10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

6 načinov, kako se večkrat odklopiti od elektronskih naprav

6 načinov, kako se večkrat odklopiti od elektronskih naprav (foto: Profimedia) Profimedia
10. 1. 2018

Ker smo vsak dan primorani uporabljati elektronske naprave tako in drugače, je še toliko bolj pomembno, da si znamo vzeti tudi čas zase in se odklopiti. Če upoštevate te nasvete, ne bo tako težko.

1. Izberite si hobi, pri katerem ne morete uporabljati telefona

Tudi doma se zaposlite z aktivnostjo, pri kateri nimate možnosti uporabljati elektronskih naprav. Mnogi se prav zato radi odpravijo v telovadnico, saj jim predstavlja edini izhod iz stresa. Najdite svoje veselje in vsak dan skušajte nameniti vsaj nekaj minut za dejavnost, ob kateri ne boste brali elektronske pošte, gledali televizije ali surfali po spletu. Pozitivne učinke boste kmalu občutili na svojem počutju.

2. Službenih odmorov ne preživite pred ekranom

To je namenjeno posebej tistim, ki morajo svoje delo pretežno opraviti na računalniku. Nekaj minut premora, ki si jih vzamete za kosilo ali malico, izkoristite za sprehod po parku ali vsaj pogovor s sodelavcem ob skodelici kave. Karkoli boste počeli, naj to ne vključuje elektronskih naprav. Dovolite možganom, da si vsaj za trenutek odpočijejo in nadaljujte sveži ter zbrani.

3. Organizirajte večere brez telefona

Srečanje s prijateljem dandanes izgleda tako, da vsak tipka po svojem telefonu, kaže slike s tega in onega srečanja ter na družbenem omrežju preveri skupnega znanca, ki je zamenjal status »v razmerju«. Ne postanite eden izmed tistih, ki zbira prijatelje samo v spletu. Uvedite novo pravilo, ki prepoveduje uporabo telefonov med druženjem in pogosteje organizirajte večerje ter druge dogodke, kjer boste lahko uživali v družbi drug drugega.

4. Načrtujte čas za računalnik in telefon

Tudi za prosti čas potrebujete urnik. Določite, koliko ur boste prebili na telefonu in računalniku ter koliko ob drugih aktivnostih. Tako boste tudi opazili, koliko časa vam zares »ukradejo« elektronske naprave. Zastavite si preprosto vprašanje: se boste na stara leta spominjali najboljše objave na družbenem omrežju ali izleta s prijatelji, ki vam po vseh letih še vedno riše nasmeh na obraz?

5. Postanite knjižni molj

Tudi če niste pretirani ljubitelji knjig, zagotovo obstaja kakšna, za katero bi si vzeli čas. Prebrskajte knjižnico in se namesto večernega filma poglobite v knjigo. Presenečeni boste, da se zgodba lahko zdi še bolj resnična kot v filmu. Prej kot se zaveste, boste postali oseba, ki se vedno pritožuje nad pomanjkljivostmi na televiziji in opeva knjigo, ki je bila veliko boljša.

6. Uporabite fotoaparat

Pametni telefoni zmorejo veliko stvari, med drugim z njimi lahko naredite visokokakovostne fotografije. Prav to je pogost izgovor, zakaj morate na piknik v naravi vzeti telefon, kajne? Namesto tega očistite prah na fotoaparatu in ga začnite ponovno uporabljati. Če si ne boste dali možnosti, da vas elektronske naprave spremljajo na vsakem koraku, se boste lažje odklopili. Ko boste nekaj časa vztrajali, se ne boste hoteli vrniti v začaran krog odvisnosti od tehnologije.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri