10 načinov, da življenje zaživite na polno

10 načinov, da življenje zaživite na polno (foto: Profimedia) Profimedia
20. 6. 2017

Ko sedite za pisalno mizo in se jezite na sodelavca, dopustite stresu, da vam uniči dan ter se razburjate zaradi malenkosti, življenje teče dalje. Dnevi neopazno minevajo in preden se zaveste, izpustite na tone priložnosti, ko bi lahko živeli in ne le preživeli.

Če ste se končno odločili, da boste življenje obogatili s srečnimi trenutki, je tu nekaj predlogov, kje začeti.

1. Obnašajte se kot otrok. S tem ni mišljeno trmarjenje in metanje ob tla, ampak obujanje otroka v sebi. Še vedno plačujte položnice, se držite rokov in pospravljajte stanovanje, poleg tega pa si vzemite čas za trapaste stvari, ki vas bodo spravile v dobro voljo. Skačite po lužah, s kolesom se odpravite na kavo s prijatelji, imejte večer v pižamah, oglejte si smešen animiran film …

2. Umirite se. Ne glede na to ali izberete meditacijo, ali se le prepustite samoti in si vzamete trenutek zase, vam bo to pomagalo ceniti življenje. To pomeni, da pobegnete od življenjskega sloga, ki se vrti le v tekmovanju, kako boste v čim krajšem času dokončali seznam opravil.

3. Najdite notranjega optimista. To lahko storijo tudi tisti, ki kozarec vedno vidijo napol prazen. Ne bodite obsedeni s slabimi novicami in pomanjkljivostmi. Svojo pozornost namenite področjem življenja, na katere ste ponosni in hvaležni.

4. Pojdite planinarit. Ni boljšega načina, ki vas opomni, da obstaja tudi svet, ki ga ne nadzira nadležni šef. Osupnili boste nad naravnimi lepotami, ki jih v Sloveniji vsekakor ne primanjkuje. Vrnili se boste sveži in sproščeni, morda celo polepšate dan šefu.

5. Gibajte se. Fizična aktivnost dela čudeže za splošno zdravje in dobro počutje. Vadba vam bo pomagala odgnati stres in mračne misli, saj sproži nastanek endorfinov, ki vas naredijo srečnejše.

6. Prebolite zamere. Ne porabite dragocenega časa za gojenje zamer, za katere se niti ne spomnite več, zakaj so nastale. Vsak je tu in tam jezen, vendar si boste veliko bolj škodovali, če boste jezo ohranili še nekaj dni po situaciji, ki vas je razburila. V življenju imamo izbiro med imeti prav in biti srečen. Kaj boste izbrali?

7. Vzemite si čas za hišnega ljubljenčka. Aktivnosti kot je čohanje ljubljenčka in ukvarjanje z njim, vas lahko spravijo v boljšo voljo. Če se s psom ukvarjate vsaj 15 minut, se že pričnejo sproščati hormoni sreče in nižati meja stresa.

8. Zadihajte. V dnevu najdite več prostih trenutkov, ki jih boste lahko izkoristili za kratek sprehod po soncu ali dežju. Že nekaj minut hoje po soncu izboljša razpoloženje, deževno in vetrovno vreme pa sta prav tako dobra osvežitev med stresnim delom.

9. Berite. Vzemite si čas za ta privilegij, ki so ga prejšnje generacije smatrale kot obveznost, današnje pa ga zamenjajo za elektronske naprave. Morda se boste naučili kaj novega, odkrili življenjske modrosti ali le pobegnili v domišljijski svet.

10. Bodite ustvarjalni. Obudite vse hobije in nikoli izpolnjene želje po risanju, slikanju, barvanju, ustvarjanju iz papirja ... ko se boste zamotili s čopičem in pustili, da se slabe misli zlijejo na papir, boste negativna čustva pustili za seboj in se spet počutili lažje.

Preberite tudi: