6 preprostih tehnik za premagovanje stresnih položajev

6 preprostih tehnik za premagovanje stresnih položajev (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2017

Se vam pogosto zdi, da samo tekate sem ter tja? Skrajni čas, da stopite na zavoro. Kako to gre? Povsem preprosto.

Pravilo dveh ur

Idealno je, če si vsaki dve uri privoščite malo odmora. Naredite nekaj vaj za sprostitev ali pa za nekaj trenutkov preprosto zaprite oči. Prisluhnite sebi in se povsem osredotočite nase.

Pomembno: vzemite si čas, ki ga potrebujete, da resnično najdete nekaj miru. Nekaterim to uspe v nekaj minutah, drugi pa potrebujejo nekaj več časa. To naj vsak odkrije sam.

Premori namesto hitenja

Petek zvečer je, mi pa še vedno stojimo v prometni gneči, na pošto je treba še oddati paket in čez dve uri na večerjo že pridejo prijatelji. Večina nas je nagnjena k temu, da si zadamo preveč stvari za en dan. To povzroči, da je celo druženje s prijatelji stresno.

Rešitev: dobro premislite, koliko časa potrebujete za določene stvari – in načrtujte še 20 do 30 odstotkov prostega teka. Kajti vedno se lahko zgodi še kaj nepredvidenega.

Samo dejstva

Šef vas gleda postrani, kava pristane na vaši novi svetli bluzi, od samega stresa pa ste pozabili na pregled pri zobozdravniku! Dovolj razlogov za jezo.

Lahko pa se preprosto preselite iz tega položaja. Kako to gre? V mislih se preselite leto dni v prihodnost in si predstavljajte, da se ozrete na ta sedanji trenutek. Se vam zdi prelepo, da bi delovalo? Vendar resnično deluje. Testi so pokazali, da sprememba perspektive povzroči, da se nam določene stvari sploh več ne zdijo tako hude.

Začutite čarobnost vode

Preprosta zen vaja za premagovanje stresnih položajev: umivalnik napolnite z mlačno vodo in vanj potopite roke. Zadržite jih v vodi in začutite gibanje živega elementa. Predstavljajte si, da mokrota odplavlja vse, kar je odmrlo, in se notranje umirite.

Še en predlog: skledo napolnite z vodo in vanjo dajte cvetne liste in plavalne čajne svečke. Roke potopite v vodo in zaprite oči.

Preberite še: Zakaj je koristno roke polagati v jabolčni kis?

Zabava namesto stresa

Zakaj fotokopirni stroj ne dela? Kava bi tako prijala! Namesto da rečete, 'Nimam pojma' oziroma 'Tudi meni', se takoj spravite na delo! V pisarni ali pa v prijateljskem krogu – kadar je treba kaj narediti, se takoj javite!

V prihodnosti poskusite s stavkom: "Sem zraven, če mi nekdo pomaga!" Tako boste na svojo stran dobili tudi soborce, delo se bo porazdelilo – namesto stresa pa se boste celo zabavali!

Marmelada proti izgorelosti

Kadarkoli počnemo nekaj, kar imamo radi ali pa se to pojavi povsem nezavedno, se raven stresa zelo zniža. To stanje, ki poskrbi za notranjo umirjenost, se imenuje 'flow'. Istočasno poskrbi za občutek sreče in ponovno napolni naše baterije. Pogosteje ga doživite, toliko bolje boste zaščiteni pred izgorelostjo. 60 % žensk je v neki raziskavi navedlo, da 'flow' doživijo med kuhanjem marmelade in peko peciva.

Poskusite  še: 3-minutni trik s prsti, ki odpravi jezo, žalost in živčnost

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri