Ideje, kako izkoristiti prosti čas in napolniti baterije pred napornim jesenskim urnikom (+ ideje za izlete)

Ideje, kako izkoristiti prosti čas in napolniti baterije pred napornim jesenskim urnikom (+ ideje za izlete) (foto: Profimedia) Profimedia
20. 8. 2018

Če bi si radi pred napornim jesenskim urnikom privoščili še počitnice, se vam verjetno v mislih prikazujejo eksotične plaže ali raziskovanje tujih mest. Uživanje v prostem času pa ne pomeni nujno samo potovanj daljne kraje oziroma intenzivnega nakupovanja.

Dnevni izleti ali raziskovanje domačih turističnih atrakcij prav tako poskrbijo za sprostitev in polnjenje baterij, izberite nekaj, kar vam veliko pomeni. Predvsem se izogibajte pasivnim aktivnostim, ki jih izvajamo sede, denimo obsedenemu gledanju televizijskih oddaj.

Dobro življenje je uravnoteženo – rekreacija in prosti čas pa sta za to ključna, poudarjajo strokovnjaki z univerze Texas A&M University. Poleg tega počitnice doma lahko ustrezajo vašemu življenjskemu stilu – in proračunu.

Podajte se v naravo

Če boste obiskali naravne parke in vrtove (oziroma druge zelene površine), boste čas preživljali v naravi, kjer lahko hodite in uživate v pokrajini. Ustavite se, razglejte se naokoli in prisluhnite vsemu, kar se dogaja okoli vas. Bodite pozorni na ptice in rastline, pa se boste naučili kaj novega o flori in favni v svojem okolju.

S seboj vzemite celo družino in si privoščite piknik.

Če ste navdušeni nad naravo in se želite raziskovanju med počitnicami še bolj posvetiti, se pridružite klubu raziskovalcev narave ali lokalnemu ornitološkemu društvu.

Lahko se pridružite tudi skupini za vadbo na prostem.

Jogi v parku denimo. Joga je koristna za zdravje, hkrati pa s tem ustvarjate nove družabne vezi. Če vam ni do skupinske izkušnje, pa vzemite svojo podlogo, se sami lotite raztezanja in uživajte v samoti.

Poskusite lahko: 5 jogijskih vaj za hrbtenico 

Tudi naravna jezera in ribniki ter bazeni so dobra izbira za lokalno preživljanje poletnih dni.

Hoja in kolesarjenje

Če imate srečo, da živite v mestu z urejenimi potmi in kolesarskimi stezami, se ven odpravite peš oziroma na kolesu ter ponovno odkrijte svoje mesto. Tako si ga bo boste lahko precej bliže ogledali kot skozi okno avtomobila. Peš ali s kolesom obiščite lokalno tržnico ter nakupite okusno sezonsko sadje in zelenjavo.

Tudi če vaše mesto nima ustreznih poti, poskušajte kar največ opravkov opraviti peš. Hoja je rekreacija, ki jo z lahkoto dodate med svoje navade pa še veliko dobrega prinese - raziskave potrjujejo, da so tisti, ki so fizično aktivni, ponavadi tudi boljšega fizičnega in duševnega zdravja. Pri Ameriškem združenju za srce priporočajo vsaj 30 minut zmerne fizične aktivnosti dnevno, in to vsaj pet dni v tednu, kar pripomore k zdravju srca in splošnemu počutju.

Ko bo vašega dopusta konec, nadaljujte z zdravimi navadami, lahko pa se začnete tudi zavzemati za več pešpoti v svojem kraju.

Prelevite se v pravega turista

Muzeji vam ponujajo odlično priložnost, da se lahko v lastnem kraju prelevite v turista. Časovne omejitve vam morda lahko preprečujejo, da bi v sklopu običajnega urnika obiskali muzej, na dopustu pa to lahko storite.

Razmišljanje o razstavah v muzeju umetnosti ali naravoslovja bo vaš um povsem prevetrilo, ker ne boste ves čas razmišljali le o delu. Karkoli bo pozitivno vplivalo na vašo intelektualno rast, je zagotovo dobra ideja.

Obiščete lahko tudi muzeje na prostem.

Čas porabljajte preudarno

Če boste dopust preživeli doma, poiščite načine, da bo to obdobje vseeno posebno, ne pa napolnjeno z opravki ali hišnimi opravili.

Odložite tudi mobilne telefone in ostale elektronske naprave, ki vas vežejo na delo.

Seveda bo potrebno občasno preveriti sporočila in elektronsko pošto. A če se boste vsaj za nekaj ur vseeno odklopili, pa tisti čas ne bo »kontaminiran«, ker se takrat ne boste pustili motiti.

Ni pomembno, ali gre za počitnice ali dopust doma – ključno je, da uživate v prostem času in različnih aktivnostih.

Tisti, ki redno uživajo v popoldanskih aktivnostih, bodo dopust verjetno želeli preživeti v sodelovanju pri tako intenzivnih oziroma kompleksnih aktivnostih, da gre tu že za »resen prosti čas«. Raziskovalci, ki preučujejo tovrstno preživljanje prostega časa, pravijo, da gre za različne aktivnosti, kot so tek na daljše razdalje, plezanje ali petje v skupini.

»Bolj se ljudje vklopijo v aktivnosi med prostim časom, več bodo od njih odnesli,« pravi Scott. »S tem si aktivno ustvarjajo različne izkušnje.«

Preverite še: Ideje za enodnevne izlete po Sloveniji

In še nekaj idej za izlete:

S kolesom do Vogrščka in gradov

Do Cojzove koče

Na Špik

Šunikov vodni gaj

Polog, Javorca in Tolminka

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri