Ponovimo: kako se varno odpraviti do lepih kotičkov po Sloveniji? (+ nasveti gorskega reševalca)

Ponovimo: kako se varno odpraviti do lepih kotičkov po Sloveniji? (+ nasveti gorskega reševalca) (foto: zasebni arhiv) zasebni arhiv
20. 7. 2022

Poleti Slovenija ponuja veliko čudovitih izletov, vendar se moramo nanje odpraviti ustrezno pripravljeni. Imate s seboj pravo opremo?

Ste se že odpravili na kakšen poletni izlet po Sloveniji? Na srečo imamo lepe razglede na dosegu roke, zato se lahko odpravimo na popoldansko ali celodnevno pustolovščino. A če ste bili pozorni, ste zagotovo tudi vi že opazili izletnike, ki se po neravnem, makadamskem ali strmem terenu sprehajajo v poletnih sandalih ali natikačih. Kaj ste si mislili? 

Zagotovo bi morala biti prva misel, da takšno početje še zdaleč ni varno in nikakor smešno. Ker smo tudi sami na Šmarni gori, po hribčkih pri Bledu, na delu Kamniške Bistrice (na sliki) in na poti do slapov opazili kar nekaj neprimerno obutih pohodnikov, smo se odločili, da se moramo vsi skupaj spomniti, kako se primerno pripraviti na izlet. 

Soteska Pekel - začetni del, kjer pot še ni strma, vendar je spolzka in zahteva veliko previdnosti. zasebni arhiv

Soteska Pekel - začetni del, kjer pot še ni strma, vendar je spolzka in zahteva veliko previdnosti.

1. Preverite, kam se odpravljate

Če na izletu, ki ga načrtujete, še niste bili, pred tem dobro preverite osnovne informacije: kakšna je pot, kako dolgo boste hodili, ali je pot primerna tako za izkušene kot manj izkušene pohodnike, ali koča oz. gostilna obratuje, ali s seboj potrebujete prigrizke, koliko vode boste vzeli ... Naj vas izlet ne preseneti v negativni smeri. 

2. Kakšno bo vreme?

Tudi sprehod od središča Kranjske Gore do Zelencev je lahko zelo neprijeten, če vas ujame nevihta. Zato na dan izleta še enkrat preverite vreme in se prepričajte, da je primerno za pohod - krajši ali daljši! Pomembna informacija je tudi, ali je dan prej deževalo, saj boste vedeli, če je teren spolzek. Po nekaterih lažjih poteh se lahko vseeno sprehodite, z drugimi pa raje počakajte, da bodo povsem suhe. 

Slap Peričnik - kratka 15-minutna pot do tega razgleda, ki pa se močno vzpenja in zahteva pohodno obutev. Preverite tudi informacije na tabli ob začetku poti. zasebni arhiv

Slap Peričnik - kratka 15-minutna pot do tega razgleda, ki pa se močno vzpenja in zahteva pohodno obutev. Preverite tudi informacije na tabli ob začetku poti.

3. Vedite, kdaj odnehati

Lahko se zgodi, da si boste zadali prenaporen izlet. Mogoče ste še vedno utrujeni od prejšnjega dneva, ali pa ste precenili svoje zmožnosti. Ali pa bodo izčrpani otroci. Takrat ne tvegajte, ampak se raje odpravite domov. Ne bodite junaki, raje pametno razmislite in poslušajte svoje telo. Tako bo vaš korak vedno varen. 

Če se odpravljate na zahtevnejši izlet v gore, vedno nekomu povejte vaš načrt poti in v avtu na vidnem mestu pustite svojo telefonsko številko. 

4. Upoštevajte pravila obnašanja v Triglavskem narodnem parku

Jih poznate?

  • Bodite nemoteči obiskovalci. Mir in tišina naj bosta privilegij prebivalcev in obiskovalcev. Pes mora biti na povodcu.

  • Vreme se v gorah hitro spreminja. S seboj vzemite rezervna oblačila. Obujte primerne čevlje. Na turo se podajte primerno telesno in psihično pripravljeni z zadostno količino vode. V primeru nesreče kličite 112.
Soteska Pekel, 3. slap - do njega vodijo strme stopnice in opora na jeklenici, zato vzpon NI primeren za vsakogar. zasebni arhiv

Soteska Pekel, 3. slap - do njega vodijo strme stopnice in opora na jeklenici, zato vzpon NI primeren za vsakogar.

  • Svoje vozilo pustite na označenih parkirnih mestih. Uporabljajte javni prevoz. Pred odhodom si priskrbite tiskan zemljevid.

  • Občutljivo naravno okolje zahteva pozornega obiskovalca, zato hoja zunaj označenih poti ni priporočljiva. Na izpostavljenih delih je velika možnost zdrsa. Za vzpone v visokogorje priporočamo spremstvo gorskega vodnika.

  • Prenočevanje izven za to določenih mest ni dovoljeno. V planinskih kočah je na voljo dovolj ležišč. Visokogorska jezera in potoki so občutljiv in ranljiv življenjski prostor, kjer kopanje ni dovoljeno.

  • VAŠ KORAK JE POMEMBEN. NE ZAHTEVA VELIKO, POMENI OGROMNO.
Sedaj pa poglejmo še nasvete gorskega reševalca Matjaža Šerkezija glede obutve. Ko kupujete pohodne čevlje, bodite pozorni na naslednje: 
Matjaž Šerkezi
  • Ni vseeno, ali bomo čevelj uporabljali za v visokogorje ali pa za krajši izlet v naravo. Razlika je v togosti podplata. Za visokogorje svetujemo tog podplat, ki se ob obremenitvi ne zvija, s čimer je korak varnejši in zanesljivejši. Za krajši izlet v naravo naj bodo čevlji mehki in tudi podplat ne sme biti preveč agresiven. Ne glede na namen pa morajo biti udobni.

  • Čevlje preizkusimo proti koncu dneva, ko so noge utrujene in zatečene, saj se bo z njimi enako ali pa še slabše dogajalo na turi in vedno preizkusimo oba čevlja.

  • Preizkušajmo jih s podobnimi nogavicami, ki jih bomo pozneje uporabljali na turi. 

  • Ne kupujmo prevelikih čevljev in ne premajhnih. Čevlji morajo enakomerno prijeti nogo spredaj in s strani, petni del pa se mora lepo prilegati nogi. Pri nakupu čevelj razrahljamo in nogo potisnemo vanj do konca (tako da se s konicami prstov dotikamo sprednjega notranjega dela). Če je med nogo in petnim delom za palec zraka, so čevlji primerno veliki.

Sodelujte v nagradnem pohodniškem izzivu! 

Pripravili smo nekaj za čisto vse pohodnike: začetnike in tiste izkušene, otroke in odraske. V sodelovanju z Mladinsko knjigo smo se odločili, da bomo 3 pohodnike nagradili s knjižico Moj planinski dnevnik. Kako do nje? Preverite TUKAJ.