Čaj, kava, mate in guarana - ko nam zmanjka energije

Čaj, kava, mate in guarana - ko nam zmanjka energije (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
27. 2. 2015

Čaj, kava, mate in guarana - naši najpogostejši spremljevalci, ko nam primanjkuje energije. Izvedite več o teh tekočih poživilih.

Saj se še spomnite dni, ko smo brezskrbno ždeli pred televizorjem in gledali risanke? Potem smo odrasli in z nami tudi naše skrbi in obveznosti. Danes bi na vsak način radi prehiteli čas in bili kos vsem izzivom, ki nam jih ponudi življenje, pa to enostavno ne gre.

Morda bi pa kronična nespečnost pomagala, da bi bili kos vsem obveznostim ...? No, preden posežemo po tako radikalni rešitvi, si poglejmo seznam najpogostejših poživil.

Čaj

Čaj je po količini uživanja drugi najbolj zastopan napitek na tem planetu, takoj za vodo. Pravi čaj vsebuje (za razliko od nekaterih drugih čajev, kot so kamilica, meta in sadni čaji) več teina in kofein, ki stimulira naš osrednji živčni sistem.

Količina kofeina se razlikuje od vrste čaja, ki ga uživate. Asam in kitajski beli čaj vsebujeta najvišjo koncentracijo kofeina. Ena skodelica slednjega vsebuje 80 mg kofeina, kar je isto kot skodelica espressa.

Med čajno specialiteto sodi tudi črni čaj Lapsang Souchong. Legenda pravi, da je čaj nastal v kitajski provinci Fujian, v času zadnje kitajske dinastije Čing. Zaradi poznega pridelka so poskušali lokalni proizvajalci pospešiti proces sušenja, zato so čajne liste (še v procesu oksidacije) sušili nad ognjem. Pri tem so uporabljali borovino, ki je čaju dala specifično aromo. Kasneje je ta čaj postal znan po celem svetu. Intenzivno črni listi dajejo temno rdečo tekočino, ki ima značilno prekajeno aromo in okus.

Kava

Skoraj ni razloga, zakaj ne bi predstavili ta črni napitek, bogat z aromo in intenzivnega okusa.

O rojstvu kave piše več legend. Ena izmed njih pripoveduje, da so kavo med prvimi pili Sufiji, islamski mistiki iz Jemna, že v 15. stoletju. Pili so napitke iz praženih zrn, pogosto pa so uživali tudi poparke, pripravljene zgolj iz listov kavovca. Poživilen učinek napitkov jih je tako navdušil, da so postali sestavni del nočnih obredov. Nato so evropski trgovci razširili govorice o 'islamskem vinu', ki je človeka ohranil treznega in povečal koncentracijo.

Danes kavo gojijo v 70 državah, predvsem v tropskem in subtropskem pasu Latinske Amerike, Afrike, Jugovzhodne Azije in Indonezije, in sodi med najpomembnejše in najbolj zastopano tržno blago v svetovni trgovini.

No, zaradi želje po boljšem in večjem pridelku, so v 70-h letih pričeli uporabljati celo pesticide, posledično je danes vse bolj popularna 'fair-trade' proizvodnja kave, ki poleg vsega širi tudi ekološko zavest.

Mate

Pri nas še precej nepoznana južnoameriška rastlina, vendar postaja zaradi svojih blagodejnih vplivov, vsebnosti antioksidantov, visoke vsebnosti kofeina, mineralov, vitamina A, B1, B2, C in E, fosforja in kalcija, vse bolj popularna.

Je naravni vir hranilnih snovi in naravni stimulans brez stranskih učinkov in toksinov.

Mate izhaja in latinske Amerike, zel pa je sodila med najpogostejše sestavine domače lekarne Guarani indijancev. V 16. stoletju se je mate čaj razširil tudi v Evropo. Danes mate gojijo predvsem v Braziliji (57 %), Argentini (37 %) in v Paragvaju (10 %).

Napitek pripravimo kot ostale čaje ali pa na tradicionalen način - v skodelico (guampo) damo dve do tri žličke posušene zeli, prelijemo z vročo vodo in pustimo stati od 5 do 8 minut. Nato čaj pijemo iz skodelice oz. ga srkamo po slamici.

Na začetku je okus precej grenak, aroma pa spominja na vonj sveže pokošene trave. Čaj lahko večkrat prelijemo z vročo vodo, pri čemer postaja okus nekoliko prijetnejši.

V Buenos Airesu boste pogosto srečali ljudi, ki v roki držijo guampo in srkajo mate kar na ulici, v Berlinu pa lahko poskusite gazirano različico, izredno osvežilnega okusa in z relativno nizko vsebnostjo kofeina - Club Mate.

Guarana

Guarana je plazeča rastlina iz porečja Amazonke in je, podobno kot mate, še precej nepoznana. V zahodnemu svetu je pozornost vzbudila šele ob odkritju snovi, ki jih vsebujejo črna semena plodov guarane - guaranina.

Za pripravo napitka se uporablja izvleček te rastline, ki se pridobi z mletjem semen. Seme guarane lahko vsebuje tudi do dvakrat več kofeina oz. guaranina od semena kavovca.

Poleg tega, da guarana poveča koncentracijo in zviša nivo energije, so zadnje raziskave pokazale, da guarana vpliva tudi na občutek sitosti. Zato verjamejo, da guarana lahko pomaga pri hujšanju.

Brez dileme, kofein je (v vseh svojih raznovrstnih oblikah) najbolj zaželeno in najpogosteje uporabljeno legalno poživilo na tržišču. Kljub temu lahko prevelika količina le-tega privede do raznih težav – nespečnosti, pospešenega bitja srca, anksioznosti ipd. zato previdno pri pitju.