7 praktičnih namigov, kako biti bolj prijazne do sebe

7 praktičnih namigov, kako biti bolj prijazne do sebe (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 1. 2016 Vir: Lisa

Predebela, prelena, preveč nepopolna: številne ženske so same sebi največje sovražnice. Vendar ni treba veliko, da spremenite ta pogled.

Ženske smo običajno v vseh obdobjih dneva na voljo družinskim članom in prijateljem. Pomagamo razreševati skrbi vseh vrst. In tako je sicer tudi prav.

Vendar pa pri tem pogosto pozabimo nase. Menimo, da bomo cenjene in ljubljene le takrat, ko bomo skrbele za druge. Že v otroštvu se naučimo, da so deklice nežne, prijazne in pripravljene pomagati, fantje pa so lahko nekoliko bolj temperamentni.

In prav to prepričanje poskrbi, da smo do vseh tako zelo prijazne, nase pa kar pozabimo. Oštevamo se, ker nismo super mame, ker ne kuhamo vsak dan, ker imamo celo goro perila. Ker se nič ne gibamo ... Stop!

Kaj pravite, če bi se naučile, da bomo bolj prijazne do sebe?

1. Pozitiven začetek dneva

Kaj najprej pomislite, ko se prebudite? Začetek dneva namreč že pokaže, kakšni ste do sebe. Se jezite nase, ker ste vstali prepozno? Imate slabo vest, ker zjutraj niste tekli?

Veliko bolje bo, da pozdravite nov začetek dneva in se pozitivno motivirate. Negativno energijo izkoristite v pozitivni smeri in naslednji dan skočite iz postelje dobro razpoloženi in storite tisto, zaradi česar ste se preteklo jutro jezili nase.

2. Ocenite zunanjost

Se zjutraj pogledate v ogledalo in se jezite nad gubami, mozolji, suho kožo ...? Bolje se je pogledati v ogledalo in reči: "Poskrbela bom zate, ker si vredna tega!"

Ne bojte se, da se boste tako spremenili v egoistko. Kdor ima rad sebe, je tak tudi do drugih. Če vam je težko reči v ogledalo, da se imate radi, si to napišite na list papirja.

3. Zavzemite se za lastne občutke

Pomembno je, da drugim postavite meje. Ljudem dajte jasno vedeti, kdaj gredo predaleč. To povejte svojemu partnerju, sodelavkam ali prijateljicam. Morda pa se sploh ne zavedajo, kaj vas moti pri njihovem vedenju. Konec koncev vam nihče ne more brati misli!

4. Poskrbite za lastno varnost

Ko se moramo za nekaj odločiti, za mnenje pogosto vprašamo prijatelje in sorodnike. Govoriti o težavah sicer lahko pomaga, ne pozabite pa, da so lahko taki nasveti le za orientacijo. Na koncu boste sami najbolje vedeli, kaj si resnično želite.

5. Pravilno spopadanje s kritiko

Ne precenjujte kritike drugih. Če vas na primer kritizira kolegica, se vprašajte, ali kritizira vas ali vaše delo? In ne pozabite, da gre za njeno osebno mnenje. Vi odločate, ali boste sledili njenim ocenam. Osredotočite se predvsem na svoje pozitivne lastnosti.

6. Pišite knjigo o uspehih

V posebno knjigo si zapišite vse, kar ste dosegli – lahko gre za velike ali majhne trenutke. Tako med pisanjem kot tudi med poznejšim prelistavanjem boste videli predvsem pozitivne vidike. Na dolgi rok si boste tako tudi znali lažje odpustiti majhne napake.

7. Sebi bodite najboljša prijateljica

Otroci, družina, kolegi, prijatelji: vsi bi radi nekaj od nas. Kaj bi si svetovali, če bi bili sami svoja najboljša prijateljica? Verjetno malo počitka, kajne? Dogovorite se za 'zmenek' s sabo – meditirajte, pojdite na sprehod, kuhajte, pišite, samo sedite ... Povsem v redu je tudi, če ne mislite prav na nič! V miru si boste namreč zbistrili misli, poglobili pogled in odnos do sebe. In ne pozabite: niste superženska – ne morete pomagati VSEM in rešiti VSEH!

Iz revije Lisa