5 najboljših razlogov, zakaj vam ni vedno treba biti najboljši

5 najboljših razlogov, zakaj vam ni vedno treba biti najboljši (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 1. 2021

Ostanite mirni in premagajte notranji dvom, da niste dovolj dobri. Preberite, zakaj.

Manj zavisti

Kdor želi biti čedalje boljši na vseh področjih, zelo pozorno spremlja, kaj počnejo drugi. Ali delajo še več? Ali so višje na družbeni lestvici?

Posledica: človek postane zavisten in ljudem zavida, kar so dosegli.

Nezdravo čustvo z neprijetnim stranskim učinkom: počutimo se vedno manj pomembne in nesposobne in mislimo, da imajo le uspešni 'pravico' do sreče.

Zaščita pred prenaprezanjem

Bodisi gre za šport, delo, družinske zadeve ali neki projekt – danes se nam pogosto zdi, da naredimo premalo. Hočemo dati 100-odstotno vse od sebe. Pričakuje pa se celo 150 odstotkov!

V takem okolju pogosto pozabimo na spoštovanje svojih meja. Še dobro, da obstaja naš notranji zaveznik, ki raztrga sezname opravil in nam zašepeta, da bo še vse dobro.

Prijetne urice

Če nismo vedno zaposleni sami s sabo, s svojimi sposobnostmi, osebnostjo ali telesom, 'tvegamo', da zaidemo v premišljevanje.

Resno: le če si vzamemo čas za sanjarjenje in se malo izprašamo, lahko najdemo prave cilje. Take, ki nam ustrezajo in o katerih smo prepričani, da so pravi – in jim nato sledimo. Samouresničitev namesto stresne samooptimizacije!

Nepopolno je sijajno

Življenje lahko uživajo ljudje, ki jih ne skrbijo njihove napake, gube, nepospravljeni predali, trije kilogrami viška na bokih. Sproščanje, druženja s čudovitimi (nepopolnimi) prijatelji – tako življenje je zdravo!

Raziskovalci vedo: komaj kaj je bolj škodljivo od stresa. In komaj kaj je boljšega od dobrega počutja v krogu drugih ljudi.

Več sočutja

Živimo tako, kot bi bili vsi neka podjetja: pričakujemo čedalje več donosa. In taki smo tudi do drugih. Je prijateljica samska? Brez službe? Mogoče mislimo, da si je sama kriva. Toda bližina, razumevanje in sočutje ne bodo osrečili le drugih, temveč je vse to potrebno tudi za zdravje vaše duše.

Preverite še 15 vprašanj za trenutke, ko ste brezvoljni in izčrpani