Za gasilci še ena neprespana noč: spopadli so se z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu

Za gasilci še ena neprespana noč: spopadli so se z dvema požaroma v bližini Kostanjevice na Krasu (foto: profimedia) profimedia
21. 7. 2022

Za že izmučenimi gasilci je še ena naporna noč, v kateri so se morali spopasti s kar dvema žariščema. Obe so obvladali in omejili. 

Ponoči je bilo za gasilce in nekatere prebivalce precej pestro. Na terenu je bilo več kot 800 gasilcev, na Kras pa še prihajajo nove enote, ki jih bodo veseli predvsem lokalni gasilci, ki pomagajo že od samega začetka. V regijskem štabu so sicer opozorili, da so zaradi utrujenosti in izčrpanosti gasilcev, sploh po včerajšnji "hudi uri", nujno potrebne rotacije ekip.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je v sredo zvečer ocenil, da gre za doslej največji požar v Sloveniji. Doslej je ogenj že uničil velike površine gozda in podrasti, na srečo pa se ni lotil hiš, saj so gasilci uspeli to preprečiti. Tudi prebivalci s Krasa, ki so jih preventivno evakuirali, so se do večera lahko vrnili v svoje domove. 

Onemogočen dostop do središča požara

Ervin Čurlič iz regijskega štaba civilne zaščite je poročal, da se je ponoči požar v bližini Kostanjevice na Krasu dvakrat obnovil. Gasilci ne morejo gasiti v središču požara, saj težavo predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne. Ervin je še dodal, da se bojijo, da se bo požar v primeru vetrovnega vremena spet razplamtel. 

Pri gašenju zaradi omejenega dostopa pomagajo helikopterji, ki pa ponoči ne morejo leteti, se bodo pa spet priključili danes. Požar naj bi gasili tudi z letalom Pilatus. 

Splošna priporočila NIJZ za prebivalce

Poglejmo še nekaj splošnih priporočil za vse, ki se nahajate na požarno ogroženih območjih: 

  • Ves čas upoštevajte priporočila ekip za reševanje oz. Uprave RS za zaščito in reševanje.

  • NE ZADRŽUJTE SE V BLIŽINI POŽARA! Če ste na zadimljenem območju oziroma v prostoru, kjer je mogoče zaznati vonj po dimu, se z njega čim prej umaknite. Dokler se nahajate na takšnem območju, za zmanjšanje izpostavljenosti zaščitite dihala (npr. z obrazno masko, ki dobro tesni) in kožo z oblačili.

  • Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom. V primeru pekočega občutka na koži odstranite oblačila in se umijte z vodo in milom, pri pekočinah na sluznici le to izpirajte s čisto tekočo vodo.

  • Uporaba pitne vode - upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

Več priporočil najdete tukaj: NIJZ

Preverite tudi: Ponovimo: kako se varno odpraviti do lepih kotičkov po Sloveniji? (+ nasveti gorskega reševalca)