7 stvari, za katere si je čas najbolje vzeti zjutraj

7 stvari, za katere si je čas najbolje vzeti zjutraj (foto: Profimedia) Profimedia
14. 7. 2017

Jutranji ljudje naj bi bili najbolj produktivni, si vzeli čas za zajtrk in od doma odšli pripravljeni. Skratka tisti, ki zjutraj počnejo to, kar bi morali vsi in »kar je prav«. Njihova skrivnost je v tem, da so odkrili nekaj, zaradi česar je vredno žrtvovati dodatne minute spanja.

Veliko jutranjikov je spoznalo, da je to najbolj miren del dneva, ko se lahko brez motenj povežejo s svojimi mislimi in izkoristijo čas samo zase. Zato lažje preživijo naglico in zmedo, ki sledi v nadaljevanju.

Za katere stvari si je torej vredno vzeti čas že zjutraj?

  • Za telovadbo

Jutranja vadba je odličen začetek dneva, saj vas zbudi in napolni z energijo za nov dan. Zamenjati dragocene ure spanja za potenje v telovadnici se na začetku zdi nesmiselno, vendar boste presenečeni, kako vznemirljivo lahko postane. Tisti, ki ste pri jutranjih aktivnostih še začetniki, se ogrejte s počasnim tekom ali hitro hojo. Če pa so  jutra že dalj časa posvečena zgolj in samo treningu, poskusite vključiti 10 minut visoko intenzivnih vaj. Postalo vam bo všeč, ko boste dan začeli pozitivno, napolnjeni s hormoni sreče.

  • Za pisanje

Prava lepota zgodnjega jutra je popolna tišina. Če ste ustvarjalne sorte ali služba od vas zahteva, da imate na razpolago vedno nekaj novih idej, je to del dneva, ki bi ga morali izbrati za pisanje. Ne glede na to, ali pišete naslednjo knjižno uspešnico, pretvarjate občutke v besedilo pesmi ali opisujete nenavadne sanje, je jutranja tišina najboljši čas, da se povežete s spočitimi mislimi in tudi sprejmete pomembne odločitve.

  • Za odkrivanje domačega mesta

Najboljše fotografije nastanejo prav zjutraj, ko je svetloba drugačna in mesto še napol spi. Če želite spoznati svojo okolico v drugačni luči, vstanite zgodaj zjutraj in se peš odpravite na sprehod. Ustavite se v najljubši kavarni in si v miru privoščite skodelico kave (ki jo običajno spijete med oblačenjem in pripravljanjem stvari za službo), posedite na klopi v parku ali posnemite nekaj čudovitih fotografij. Jutra bodo dobila povsem novo podobo.

  • Za vožnjo z avtomobilom

Nekateri mir in sprostitev najdejo za volanom svojega vozila. Preden zapadete v dnevne opravke in obveznosti, se podajte na pomirjujočo jutranjo vožnjo ter izkoristite prazne ceste za razmišljanje. Če imate možnost in se zares radi vozite, se odpeljite nekam, kjer boste z vseh strani obdani z naravo. Kadar se boste odpravili dovolj zgodaj, boste ujeli prebujanje dneva in odtenke, ki obarvajo nebo med sončnim vzhodom. Še termovka kave in zajtrk na prostem, pa bo vaše jutro popolno.

jezero

  • Za naravo

Narava je nepredvidljiva, kar izkušamo z nenadnimi viharji, poplavami in sušami. Lahko pa je tudi izjemno lepa, kar najraje pokaže ob nenavadnih urah. Če želite ujeti izjemne poglede, žrtvujte nekaj dodatnih minut spanja in vstanite bolj zgodaj. Ne pozabite na fotoaparat, če boste hoteli ovekovečiti zanimive podobe.

  • Za kolesarjenje

Zjutraj, ko še ni gostega prometa, so prazne ceste kot nalašč za vse, kar se poganja na kolesa. Če obožujete rolkanje, kolesarjenje ali kotalkanje, se odpravite ven že zgodaj pred prometno zmedo. Ne boste imeli skrbi, da morate cesto deliti tudi s pešci, kolesarji in avtomobili. Lahko izpopolnite svoje veščine ali se dobite s prijateljem, da skupaj uživata v jutranji vožnji.

  • Za zajtrk

Vsem nam je jasno, da obstaja le nekaj posameznikov, ki se vsako jutro usedejo za mizo in uživajo v zajtrku. Večina od nas si ga nima časa niti pripraviti, kaj šele izgubljati dragocenih minut z okušanjem kosmičev in svežega sadja. Ker je jutro najbolj svež in miren del dneva, poskrbite, da boste uživali v obroku. Namesto telefona vzemite v roko knjigo ali časopis (kdaj ste ga nazadnje brali v tiskani obliki?) in vsaj 15 minut posvetite sebi.

Preberite tudi: