20 stvari, ki bi jih morali vedeti o sebi

20 stvari, ki bi jih morali vedeti o sebi (foto: Profimedia) Profimedia
27. 10. 2022

Se res dobro poznate ali počnete stvari zato, ker imate občutek, da jih morate? Preverite 20 stvari, ki bi jih morali vedeti o sebi. Tudi iskanje teh odgovorov je sestavni del osebne rasti.

1. Kaj vas navdušuje

Katere situacije in okoliščine vam dajejo energijo? Pozitivni občutki vas bodo motivirali, da naredite več in poiščete nove izkušnje. 

2. Kaj vas »prisili«, da odlašate

Odlašanje je verjetno nekaj, kar občasno počnemo vsi. Pomembno pa je, da določite tiste trenutke in situacije, ki so razlog, da velike stvari prelagate tudi več dni ali tednov. 

3. Kateri so vaši privilegiji

Ne zapravljajte časa s pritoževanjem, pravijo. Toda kdo se mu lahko čisto zares povsem izogne? Tu je pomemben nasvet: preden se začnete pritoževati nad življenjskimi dogodki in okoliščinami, razmislite o lastnih privilegijih – tako boste pomagali ustvariti pravičnejši svet za prihodnje generacije.

4. Ali imate kakršnekoli zdravstvene težave

Ohranjanje zdravja in kakovostnega življenja je pogosto povezano s preventivo in ne z zdravljenjem bolezni, ko se ta pojavi. Toda presenetljivo, kako malo ljudi se temu posveča in opravlja redne rutinske preglede. Dokler ni morda prepozno. 

5. Kdaj morate reči ne

Postavljanje mej je še kako pomembno – ko poznate svoje, se boste lahko zaščitili pred škodljivimi, negativnimi ali neprijetnimi situacijami. 

6. Kaj pričakujete od odnosa

Edini način, da se resnično povežete, je, da razumete, katere so te ključne stvari za vas.

7. Kako dajete in kako sprejemate ljubezen

Raziskovalci verjamejo, da obstaja pet jezikov ljubezni – vsak opisuje, kako oseba daje in kako prejema ljubezen. Ti jeziki vključujejo: besede potrditve, posvečen čas, dotik, sprejemanje daril in usluge. Ugotovitev, v katero skupino spadate, vam bo pomagala krmariti v odnosih in vas pripravila na uspešno komunikacijo. 

8. Kako se odzivate na stres

Ko se znajdete v stresni situaciji, otrpnete ali se z njo spopadete? Če veste, kako se odzivate na stresne situacije, boste lahko ustvarili zdrave mehanizme obvladovanja in navade, ki vam bodo pomagale, da bose ostali mirni. 

9. Katere so vaše slabosti

To ni le vprašanje, na katerega morate odgovoriti na razgovoru za službo. Poznavanje stvari, ki bi jih lahko izboljšali – nestrpnost denimo – vam bo vsekakor pomagalo pri rasti.

10. Katere so vaše kreposti

Podobno je dobro poznati tudi svoje kreposti. V čem ste res dobri? Po čem izstopate? Katere veščine imate – bodisi v zasebnem ali poslovnem življenju – ki vas delajo edinstvene? Obstaja veliko stvari, na katere bi morali biti ponosni in ki vam bodo pomagale rasti in ustvarjati tudi boljši svet. 

11. Kaj najbolj cenite

Vrednote so nadvse dragocene. Določajo tudi, kako živite in kaj delate. Pomagajo vam poiskati prioritete in verjetno, kako merite uspeh in srečo. Ko se življenje ujema s prioritetami, se bolje počutite glede situacij in okoliščin. Dobro bi morali razumeti, kaj najbolj cenite. 

12. Ste jutranja ali nočna ptica

Nekateri ljudje menijo, da so najproduktivnejši zjutraj, medtem ko drugi najbolje delajo ponoči. Ko se boste poglobili v to, kam zares spadate, boste lažje organizirali svoj urnik.

13. Kdaj prenehate poslušati

Kdaj v pogovoru povsem izgubite osredotočenost? To vam bo pomagalo pri dveh stvareh: naučili se boste, kdaj morate »prisiliti« možgane, da se osredotočijo na podrobnosti in ugotovili boste, kaj je tisto, kar je vašim možganom resnično zanimivo (kar je povezano tudi z naslednjo točko).

14. O čem se najraje učite

Katere teme vas resnično zanimajo – porabite nekaj časa in analizirajte. To vam bo jasno pokazalo, katere stvari sprožijo vašo ustvarjalno energijo in podžgejo vaš notranji ogenj.

15. Kako se obnašate v družbi različnih ljudi

Ljudje se ponavadi v različnih situacijah obnašamo različno – v službi in doma denimo. Odvisno, v kakšni družbi se znajdemo. Ko boste spoznali, kako se spreminja vaše vedenje, vam bo to pomagalo ugotoviti tudi, s katerimi ljudmi lahko najbolje uskladite svojo osebnost in tako bili pristni vi. 

16. Kaj vas osreči

Kaj je tisto, kar vam pričara pristen nasmeh na obraz? Zaradi česa kar zažarite? 

17. Kaj vas moti/razdraži

Pomembno je vedeti, kaj vas najbolj razdraži, da se boste lahko naučili izogniti takšnih stresnim situacijam in trenutkom, ki vas ujezijo in/ali se z njimi znali tudi soočiti. 

18. Kakšni ljudje vas frustrirajo

Ne boste se razumeli z vsemi, zato je poznavanje osebnosti, ki je v nasprotju z vašo, lahko zelo dobrodošlo – naučili se boste, kako se odzvati, ko jih srečate. 

19. Kaj ste pripravljeni žrtvovati za dosego cilja

Če ugotovite, čemu se lahko odpoveste, da bi dosegli cilj ali opravili nalogo, vam bo to pomagalo reči 'da' stvarem, ki vas bodo dejansko pripeljale do cilja, ki ste si ga zastavili. 

20. Kaj želite početi v življenju

Vsak ima svoj seznam želja. Nekateri si želijo prepotovati svet, drugi zgraditi hišo, tretji uspeti v karieri itn. Življenje je kratko, osredotočite se na tisto, kar vas bo najbolj osrečilo. Energijo vložite v tiste stvari, zaradi katerih tako rekoč poletite. 

Vir: EspressoComuunication
Preverite še:
Tako vas življenje opozarja, da ste na napačni poti