8 razlogov, zakaj bi morali brati vsak dan

8 razlogov, zakaj bi morali brati vsak dan (foto: profimedia) profimedia
22. 8. 2018

Tudi, če preberete le nekaj strani na dan, imate od tega lahko ogromno koristi.

  • Mentalna stimulacija - Možgani tako kot vsaka mišica potrbujejo “razgibavanje”, da ostanejo zdravi in uporabni tudi, ko dosežemo pozno starost. Branje lahko upočasni ali zaustavi demenco in alzheimerjevo bolezen, saj možgane ohrani aktivne.

  • Znanje - Z branjem se učite, ne glede na to, kaj berete. Pridobivate nove informacije, ki vam nekoč morda pridejo prav. Ne pozabite, da je znanje najboljše orožje, ki ga lahko imate. Tega vam ne more nihče vzeti.

  • Sprostitev od stresa - Ne glede na to, koliko težav imate v odnosih, v službi in doma se vseh skrbi lahko vsaj za trenutek znebite, ko odprete knjigo in se vživite v zgodbo. Ali pa preberete članek, ki vas zamoti in omogoči, da živite v trenutku.

  • Večanje besednega zaklada - Ob branju ste izpostavljeni veliki količini besed, ki se podzavestno zasidrajo v vaše misli in postanejo del besednjaka. To vam bo pomagalo na vseh področjih, saj boste znali izbrati primerne besede, ko boste govorili s prijatelji in tudi, ko boste imeli pogovor s šefom ali predstavitev pred širšo publiko. Spretna izbira besed in razgledanost kažeta tudi na izobraženost.

  • Boljša pismenost - To gre z roko v roki z večanjem besednega zaklada. Prav tako kot se slikarji učijo drug od drugega in uporabljajo tehnike, ki so jih ustvarili veliki mojstri pred njimi, se pisatelji izboljšujejo z branjem del nekoga drugega. Dobro napisana knjiga bo vplivala tudi na vašo pismenost, ki jo boste med drugim potrebovali pri iskanju službe, pisanju elektronske pošte, pisanju besedil, ki bodo dostopna širši javnosti ...

  • Izboljšanje spomina - Pri branju knjige si morate zapomniti glavne like, ozadje, zgodovino in nove zaplete, ki se dogajajo sproti. Možgani si to običajno zapomnijo brez napora, zato se vedno, ko ponovno odprete knjigo, spomnite, kaj se je dogajalo v zgodbi. Ob vsakem novem spominu se v možganih ustvarijo nove poti in utrdijo že obstoječe, kar pomaga pri kratkoročnem spominu in uravnavanju razpoloženja.

  • Boljša osredotočenost - V hitrem svetu smo prisiljeni k opravljanju več stvari naenkrat: hkrati spremljamo, kaj se dogaja na pametnem telefonu, beremo elektronsko pošto, spremljamo dogodke včerajšnjega in današnjega dne, smo aktivni na družbenih omrežjih … Pri branju pa se osredotočimo zgolj na strani in besede, ki nas vodijo v zgodbo. Naredite preizkus in en teden pred odhodom v službo (ali na poti), berite vsaj 15 minut. Presenečeni boste, kako lažje se boste osredotočili na delo.

  • Poceni zabava in čas hitreje mine - Knjiga je dober pripomoček, ko morate dolgo čakati, da pridete na vrsto, saj z branjem minute minevajo hitreje (vsaj tako se zdi). Poleg tega imate v knjižnicah na izbiro veliko kopico knjig, v kateri boste zagotovo našli kaj za svoj okus.

Preverite tudi: Kaj se zgodi, ko stojite na glavi?