15 nasvetov za zdravje in zadovoljstvo

5. 5. 2010

Strokovnjaki svetujejo, kako skrbeti za zdravje in osebno zadovoljstvo.

1 Olje sivke in čajevca

Aromoterapija

Eterična olja sivke in čajevca blažijo ­akne, zdravijo boleče grlo, bakterijske okužbe, opekline . . Poslušajte svoje telo, saj vam bo samo z bolečinami in slabim počutjem sporočalo, da nekaj ni v najlepšem redu.

2 Kontrolirajte ­pigmentne madeže

Dermatologija

Čez vse leto kontrolirajte svoja telesna znamenja, tisti, ki jih imate več, obiščite dermatologa. Če na koži opazite ranico, ki se dlje časa na zaceli, pojdite k ­zdravniku, da preprečite draženje.

3 Zobje so ogledalo zdravja

Stomatologija

V ustni votlini se naravno nahaja na milijone različnih vrst mikrobov, ki so v simbiozi in so za sistemsko zdravje nujno potrebni. Večino časa so vsi ti mikrobi neškodljivi. Vendar pa naša prehrana in življenjske navade zmotijo uravnovešenost bakteriološkega okolja v ustni votlini in razvije se mehek, lepljiv biofilm, imenovan plak ali zobna obloga.

Bakterije plaka se nato začnejo kopičiti v lepljive skupke mikrobov na mehkih in trdnih delih ustne votline. Če tega plaka ne odstranimo, se kopičijo vedno nove plasti, bakterije pa v naše telo sproščajo toksine. Skrbite za zobe!

4 Preglejte si ušesa

Otorinolaringlogija

Preden greste na počitnice, nujno pojdite na pregled ušes. Maslo lahko zamaši vaše ušesne kanale, med plavanjem pa se vse skupaj lahko popolnoma zamaši. Bolje preprečiti kot zdraviti.

5 Telovadite

Fitnes

Vadite vsaj trikrat na teden. Redna telovadba bo ugodno vplivala na vaše srce, izgubili pa boste tudi odvečne kilograme. In seveda – tudi ­veliko bolje se boste počutili.

6 Pred nosečnostjo ­preverite ­svoje zdravje

Ginekologija

Preden se odločite za nosečnost, obiščite svojega ginekologa, da vam odvzame bris in s krvnimi preiskavami preveri vaše zdravstveno stanje.

7 Posvetujte se s ­farmacevtom

Farmacija

Morda lahko vaš imunski sistem izboljšate s kakšnimi dodatki. Farmacevti zelo priporočajo Ekolostrum in ameriški slamnik.

8 Očistite jetra

Ajurveda

Stara ajurvedska medicina za dobro zdravje priporoča čiščenje jeter. Jetra naj bi si očistili vsaj dvakrat na leto, v začetku pa naj bi bilo priporočljivo večkratno čiščenje, na primer dvakrat zapored v presledku dveh tednov. Za čiščenje potrebujemo grenko sol (dobimo jo v lekarni), sveže stisnjen sok rdečih grenivk in olivno olje.

9 Prijazen začetek ­dneva

Ajurveda

Za dober začetek dneva in dobro počutje: ko se prebudite, nekaj trenutkov poležite v postelji in se zavedite občutkov svojega telesa. Dan začnite s prijaznimi mislimi o sebi. Preden vstanete, si nežno zdrgnite dlani in se z njimi podrgnite po obrazu.

Z zobno krtačko si nežno zdrgnite jezik, saj boste s tem spodbudili prebavni sistem. Očistite nosnice in zobe. Oprhajte se z vročo ali toplo vodo, opravite nekaj vaj joge ali drugih gibalnih vaj, oblecite sveža in udobna oblačila ter ne ­pozabite na zajtrk.

10 Čimveč aktivnosti

Splošna medicina

Priporoča se veliko ­gibanja, predvsem v ­naravi, saj večino časa preživimo v zaprtih prostorih. Sem in tja narediti temeljit zdravniški pregled, izmerite si krvni pritisk in ­preverite maščobe v krvi.

11 Nega vse leto

Dermatologija

Za lepo in mladostno kože je zelo ­pomembno, da jo redno ­negujete. Ne pozabite na ­vitamina C in E, telesno ­aktivnost in krepilni spanec.

12 Cigarete ogrožajo ženske

Pulmologija

Ne kadite! To je velelnik. Raziskave so pokazale, da nikotin ­veliko slabše vpliva na zdravje žensk kot moških.

13 Mislite na svoje oči

Okulist

Če nosite očala in kontaktne leče, nikar ne pozabite na redne preglede. Tudi po 40. letu se odločite za pregled oči, pa čeprav prej nikoli niste imeli težav z ­vidom.

14 Ne pozabite nase

Psihologija

Zagotovo tudi na vas vpliva kriza, ki je zajela že vse kotičke naše družbe. A nikar ne pustite, da vas stres popolnoma ­zajame, posvetite se raje družini, ­prijateljem in ljubezni. Ponovno najdite preprosta veselja – sprehod v naravi ali dobro knjigo v knjižnici.

15 Zajtrkujte sveže ­sadje

Nutricizem

Zajtrk je zelo pomemben obrok, več o tem si lahko na petih straneh preberete v naslednji Lisi. Dan pa je najbolje začeti s svežim sadnim sokom ali samo s sadjem. Izkoristite pomlad in poletje za čiščenje organizma in izgubite kilograme s svežim sadjem.

Značke: zdravje