7 budističnih naukov za srečno življenje

7 budističnih naukov za srečno življenje (foto: Profimedia) Profimedia
22. 6. 2021

Mi sami smo ustvarjalci svoje realnosti, uči budizem. Ustvarjalci lastnega življenja.

Pri tem nam lahko pomaga tudi nekaj budističnih naukov. Služijo lahko kot motivacija in navdih, da vsak dan napolnimo s pozitivno energijo. Pomagajo lahko, da postanemo boljša različica sebe.

Življenje nam vsak dan postreže s številnimi izzivi in soočanje z njimi je ključnega pomena za zagotavljanje notranjega miru.

Preverimo 7 budističnih naukov za srečno življenje:

1. Znebite se strahu. Tako da ga najprej razumete.

Strah, ki ga nosimo v sebi, navadno izvira iz naslednjega: nestalnosti, lastne in sveta okoli nas. A dokler ne bomo razumeli, zakaj nas je strah – izgube, da nam bo spodletelo, da nismo dovolj …– in od kje ta izvira, strahu ne bomo mogli premagati.

2. Uporabite meditacijo, da ustavite (ponorele) misli.

Dve večjih težav, s katerimi se mnogi med nami srečujemo danes, sta tesnoba in stres. Ki močno vplivata na telesno in duševno zdravje.

Naučite se umiriti svoj um in preostanek dneva nadaljujte v miru.

3. Osamljenost premagajte z zavedanjem.

Ne glede na to, kakšno vrsto osamljenosti občutite – osamljeno življenje, smrt bližnjega … – budizem uči, da se moramo odpreti svetu, s prisotnostjo drugih ali brez njih.

S pomočjo čuječnosti, ki je sprejemajoče zavedanje tega, kar doživljamo v sedanjem trenutku, se lahko prestavimo v stanje povezanosti z vsemi živimi bitji.

4. Umirite jezo s sočutjem in razumevanjem.

Jeza zaobjema širok spekter občutkov in delovanj. In ta trenutek jo občuti veliko ljudi.

Toda celega sveta ne moremo nadzorovati. Prav tako ne moremo preprečiti izkušenj, ki bodo vzbudile jezo. Lahko pa nadzorujemo sebe in to, kako dojemamo svet.

Spoznati moramo, da je svet večji od nas. Ko pa smo jezni, se moramo naučiti biti sočutni do sebe.

4. Vaš notranji dialog ne določa, kdo ste.

Notranjega miru ne moremo doseči dokler se ne naučimo ločiti med verzijo sebe, ki obstaja v svetu in verzijo, ki obstaja v mislih. To lahko poimenujemo tudi ego. Ali notranji dialog. Notranji dialog je tisti, ki je lahko negativen in nas vleče navzdol.

Budizem spodbuja, da se včasih odmaknemo ter opazujemo razliko med notranjim dialogom in resničnim jazom. Ker notranji dialog ni to, kar v resnici smo – to je samo zgodba, ki jo ustvarimo o sebi in jo moramo premagati.

5. Praznina ne obstaja.

Včasih občutimo v sebi praznino – notranjo praznino. Tisti manjkajoči delček nečesa večjega. Verjamemo, da nekaj manjka, kar nam preprečuje, da bi dosegli svoj potencial.

Budizem uči, da imamo vse, kar potrebujemo. Znotraj nas. Noben košček ne manjka. To moramo sprejeti, da se lahko premaknemo naprej.

7. Osebe, ki so bile kdaj del našega življenja, nikoli ne izgubimo

Ko izgubimo prijatelja ali ljubljeno osebo, bodisi zaradi smrti, bodisi zaradi drugih okoliščin, ki so nas ločile, nas lahko obišče neizmerna žalost. 

Budizem ne zanika, da se je z izgubo težko spoprijeti, da je težko preiti v življenje brez te ljubljene osebe. A uči tudi, da osebe, ki nas je ljubila, v resnici nikoli ne izgubimo.

Preverite še: