Imate do sebe toksičen odnos? To vam povedo spodnji znaki

Imate do sebe toksičen odnos? To vam povedo spodnji znaki (foto: Profimedia) Profimedia
2. 2. 2023

Preden se lotite odnosov z drugimi, morate imeti dober odnos sami s seboj. Spodnji znaki kažejo, da je trenutno toksičen. Se prepoznate v njih? 

Od vseh odnosov, ki jih spletete v življenju, je najpomembnejši ta, ki ga imate sami s sabo. Prav tega velikokrat zanemarimo, ali se do sebe obnašamo celo toksično. Kako lahko pričakujemo, da nas bodo vzljubili drugi?

Spodnji znaki kažejo, da morate na sebi še kar precej graditi. Pot bo dolga, vendar lahko že danes stopite nanjo. Če je potrebno, si priskrbite pomoč. 

Imate toksičen odnos do sebe? 

Izjemno kritični ste do sebe

Ko rečete kaj napačnega, se osmešite pred prijateljem ali naredite kakšno napako - kako se odzovete? Se nasmejite in pošalite na svoj račun ter se s tem ne obremenjujete preveč? Tako zdravo premagujete svoje napake. 

Po drugi strani pa imate toksičen odnos do sebe, če si ne morete odpustiti napake, se zmerjate ali označite kot nesposobnega. Prav je, da prevzamete odgovornost za svoja dejanja, vendar ni potrebe, da vas krivda preganja še dolgo po tem. 

Preveč se žrtvujete

Seveda ste slišali vse o času zase in temu, kako se morate sprostiti, da bi lahko bili na voljo drugim. Vendar tega ne upoštevate, saj se zdi, da nikoli ni časa ali menite, da si ne zaslužite. 

Radi ustrežete vsem ostalim, vedno nudite pomoč, v službi ostajate dlje, ste na voljo vsem in vaskomur. Razdraženost, zamere in izčrpanost pa ustvarijo toksičen odnos do sebe. A če se stalno zanemarjate, kmalu ne boste imeli energije, da poskrbite za druge. 

Imate nizko samopodobo

Ali ste se zapletli v začaran krog, ko sami s seboj govorite slabo, se označite za osebo, ki ni vredna ničesar lepega? Zelo verjetno imate nizko samopodobo in samozavest, kar je jasen znak toksičnega odnosa. Verjetno v ogledalu vidite veliko več napak kot dobrih lastnosti. Pravzaprav težko sploh najdete kaj, kar vam je všeč na vašem telesu. 

Vedno iščete potrditev

Kompliment neznanca, spodbudne besede družinskega člana in podpora partnerja vam lahko daje samozavest in motivacijo, da nadaljujete s svojim delom in potrditev, da delate dobro. Tudi napredovanje ali nagrada v službi vam bo dala dobro popotnico za nadaljnje delo. 

Težava pa nastane, ko nenehno iščete potrditev pri drugih in se nanje zanašate, da bodo poskrbeli za vaše dobro počutje. Sami ste odgovorni za svojo srečo in sami morate biti svoj največji navijač.