6 najboljših namigov za zdravo samozavest

6 najboljših namigov za zdravo samozavest (foto: Profimedia) Profimedia
16. 5. 2016

Če se kdo obotavlja, je negotov ali sramežljiv, drugi že razmišljajo: Ja, najverjetneje ji primanjkuje samozavesti! Toda – odkrito rečeno – to so navadne čenče!

Biti zadovoljen s samim seboj, odpreti usta pred šefom, imeti govor, znati reči ne, postaviti meje, biti očarljiv – vse to naj bi teklo samo od sebe, le prepričan moraš biti vase in trdno verjeti, da ti lahko vse uspe.

Če se kdo obotavlja, je negotov ali sramežljiv, drugi že razmišljajo: Ja, najverjetneje ji primanjkuje samozavesti! Toda – odkrito rečeno – to so navadne čenče!

To je jasno, če že samo razmislite, kaj beseda samozavest dejansko pomeni: da se v pravem pomenu besede zavedate samih sebe. Da se poznate – svoje dobre plati, a tudi slabosti in negotovosti! S strahom pred velikimi zabavami, ljubeznijo do širokih bluz, ki skrivajo trebušček, in rdečimi lički, ki jih dobite, ko vam je všeč kakšen moški.

In kakšni so dejansko ljudje, ki od nas vedno znova zahtevajo, da smo ves čas močni in samozavestni? Ali ti nikoli ne dvomijo o sebi? Si upajo prav vse? Mogoče pa gre za ljudi, ki nastopajo nadvse samozavestno – in nas nato pahnejo v finančno krizo.

Ne. Ni vam treba biti vedno super ženska oz. moški. Prav nasprotno. Včasih je manj tudi več. Na primer v pogovoru za delovno mesto. Ljudje, ki se trudijo biti zmagovalno samozavestni, namreč ne delujejo preveč avtentično. Veliko bolj všečno je ujemanje samopodobe in osebnosti – to je zdrava samozavest, ki se odraža tudi v zunanjem izžarevanju.

6 najboljših namigov za zdravo samozavest

Če se boste sprejeli, bo tudi življenje zabavnejše.

1. Odkrijte se

Odpotujte na raziskovanje svoje notranjosti in se odkrivajte. Kaj je tako posebnega na vas? Vaše oči? Vaš humor? Če vam ne uspe najti ničesar lepega, prosite za pomoč svojo najboljšo prijateljico! Osupnili boste!

Poglejte si video: Ljudje so ocenili drug drugega od 1 do 10 in rezultat je res ganljiv

2 Povlecite meje

Če boste poskušali vsem ustreči, to še ne pomeni, da vas bodo imeli zato tudi kaj rajši! Prav nasprotno: kdor zna reči NE, tako tudi pokaže, da pozna svoje potrebe in jih zna tudi braniti. Če ljudje vedo, kaj lahko zahtevajo od vas in kaj ne, boste tudi veliko bolj avtentični in verodostojni.

3. Postavite cilje

Se želite učiti španskega jezika ali pa preteči maraton? Zelo dobro! Naredite si načrt, se s kom pogovorite o nadaljnjih korakih in pojdite po poti – počasi. In ne pozabite na nagrado – za magični trenutek, ko boste dejansko dosegli cilj!

4. Spoštovanje

Namesto da se v mislih grajate za dejanja, ki vam niso uspela, usmerite pogled na tista, pri katerih ste bili uspešni. Sami sebi izkažite spoštovanje – boste videli, da ni preveč težko.

5. Dovolite si napake

V osnovi velja za odrasle enako kot za otroke. Ves čas stopamo po novih poteh, padamo – in znova vstanemo. In to je tisto, kar šteje. In ne tisto, ko za kratek čas pristanemo na tleh!

6. Sprejmite se

Za pozitivno izžarevanje poskrbijo drža, gestika in mimika. Poskusite: postavite se pred ogledalo, povesite ramena in zlovoljno poglejte. Nič lepega, kajne? Nato se nasmehnite in zravnajte ramena. Veliko bolje, kajne?

Preverite še 10 stvari, za katere celo znanost pravi, da vas naredijo neverjetno privlačne

Značke: samozavest