Imate katero tudi vi? TO so 4 čudne navade, ki so skupne izjemno inteligentnim ljudem

Imate katero tudi vi? TO so 4 čudne navade, ki so skupne izjemno inteligentnim ljudem (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2023

Nekatere navade družbeno veljajo za čudne in nezaželene, toda za njimi se skriva marsikaj presenetljivega.

Čeprav so nered, pozno vstajanje in preklinjanje lastnosti, ki se jih večkrat pripisuje lenobi in neotesanemu vedenju, so te navade po mnenju psihologov pokazatelji bistrega uma in visoke inteligence.

Pokazatelji visoke inteligence so med drugim tudi: 

Nered

Čeprav marsikdo nered povezuje z neorganiziranostjo in manjšo produktivnostjo, ni vse tako enoznačno. Neurejena soba naj bi pomenila, da se za tem skriva ustvarjalna oseba. Kathleen Voghs, psihologinja je mnenja, da neurejeno okolje navdihuje osvobajanje od tradicije, kar lahko prinese sveža spoznanja. Lahko je tudi znak razmišljanja izven okvirjev in spečega ustvarjalnega genija v posamezniku. Medtem pa urejeno okolje spodbuja h konvencionalnosti in ustaljenim tirom.

Pozno vstajanje

Nekateri ljudje ne spadajo med jutranje, pa četudi se še kako trudijo. To je povezano tudi s tem, da njihov cirkadiani ritem deluje drugače kot pri drugih. Zanimivo je, da so znanstveniki so odkrili povezavo med cirkadianimi ritmi ljudi in njihovo ravnjo inteligence. Raziskava, ki je bila objavljena v reviji Psychology Today, je odkrila, da imajo ljudje, hodijo pozno spat, ter se zjutraj pozno zbujajo, višji IQ. Razlog je tudi ta, da tovrstni ljudje nočejo slediti družbenim normam, da bi šli spat in se zbudili ob dogovorjenih urah. Raje se ravnajo po svojem urniku in se prepustijo trenutkom navdiha. 

Govorjenje s seboj

Morda mislite, da ste zaradi tega, če kdaj momljate pri sebi ali pa kdaj sebi rečete kaj na glas, videti malce smešni. Toda v resnici pa je to verjetno znak spomina, inteligence in sposobnosti zaznavanja. Vsaj tako kaže raziskava v kateri so raziskovalci od udeležencev zahtevali, da si zapomnijo in poiščejo predmete. Bolje so se spomnili seznama stvari, ki jih je bilo treba poiskati, če so imena teh stvari izgovarjali na glas.

Preklinjanje

Preklinjanje se pogosto tretira kot nekaj slabega in nedopustnega. Prav tako ljudi, ki preklinjajo, saj so pogosto označeni kot vulgarni, nevljudni in nespodobni. Presenetljivo pa je raziskava, ki so jo izvedli na kolidžu Marist v New Yorku, pokazala nasprotno - ljudje, ki preklinjajo, so bolj inteligentni, imajo bogatejši besedni zaklad in boljše retorične sposobnosti. Poleg tega veljajo tudi za iskrenejše, saj je preklinjanje povezano s surovimi čustvi, kar pomeni, da ljudje, ki preklinjajo, tudi pogosteje pokažejo svoj pravi obraz in izrazijo svoja prava čustva.   

Viru: psychside.com in curiousmindmagazine.com

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Prisluhnite mu tukaj: