9 neustavljivih razlogov, da takoj prižgete glasbo in začnete plesati

9 neustavljivih razlogov, da takoj prižgete glasbo in začnete plesati (foto: Profimedia) Profimedia
15. 11. 2020

Ples je veliko več kot le telesna dejavnost: je življenjska naravnanost, življenjski občutek – in poleg tega je še tako izjemno zabaven. Poglejte še nekaj sijajnih razlogov, da začnete plesati. 'Let's dance'!

Ker je čista strast!

Od preplesane noči v dvoje je (še) boljši le seks. Tega ne vedo le znanstveniki, temveč tudi vsi, ki oboje počnejo redno! Gibi v istem ritmu, dotiki teles, strast – med plesom se enako intenzivno zlijemo s partnerjem kot med seksom!

Ker ščiti pred demenco

Ples v paru za 76 % zmanjša tveganje za pojav demence. In tako deluje še bolje od reševanja križank (47 %) ali branja (35 %).

Ker osrečuje!

Ko plešemo sambo ali pa čačača, plešejo tudi hormoni sreče! Izloča jih sproščeno gibanje. Posebno lepo: učinek pogosto traja več ur!

Ker ohranja mladost

Ples med znanstveniki velja za vrelec mladosti številka ena. Ker z njim urimo koordinacijo in treniramo mišice. Novi plesni koraki našim možganom nalagajo vedno nove naloge in tako skrbijo za njihovo kondicijo! Pravzaprav bi morali zdravniki začeti predpisovati plesne tečaje.

Ker je primeren za vsakogar

Ples je v modi, kot še nikoli prej. In tako sijajno se ga da vplesti v vsakdanjik – plešete lahko celo med likanjem ali umivanjem zob. In prav nobene naprave ne potrebujete. Le malo glasbe in vaše telo.

Kar topi maščobe

Po 30 minutah plesa lahko pokurite tudi 500 kalorij – odvisno od intenzivnosti gibanja. Za primerjavo: v 30 minutah na sobni telovadni napravi (dolgočasno) boste pokurili le 300 kalorij.

Ker nas boža od znotraj

Ples pomaga tudi pri odpravljanju stresa. Znanstveniki so dokazali, da se med njim v krvi zmanjša približno enaka koncentracija stresnega hormona kortizola, kot če bi meditirali ali pa izvajali jogo. Omm!

Ker ga zna vsak

Jasno, da imajo nekateri ljudje ritem v krvi. Potem pa smo še vsi ostali, normalno nadarjeni. Vendar pa se lahko vsak nauči plesati. Ko enkrat poznamo osnovne korake, steče kar samo od sebe.

Ker poskrbi za našo privlačnost

Med plesom se boste tako zabavali, da boste to dobro voljo razširjali tudi med dnevom – in to tudi izžarevali. Izboljšala se bo vaša drža, vaši gibi bodo mehkejši, vaša hoja bolj privlačna. To poskrbi za izžarevanje samozavesti, ki se opazi ...

Preberite še: