33 najboljših namigov za sproščene dni

33 najboljših namigov za sproščene dni (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
25. 12. 2018 Vir: Lisa

Služba, gospodinjska opravila, družina, stalna dosegljivost – naj vas vse to več ne spravlja v stres.

1. Mini meditacija: Za 5 minut sedite na mehko, veliko blazino. Tiho vdihnite in glasno izdihnite – traja naj 5 minut. Poskusite lahko tudi: 10 korakov do umiritve

2. Potresanje: Se še spomnite potresanja rok in nog po športu? To storite tudi kar tako. In ne pozabite na celotno telo. Tako se boste dobesedno otresli stresa!

3. Položaj hroščka: Lezite na hrbet, pokrčite kolena in si jih potegnite proti prsim. Nato se počasi zibajte naprej in nazaj.

4. Video posnetki živali: Oglejte si jih na televiziji ali pa na video kanalih. Živali ogrejejo naše srce, video posnetki pa nam pomagajo pozabiti na stresen dan.

Lahko pa poskusite to: Odličen način, kako narediti konec izgovorom 

5. Luč: Naše dobro počutje je odvisno tudi od luči. Kupujte žarnice v 'topli beli' barvi, ki spominja na večerno svetlobo. Tako boste poskrbeli za prijetno atmosfero.

6. Nežnosti: Lahko gre za ljubo osebo ali žival: telesni stik nam daje dober občutek. Dotiki poskrbijo, da stres izgine.

7. Oči na sprehod: Zaprite oči in očesno zrklo zasukajte levo in desno. Odprite jih in pogled za nekaj trenutkov osredotočite na neko točko. Tako boste sprostili napete oči. 

8. Glasba za dušo: Nekateri se stresa znebijo z rokovsko glasbo, drugim pa so ljubši pop toni. Izberite svojo in plešite ali pa uživajte na kavču.

9. Psihologija sedenja: V restavraciji, v službi ali pa doma izberite sedalo s hrbtnim delom. Če za seboj čutimo nekaj trdnega, se počutimo zaščitene in tako tudi sproščene.

10. Skok kamenčkov: Preizkusite svojo srečo in v vodo vrzite nekaj kamenčkov. To osvobaja in poskrbi za povsem brezplačno zabavo, ob kateri smo tako uživali v otroštvu.

11. Vodne kapljice: Ob naslednjem dežju vzemite dežnik in se odpravite na sprehod. Povsem zavestno začutite, kako drugače diši v zraku. Čudovita sprostitev!

12. Listanje po katalogih: Bodisi gre za pohištvo ali pa obleke – med listanjem se zasanjamo in si predstavljamo vse mogoče. Ni pa nujno, da kaj kupite!

13. Vse čvrsto: Tudi žvečenje odpravlja stres. Če ste lačni, poskusite z zeleno ali korenjem.

14. Toplina lesa: V hladnih mesecih moramo ženske še posebej paziti, da nam je toplo. Leseno pohištvo zato deluje veliko bolj sproščujoče kot pa jeklo ali usnje.

15. Svež vetrič: Eteričnemu olju primešajte malce rožne vode, ga prelijte v star kozarec in vanj vtaknite paličice, ki bodo oddajale vonj v prostor.

16. Notranja toplota: Čaj ima pomirjevalen učinek. Najbolje, da si ga pripravite iz sivke, kamilic ali baldrijana.

17. Nauk o barvah: Za stene si izberite tople, prijetne tone. Rdeče-rjavi toni izžarevajo mir in varnost. Pomaga tudi odeja v tej barvi.

18. Pomirjujoče šumenje: Na YouTubu lahko prisluhnete šumenju morskih valov. V iskalno polje vpišite 'ocean sounds'.

19. Ljubezenska igrica: Seks nas osvobodi vsakdanjih misli. Več ga je, več hormonov sreče izločamo.

20. Uganke: Stara dobra križanka dokazano sprošča. Če pa zanjo dobite nagrado, pa še toliko bolje, kajne?

21. Moč smutijev: Sadje ima sijajen učinek, če je sveže pretlačeno: poskrbi za svežino, s sadnim sladkorjem pa pride sreča naravnost v naše možgane.

22. Ogled filma: Naj se sliši še tako banalno, vendar pomaga. Najdite udoben položaj na kavču in si ga oglejte. Dovoljen je tudi 'cheat day' z malce sladke pregrehe.

23. Odženite pritiske: Kadar boste pod največjim stresom, globoko zavzdihnite. Z izdihom se boste osvobodili negativnih čustev.

24. Za nosom: Kdaj ste nazadnje zapustili hišo brez kakršnegakoli cilja? Sedite na avtobus, se odpeljite v neznano in izstopite na postaji, kjer še nikoli niste bili. Pustite se presenetiti lepim stvarem.

25. Mandale: Mandale si lahko naložite na spletu ali pa jih kupite v obliki knjižic. Barvanje polj vas bo pomirilo.

26. Gor in dol: Kdo pravi, da so otroška igrišča rezervirana samo za otroke? Sedite znova na gugalnico in se zazibajte v lepe spomine na otroštvo.

27. Prevetritev: Zunaj močno piha? Oblecite si plašč, poveznite kapuco na glavo in pojdite na veter. Začutili boste, kako močna in edinstvena je narava. In z dodatno porcijo kisika boste lepo osvobodili glavo.

28. Aktivno sproščanje: Naše misli sprosti katerikoli šport. Tek, pilates ali pa celo boksanje – v boksarski vreči si lahko predstavljate osebo, ki vas nervira. 

Poskusite: 7 vaj, 10 minut na dan - super rezultati!

29. Tabula rasa: Kdor ima pospravljeno pisalno mizo, ima pospravljeno tudi v glavi. Znebite se kupov papirja in si vzemite čas za razvrščanje dokumentov v mape.

30. Dnevno sanjarjenje: Zazrite se v daljavo in se sprostite. Občutek zrenja v daljavo nam da občutek svobode. In kdo ve, morda se bomo tako zasanjali, da se bomo znašli na peščeni plaži?

31. Čas za igre: Lahko gre za kratek 'spomin' ali pa malce dlje trajajoči 'monopoly' – v družbi družine ali prijateljev se bomo zagotovo veliko smejali.

33. Dnevnik sreče: Študije dokazujejo, da se negativni dogodki dlje časa vtisnejo v naš spomin kot pozitivni. Pomaga pa, če lepe stvari, ki se vam zgodijo, zapišete v dnevnik. Tako se boste vedno znova z lepimi spomini spomnili nanje.

Izzivamo vas, da se zdaj preizkusite še v našem 30-dnevnem izzivu: Vsak dan naredite nekaj novega