Vonj novorojenčka lahko na mamice vpliva tako, pravi znanost!

26. 11. 2022

Vez med mamico in dojenčkom je nekaj edinstvenega, sedaj pa so raziskovalci odkrili tudi, kako na mamico vpliva vonj. Presenečeni boste. 

Slika 1/2

Veste, ko nekateri pravijo, da dojenčki dišijo? Prav imajo, novorojenčki imajo prav poseben vonj, le-ta pa vpliva na možgane staršev in vseh, ki so v bližini dojenčka. 

O dojenčkovem vonju so naredili zanimivo raziskavo in ugotovili, ali ima dejanski vpliv na človeka, ali si to le domišljamo. Raziskava: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2013.00597/full

Raziskavo so izvedli tako, da so zamrznili pižame novorojenčkov, ki so jih nosili kakšen dan, da so ohranili vonj. Potem so na test postavili 30 žensk, od katerih je bilo polovica mater, polovica pa jih še ni imela otrok. Sodelujoče so vonjale 3 različne stvari: zrak, vonj novorojenčka in neki drugi vonj. Vsak vonj so morale opisati, raziskovalci pa so opazovali njihove odzive v možganih. 

Vse ženske so vonj dojenčkov opisale kot prijetnega, raziskovalci pa so ugotovili, da se je aktiviral njihov limbični sistem, kar pomeni, da jim je bil vonj precej všeč. Pri novopečenih mamicah je bil odziv v možganih precej večji kot pri tistih, ki niso imele otrok. Dobile so nekakšno nagrado, kot košček čokolade, po katerem tako hrepenite. 

Kaj so raziskovalci zaključili? ➡️

Profimedia

Preverite tudi Romantika: TAKO bo vaš francoski poljub NEUSTAVLJIVO privlačen ali pa Ste že obrisali prah s smuči? Zagotovite si BREZPLAČEN smčarski dan z Elanom!