Vnetje mehurja: zakaj nastane in kako ga preprečiti?

19. 6. 2019 Promocijsko sporočilo

Cistitis ali vnetje mehurja je vnetni odziv na adhezijo bakterij na površino mehurja in sluznico sečnice. Urin je sicer fiziološko sterilen, zahvaljujoč obrambnim mehanizmom proti okužbam: koncentracija pH, koncentracija sečnine in amonijaka, obrambni mehanizem pa je tudi samo uriniranje (približno 1,5 litra urina na dan). A ko pride do vnetja mehurja, se vse to spremeni.

Kdo je najbolj dovzeten za vnetje mehurja?

Vnetje mehurja ženske prizadene 50-krat pogosteje kot moške. Glavni razlog za to je v ženski fiziologiji – kratki sečnici, ki se nahaja v bližini območij, kjer so prisotne bakterije (anus, vagina). Tudi ženski urin ima višji pH kot moški (kislost urina zmanjšuje rast bakterij), še posebej med nosečnostjo.

Okužba sečil je pogosta med nosečnostjo (fiziološko širjenje sečil, hormoni, alkalizacija urina … ), prizadene nekje od 4 do 10 % nosečnic. Če se ne zdravi, ima lahko resne posledice za mater in zarodek – lahko se razvije v vnetje ledvic, ki lahko povzroči spontani splav, počasnejši razvoj ploda ali prezgodnji porod.

V tem obdobju je torej zelo pomembno, da se posega po naravnih in varnih rešitvah za preprečevanje in blaženje okužb.

ALI STE VEDELI?

- 40-50% odraslih žensk se enkrat v življenju sreča z vnetjem sečil.

- 20-30% žensk, ki so enkrat v življenju že imele vnetje sečil, se ponovno srečajo z vstopom bakterij v urinarni sistem.

- 2 veliki tveganji: začetek spolnih odnosov in postmenopavza

Okužbe sečil so med moškimi zelo redke, saj je njihova sečnica daljša. Vendar pa se po 50. letu starosti pojavnost bolezni znatno poveča. Oslabi se praznjenje mehurja, kar vodi do okužbe sečil.

Pri otrocih je vnetje mehurja pogosto povezano z določeno funkcionalno ali anatomsko anomalijo, lahko pa tudi s slabimi higienskimi razmerami (plenice). Vsaka nepojasnjena vročina pri otroku ali novorojenčku je lahko znak okužbe sečil, zato je potrebna hitra reakcija.

Kako prepoznati cistitis oziroma vnetje mehurja?

Najpogostejši simptomi okužbe urinarnega trakta so:

  • pekoča bolečina med uriniranjem,
  • pogosto odvajanje manjših količin seča,
  • huda, ostra, zbadajoča bolečina po končanem uriniranju,
  • huda, krčevita bolečina, najpogosteje v spodnjem delu trebuha, ki lahko seva v ledveni predel ali navzdol v stegna,
  • pojav krvi v seču, ki zato postane rožnat ali rdečkast,
  • zvišana telesna temperatura.

Kaj povzroča infekcijo mehurja?

Kar v 80% primerov je glavni krivec za vnetje mehurja bakterija E. coli (Escherichia coli). Ta živi v našem črevesju, zaradi bližine sečil pa lahko hitro doseže mehur, se oprime na njegove stene in se tam razmnožuje.

Od drugih bakterij, ki povzročajo okužbe sečil, so najpogostejše Staphylococcus saprophyticus, Proteus mirabilis, Klebsiellosis in Enterococcus.

Edinstvena rešitev za boj proti okužbam sečil

ŠT. 1 V NEMČIJI IN FRANCIJI

ARKOPHARMA Cys‐Control® Fort

Cena, 14 vrečk: 21,00 €

Učinkovita in 100% naravna rešitev proti vnetju sečil z visoko koncentracijo D-manoze, ameriške brusnice s 36 mg proantocianidina (bioflavonoid A-PACs) in jesensko vreso, ki je naravni diuretik z dokazanim antibakterijskim učinkom na 30 vrst uropatogenih bakterij.*

Cena, 14 vrečk: 21,00 €

Aktivne sestavine 100% rastlinskega izvora

BRUSNICA (Vaccinium macrocarpon Ait) je severnoameriški grm, ki so ga domačini že stoletja uporabljali pri težavah s sečili. Brusnica, ki jo vsebuje Cys-Control® Fort, je skrbno obrana s strani strokovnjakov laboratorija Arkopharma, da bi zagotovili optimalno količino proantocianidina tipa A, ki dokazano zmanjšuje adhezijo bakterije E. coli na stene mehurja in urniranega trakta.

D-MANOZA je enostavni sladkor, ki ga najdemo v naravi. Nase veže bakterijo E. coli in tako preprečuje njeno razmnoževanje.

JESENSKA VRESA (Calluna vulgaris (L.) Hull) je v Evropi zelo razširjena rastlina, njeni cvetovi pa se v fitoterapiji uporabljajo za pomoč pri odvajanju vode in razkuževanju sečne poti.

*In vitro activity of heather [Calluna vulgaris (L.) Hull] extracts on selected urinary tract pathogens, Dragana M. Vučić, Miroslav R. Petković, Branka B. Rodić-Grabovac, Olgica D. Stefanović, Sava M. Vasić i Ljiljana R. Čomić, Bosn J Basic Med Sci. 2014 Nov; 14(4): 234–238.

Izdelki Arkopharma so na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah.

www.arkopharma.si