29 načinov, kako biti srečni

29 načinov, kako biti srečni (foto: Allef Vinicius | Unsplash) Allef Vinicius | Unsplash
23. 9. 2019

Če se vsak teden zaveste enega od spodnjih nasvetov ali pa vsak dan uvedete majhno spremembo, navdahnjeno po teh idejah, boste opazili spremembo - boljše počutje, sproščenost, izpopolnjenost.

1. Predvidevajte, da imajo drugi dobre namene

Ključ do srečnega življenja leži v odločitvi, da boste od zdaj naprej o drugih mislili samo najboljše. Predvidevajte, da imajo dobre namene in da vam ne želijo nič hudega.

S tem se ubranite tudi negativnega mišljenja, ki ga lahko proizvaja vaš um ali pa okolica.

2. Do sebe bodite tako prijazni kot do prijateljev 

Kako razmišljamo o sebi in katere besede uporabljamo, kadar o sebi govorimo, veliko pove o naši samopodobi.

Od zdaj naprej bodite pozorni na to in si namenjajte samo najlepše fraze. Konec je časov, ko o sebi mislite, da ste neumni, nesposobni, trapasti itd.

3. Najdite nekaj, v kar verjamete

Raziskave so pokazale, da so verni ljudje bolj srečni in živijo bolj uravnovešeno življenje. Ni pomembno, katero vero izberete oz. v kaj verjamete, glavno je, da molitvi oziroma tihi meditaciji vsak dan namenite nekaj minut.

4. Družite se z ljudmi, ki vas poživljajo

Od zdaj naprej preživljajte čas s tistimi, ki vas podpirajo, spoštujejo, mislijo pozitivno in so prepričani, da ste dober človek. Negativci, skeptiki, kritiki in ciniki nam bodo ukradli vsako priložnost za veselje.

5. Bodite, kar ste

Raziskave so pokazale, da ljudje na smrtni postelji najpogosteje obžalujejo, da niso imeli poguma živeti tako, kot so si želeli, ampak so se uklonili pričakovanjem drugih. Ne naredite te napake.

6. Sprejmite svoje napake kot del učenja

Ko ste bili še majhni, ste nekajkrat padli, preden ste se naučili hoditi, kajne? Glejte na vse svoje napake na ta način: so del učnega procesa, koraki na poti do uspeha.

7. Sledite svojim sanjam

Vsak človek ima svoje sanje in prav vsi imamo določen talent. Če imate sanje, ki se jih nikakor ne morete otresti in bi z njimi naredili ta svet boljši prostor, potem kar pogumno sledite svojemu srcu!

Naredite plan, kako jih boste uresničili. Natančno zapišite svojo vizijo in najdite ljudi, ki vam lahko pomagajo pri uresničenju … Pa tudi takšne, ki brezpogojno verjamejo v vas. Na poti boste potrebovali spodbude.

8. Uvajajte spremembe potrpežljivo, eno po eno

Ne zadajte si preveč nalog naenkrat. Uvajanje sprememb je težko in če želite doseči uspeh, se spreminjajte po korakih.

Na primer: namesto da povsem ukinete pitje svoje najljubše sladke gazirane pijače ali pa grizljanje slanega priboljška, si to privoščite le, kadar greste v kino. Tako boste vsak dan zadovoljni s sabo in svojo voljo, obenem pa si boste občasno dovolili tudi nagrado.

9. Opustite vse toksične odnose

Nekateri ljudje zahtevajo toliko pozornosti, da nas lahko povsem izžamejo. Drugi ne morejo živeti brez nenehne kontrole … Od takšnih ljudi ne boste imeli veliko.

10. Odprite se novim poznanstvom

Kadar smo prizadeti zaradi nekega odnosa, se pogosto zapremo vase. Le zakaj bi se odrekli radosti prijateljstva samo zaradi ene slabe izkušnje?

Odnosi so pomemben aspekt za našo srečo in nič ne more nadomestiti dobrega prijatelja.

11. Trenirajte hvaležnost

Preden zaspite, razmislite, za katere tri stvari ste hvaležni in se tako pripravite na sladke sanje.

12. Osredotočite se na vse, kar ste že dosegli

Zmeraj vidimo samo to, kaj vse je treba še postoriti. Ustavite se za trenutek in proslavite vse dosedanje uspehe.

13. Izključite televizijo in si najdite hobi

Posedanje pred zaslonom ni še nikogar osrečilo. Začnite se  ukvarjati z nečim, kar vas prevzema s strastjo, pa naj gre za vrtnarjenje, sabljanje, učenje francoščine ali tek.

14. Preživite čim več časa na svežem zraku

20 minut na dan med zelenjem občutno zniža stres in izboljša naše razpoloženje. 20 minut pa res ni veliko, če pomislimo, koliko časa preživimo za računalnikom, kajne?

Preverite: To lahko izboljša vaše zdravje (pa se tega verjetno sploh ne zavedate)

15. Čim manj se pritožujte

Ne povečujte negativne energije. Če je mogoče, spremenite tisto, zaradi česar se obremenjujete, če ni, pa se naučite sprejemati.

Raje sebi in drugim namenjajte komplimente!

16. Omejite skrbi

Namesto, da se vznemirjate zaradi vsega živega, razmislite, na katere od teh stvari lahko vplivate.

17. Ne bodite žrtev

Vsega so krivi drugi, kajne? Če sami ne morete iz tega negativnega stanja uma, poiščite pomoč terapevta. Vaše življenje je v vaših rokah!

18. Izberite srečo

Tako preprosto je, ja. Odločite se, da boste srečni in potem ravnajte v skladu s to odločitvijo.

19. Pozabite na tiste, ki so vas prizadeli

Jeza, prizadetost, užaljenost in zamera so bremena, ki vam prav nič ne služijo. Ne postanite zagrenjeni in mrki samo zato, ker obstajajo ljudje, ki niso bili na vaši valovni dolžini.

Če nekomu odpustite, to še ne pomeni, da opravičujete tisto, kar je oseba naredila oziroma, da je to, kar je naredila, povsem v redu.

Odpuščanje je vaše darilo sebi – ko odpustite, se razbremenite in si dovolite, da ponovno zadihate s polnimi pljuči.

Preberite še: 7 korakov do odpuščanja zamer

20. Negujte odnose, ki so za vas dragoceni

Če vrč spustimo iz rok, se lahko razbije. Namenite čas in energijo tistim, ki jih imate radi in za katere si želite, da ostanejo v vašem življenju.

Povejte in pokažite jim, da so za vas izredno pomembni!

21. Življenje je učenje

Ne spreglejte nobene priložnosti za učenje. Starejši ljudje so zakladnica znanja in spominov, knjige vedo več kot youtube, vsakdo, ki ga poznate, ve o določeni stvari več od vas samih …

Čas je, da daste ego na stran in prisluhnete. Kadar se naučimo nečesa novega, se ustvarjajo nove povezave v naših možganih.

22. Nehajte se primerjati

Vsak človek je unikat. Bodite ponosni na svoje korenine, na svoje izkušnje in spomine. Vaša zgodba je vaša - je drugačna …

Le kako lahko potemtakem pričakujete, da bo konec enak kot pri zgodbi tiste osebe, ki jo skrivaj občudujete (iz bogve katerega razloga)?

Ta igrica nima srečnega epiloga, zato je bolje, da na primerjanje kar takoj pozabite.

23. Dovolite si počitek

Dovolj spanca in čas za nekaj mirnih minut v napornem dnevu je vaša dolžnost do telesa in vaša pravica.

24. Sprejmite svoj videz in svoje telo

Verjemite, nihče se ne ukvarja toliko s tem, kako izgledate, kot vi. Ljudje  nimajo časa. Nekaterim ste všeč, drugim pač ne. Pomembno je, da ste všeč sebi.

Odločite se za ta test: en teden se osredotočajte samo na dobre lastnosti vašega telesa in obraza … Ali opazite kakšno spremembo v razpoloženju?

25. Dovolite si razočarati druge

Recite ne. Bodo že preživeli.

26. Smejte se!

Na svoj račun, z drugimi, ob filmu, petju, plesu ali poslušanju radijske oddaje. Smeh sprošča in bistveno pripomore k zdravju.

27. Zapomnite si, da čustva niso dejstva

Kadar imate vsega dovolj, si mislite, da je svet nepravičen in krut … Grozen kraj. Ampak že naslednji dan je situacija drugačna in povrne se nam upanje.

Vaš pogled ni objektivna resnica, sploh pa ne, kadar ste pod stresom ali zelo utrujeni.

28. Bodite športno aktivni!

Razveselite telo in sprostite duha.

29. Opustite perfekcionizem

Nihče ni popoln. Pa kaj potem!

Poglejte si še 8 idej za hitro izboljšanje razpoloženja!

Pripravila AH

Vir: Alli Worthington