8 jutranjih navad mentalno močnih oseb

8 jutranjih navad mentalno močnih oseb (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2017

Mentalno močni ljudje so disciplinirani, odločni in dosledni. Zavedajo se, da rutina in navade povedo veliko o človeku in delno pišejo njegovo usodo. Preverite, kaj počnejo zjutraj in kaj naredi njihov dan uspešen.

Mentalno močni ljudje vsako jutro počnejo vsaj nekatere izmed naštetih stvari:

1. Meditirajo

Zagotovo ste že slišali kaj o pozitivnih učinkih meditacije: da zmanjšuje stres in napetost, izboljša spomin in koncentracijo. Nič ne morete izgubiti, če vsaj poskusite. Tako mentalno močni ljudje očistijo in sprostijo misli ter se osredotočijo na naloge, ki jih čakajo tisti dan.

2. Vrednotijo svoja čustva

Mentalna zrelost nima nič opraviti z upiranjem čustvom. Mentalno močni ljudje se tega zavedajo in so pripravljeni sprejeti občutke ter se premakniti naprej. Če se na primer med meditacijo v njihove misli prikrade negativna slutnja, jo opazijo, sprejmejo in se spet posvetijo meditiranju.

3. Vadijo pozitiven pogovor s samim seboj

To bi verjetno označili kot znak norosti, vendar je ravno nasprotno. Negativna samopodoba ne naredi nič dobrega, zato je na svet bolje gledati optimistično. Konec koncev živimo samo enkrat, zato moramo življenje čimbolj izkoristiti.

4. Bližnjim osebam dajo vedeti, da imajo v njihovem srcu poseben prostor

Ugotovili so, da je ljubezen najmočnejša sila v vesolju, zato nikoli ne pozabijo bližnjim povedati, kako zelo jih cenijo. To pokažejo z majhnimi dejanji ali besedami in vsekakor pogosto. Nanje se spomnijo tudi zjutraj, kar jim polepša dan.

5. Postavijo si cilje

To je ključna navada vseh mentalno močnih oseb. Postavljanje ciljev umu omogoča, da se osredotoči na dnevne opravke. Zato se nikoli ne rabijo spraševati, kaj sledi in koliko dela še imajo. Natanko vedo, kdaj je čas za zabavo in kdaj za delo.

6. Telovadijo

Vadba ne koristi le telesu, ampak tudi mislim. Daje občutek, da ste nekaj dosegli, pri čemer se sprosti hormon sreče, ki poživlja in človeka spravi v dobro voljo.

7. Prizadevajo si biti boljši

»Če ne rasteš, ne živiš zares.« To velja za mentalno močne osebe, ki se zavedajo, da se vsak dan učimo, saj le tako lahko napredujemo. Želijo širiti svoje znanje, zato ni nič čudnega, če ob zajtrku raje berejo knjige kot gledajo televizijo. Odprti so za spoznavanje novih ljudi in stvari.

8. Radi se spominjajo srečnih trenutkov

Užitek nima meja in srečni trenutki ne trajajo večno, zato jih živijo, ko lahko in se jih z veseljem spominjajo. Proslavljajo tudi majhne stvari, kot je dosežen osebni rekord pri teku in se ne upirajo odpiranju šampanjca, ko partner doseže napredovanje v službi.

Preberite tudi: