5 ključnih pravil za lepo kožo obraza

5 ključnih pravil za lepo kožo obraza (foto: Profimedia) Profimedia
30. 7. 2016

Preberite, kaj redno počnejo ljudje, ki imajo lepo kožo obraza. Vaje za napenjanje mišic in kože, kremice in drugi tretmaji bodo brez posebnega učinka, če ne bomo upoštevali teh navodil ...

Dihanje

V naši tradiciji dihanje zaseda le periferno vlogo. Dih pa je pri vseh vzhodnih kulturah bistvo nas samih, zatrjujemo lahko, da smo le dih v telesu, ki, ko ga zapusti, je mrtvo. Dih je torej življenje. Bolj je to frenetično in kaotično, manj je dih umirjen in bolj plitek. Eno vpliva na drugo.

S tem, ko umirimo dih, umirimo tudi svoje notranje občutke, presekamo neobvladljivost situacije in vzpostavimo spet stik med sabo in svojo notranjostjo.

Dihanje, ki je umirjeno in sproščeno, bo vplivalo na obraz in na obrazno mimiko.

Z globokim dihanjem se umirimo vsaj dvakrat na dan. Ali vsakič, ko se zalotimo v stresni situaciji in se tega zavemo, se umaknemo vase, zapremo oči in trikrat globoko zadihamo. Dih usmerimo prav do popka, trebuh se z vdihom izboči navzven, z izdihom potegne navznoter. Poskušajmo čim pogosteje dihati tako.

Nasvet: Doma si zavežimo šal okoli pasu, malenkost pod popkom, in dihajmo v šal, da se navadimo na trebušno dihanje, ki bo čez nekaj časa postalo avtomatsko.

Spanje

Spanje je brezplačni lifting našega obraza. Neprespanega obraza nam ne bo uspelo skriti z nobenim ličilom.

Več: Najhujše razvade in navade, ki vam rišejo gube

Poleg vsega po 30. letu drastično pade proizvodnja rastnega hormona in se anabolni procesi (procesi izgradnje) v našem telesu zamenjajo s procesi razgradnje (katabolnimi procesi). Ta proces lahko uspešno zaustavimo tako, da žlezam z notranjim izločanjem zagotovimo uspešnost tako, da jim omogočimo pogoje, v katerih bodo lahko med spanjem delovali.

Tudi imunski sistem vam bo izjemno hvaležen. Najbolj kakovostne ure za spanje so med 22.00 in polnočjo, ko se celotni endokrini sistem najbolje regenerira.

Nasvet: Sami si določite uro, ob kateri boste šli spat. Bodite realni, sprememba ne sme biti prevelika. Um bo sledil spremembi, ki si jo boste zamislili, in sami boste začutili potrebo, da odstopanje od določene ure ne bo preveliko. Moja ura je na primer 22.30, večkrat pa odstopam tudi za celo uro.

Pomnite tudi, da REM-faze trajajo po uro in pol, zato boste veliko bolj spočiti, če si nastavite budilko na pravo kadenco in se zbudile po uri in pol spanja, po treh urah, štirih in pol, šestih, sedmih in pol ...

Voda

Pitje. Pitje. Pitje! Neprecenljivega pomena je piti vodo. Voda je medij v telesu, ki je nujno potreben za potek vseh celičnih procesov.

Vsak dan z evaporacijo in v presnovnih procesih (hidrolizna vloga) izgubimo veliko količino vode. Zato jo moramo redno nadomeščati, in sicer tako, da čez dan počasi pijemo, po majhnih požirkih, da se voda absorbira in je ne le izločimo z urinom.

Voda je pomembna za boljše encimsko delovanje, izboljšuje pa seveda videz kože, ki je pravilno hidrirana in je zato napeta in sijoča.

Nasvet: Ustvarimo obred pitja: zjutraj na tešče popijmo kozarec mlačne vode, 2 uri pred spanjem tudi spijmo kozarec po požirkih.

Preberite: 10 razlogov, zakaj bi morali vsako jutro piti vodo z limono

Čez dan si pripravimo vsaj liter in pol nesladkane limonade, ki jo bomo počasi popili. Limone imajo močan učinek razstrupljanja in zelo čisti kožo, deluje bazično in tako uravnoveša pH organizma.

Gibanje

Gibanje, rast in regeneracija. Na naš obraz vpliva gibanje celotnega telesa. Prekrvavitev, ki poskrbi za zadostno oksigenacijo tkiv, požene kri z lahkoto tudi do obraza. Zagotovo ste opazili spremembo v barvi na obrazu po le krajšem teku ali malo hitrejši hoji.

Ko ves dan presedimo pred računalnikom, je raven naše energije na obrazu zelo nizka. To tudi čutimo predvsem v ličnem predelu, ko nam lične mišice postanejo mlahave in začnejo viseti, ter na zgornjih očesnih vekah, ki postanejo težke in nam pod njihovo težo oči zelo trpijo.

Če neredno treniramo, izkoristimo lepe dni in namesto da bi se prestrašili in hudovali nad  temperaturami, se ustrezno zaščitimo ter se z odločnim korakom odpravimo na sprehod s psom ali končno nadomestimo dvigalo s stopnicami.

Nasvet: Ker je v današnjih časih res čas tiranski, nam ne uspe najti dovolj časa niti za sprehodek, si vsaj razgibajmo sklepe!

Prste na rokah tako, da odpiramo in zapiramo pest, zapestja, komolčne sklepe, ramenske sklepe rotiramo, z vratom delamo polkroge v levo in desno (ne celega kroga), pa še medenični sklep, kolena, gležnje in prste na nogah (upogibamo jih naprej in nazaj). Čutili bomo neverjetno olajšanje celotnega organizma.

Hrana

Hrana se na obrazu zapiše kot črno na belo, ne moremo skriti tega, kar smo jedli. Vsak mozoljček, ki se nam pojavi na obrazu na določeni točki, ni naključje.

Področje na sencah, tik pod lasiščem, nakazuje na moteno izločanje sečne kisline, področje čela na procese otežene jetrne detoksifikacije, če je področje na korenu nosa zaznamovano z rdečino ali mozoljčki, je to znak nepravilnega izločanja žolča ...

Obraz je kot zemljevid, ki nam kaže, na katerem mestu se odvija neki patolški proces v prebavi in presnovi hranilnih snovi.

Izpostavila bom žvečenje in uporabo dišavnic. Dobro prežvečena hrana je lažje prebavljiva, z večjo produkcijo sline se izloča več encimov, ki cepijo amiloidne vezi že v ustih.

Dišavnice pa bodo dale vsebino našim jedem. Nahranile bodo naše eterično telo, tako da se bo preobrazba v hrani začela kar sama. Izberimo tiste dišavnice, ki vam najbolj pašejo, bodisi po barvi bodisi po vonju.

Nasvet: Če nismo prepričani, ali smo lačni ali nas občutek samo vara, popijmo kozarec vode in počakajmo nekaj minut. Ko pa vemo, da smo lačni le iz dolgčasa, zavestno preusmerimo um drugam in se posvetimo drugi aktivnosti, ki ga bo drugače zaposlila.

Z vzpostavitvijo novega odnosa in novih navad do svojega obraza boste stoodstotno bolj zadovoljni, s svojim obrazom boste srečni.

Za revijo Lisa pripravila Maša Pregarc, v ZDA certificirana inštruktorica joge za učvrstitev obraza

Sledite Lisi tudi na Facebooku.