skozi celo leto trudite utrjevati odnose, ti niso popolni. To se rado pokaže ravno na družinskih in prijateljskih druženjih, ko se končno vsi naberete na kup. Ne odzovite se na vsako kritiko in večkrat popustite ter se tako izognite prepiru. Vprašajte se, kaj je tokrat bolj pomembno: da zmagate v sporu, kdo bo pomil posodo ali da preživite mirne praznike v krogu družine? Seveda se še naprej zavzemajte za svoje vrednote in stališča, manjšim prepirom pa se skušajte izogniti v velikem loku.

7. Odpočijte si

Največja skrivnost mirnega decembra: vzemite si čas zase. Sliši se nemogoče, saj vam urnik tega na prvi pogled ne dopušča. Ko pogledate bližje, pa opazite, da imate med opravki eno uro časa za vašo najljubšo vadbo, ki vam bo dala energijo za nadaljevanje dneva. Zvečer si lahko vzamete prosto in si skuhate vročo čokolado. Ali pa si privoščite kopel po stresnem dnevu v službi. Če želite dati vse od sebe, se morate včasih tudi spočiti in sprostiti.