Z ječmenovo travo nad utrujenost

3. 5. 2014 | Vir: Lisa
Deli
Z ječmenovo travo nad utrujenost (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Ko narava zaživi novo življenje, trava bujno ozeleni, za vsakim vogalom zacvetijo pomladanske cvetlice, grmičje in drevje pa vzbrsti v paleti nežnih pomladanskih barv, premnogo ljudi zadene utrujenost.

Vendar se nikar ne predajmo nadležnemu pomanjkanju energije in volje. Odlična terapija za obnavljanje življenjskih moči na začetku pomladi je uživanje pripravkov z žitnimi travami.

Raziskovanju vpliva teh na človeško zdravje in počutje je ameriška zdravnica Ann Wigmore (1909–1994) posvetila svoje življenje. Potem ko je z različnimi načini uporabe žitnih trav pozdravila gangreno na svojih nogah, se je dela lotila metodično in raziskovalno.

Ugotovila je, da ječmenova trava, ki je prava zakladnica vitaminov, mineralov, aminokislin in encimov, vsebuje veliko več kalcija kot kravje mleko, veliko več železa kot špinača in vitamina C kot pomaranče, učinkovito blaži in zdravi prenekatere zdravstvene težave.

Ječmenova trava pomaga očistiti naše telo

Različne vrste žitnih trav, med njimi najbolj prav ječmenova trava, so odličen pripomoček, ki pomaga učinkovito očistiti naše telo po dolgih mesecih zimske, pretežno kuhane, težke in preobilne prehrane, premalo gibanja in skorajda popolne odsotnosti sončne svetlobe.

Zanimiv avtor Steve Meyerowitz je zapisal: "Čas je, da prenehamo s svojim želodcem delati kot s kompostnikom. O želodcu razmišljajmo kot o svojem vrtu."

Da bi očistili svoje telo, pregnali spomladansko utrujenost, pomladili svoj videz in duha ter zmanjšali telesno težo, iz svoje prehrane izključimo sladkor, konzervirana in predelana živila ter poživila, kot sta kava in alkohol.

Prednost dajmo sveži zelenjavi in sadju, na svoj jedilnik pa dodajmo sokove, pripravljene s svežo ali dehidrirano žitno travo v prahu.

Žitne trave so eno redkih superživil, ki izhaja iz našega geografskega območja in je zato zelo dobro prilagojeno našemu organizmu. Če pšenično ali ječmenovo travo vzgojimo doma, pa je njena vrednost sploh neprecenljiva.

Katja Mrzel, pobudnica društva Zeleni ponedeljek, nutricionistka in mojstrica hranjenja

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord