5 korakov, s katerimi ponovno najdete notranji mir

5 korakov, s katerimi ponovno najdete notranji mir (foto: profimedia) profimedia
16. 9. 2019

Stres, hiter življenjski tempo in način življenja, sta morda razburkala morje. Najdite način, da postane spet mirni in postavite glavo na pravo mesto.

1. KORAK: Skušajte se sprostiti

Dandanes to ni preprosta naloga, saj nas stalno nekaj teži: na počitnicah razmišljamo o službi, v prostem času nas skrbijo gospodinjska opravila, ko smo z ljubljenimi osebami, razmišljamo, kaj moramo še postoriti kasneje. Ne znamo se zares ustaviti in sprostiti, poduhati cvetje. Zato vadite. Večkrat tedensko si vzemite nekaj trenutkov samo zase in se skušajte popolnoma sprostiti. Počnite tisto, kar vas osrečuje in se obdajte z ljudmi, ki v vas prebudijo najboljše.

Preprost način za sprostitev je globoko dihanje. Osredotočite se le na svoj dih in delajte počasne in globoke vdihe, izdihnite skozi usta.

2. KORAK: Postavite omejitve

Hitro postanemo preobremenjeni, kadar ne postavimo mej. Ker se stres samo povečuje, prej ko slej izgorimo.

Ne dopustite, da se to zgodi vam. Postavite pravila, koliko dela, čustvenega stresa in drame lahko naenkrat prenesete in kaj lahko iz življenja odstranite, da bi se počutili bolje. Začnite na primer pri družbenih omrežjih in določite, kolikokrat na dan jih lahko pregledate. Ali zares potrebujete čisto vse podatke o tem, kam se kdo poda na počitnice ali stalen pregled nad “popolnim” življenjem drugih? Saj dobro veste, da je resničen svet popolnoma drugačen.

3. KORAK: Ne delajte težav večjih, kot so

To včasih počnemo vsi, brez izjeme. Ko se zgodi nekaj nepredvidljivega, smo prestrašeni, jezni, morda žalostni. V nas je naval čustev, zaradi katerih se zdi, da je vse skupaj slabše, kot je v resnici.

V takem primeru vas bo rešilo eno vprašanje: Bo to čez 5 let še vedno pomembno?

Odgovor vam bo pomagal videti večjo sliko, kar vas bo pomirilo, da boste lahko spet jasno razmišljali. Stopite korak nazaj, zajemite sapo in ponovno poglejte na vse skupaj: saj sploh ni tako slabo, kajne? Odgovor se vam verjetno ponuja na dlani, le videti ga morate.

4. KORAK: Sprijaznite se in pustite za seboj

Če želite ponovno najti mir v sebi, boste morali preteklost pustiti v preteklosti. Spopadite se s čustvi in mislimi, ki so se v vas nabrale ob preteklih dogodkih. Očistite se vseh propadlih odnosov, ki jim ni bilo usojeno, da preživijo. Za seboj pustite vse svoje napake, a ne pozabite lekcij, ki ste se jih naučili ob padcu. Opustite tudi stare zamere, saj sploh ne veste več, kaj vas je pravzaprav zmotilo.

Ko storite vse to, se boste v trenutku počutili lažje.

5.KORAK: Pobegnite

Kam? V vaš svet. Tja, kjer ni prostora za stres, negativne ljudi in kritike. Nekam, kjer se počutite srečno in varno. Sami boste najbolje vedeli, kaj v vas prebudi te občutke. Za nekatere so to knjige, za druge narava, gore, ustvarjanje, učenje novih stvari …

Naj vam ne bo nikoli žal časa, ki ga namenite sebi in tistemu, ob čemer začutite toploto v sebi. Nenazadnje je to tisto, zaradi česar zjutraj radi vstanemo iz postelje in česar se veselimo cel dan.

Preverite tudi: