Jeza je zaviralec napredka

Jeza je zaviralec napredka (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 10. 2016

V večini primerov jeza ne odraža moči, ampak šibkost. Ne zaupamo si, ne počutimo se varne in krivdo za neuspehe iščemo v drugih. Pogum in samozavest lahko krepimo tudi drugače, jezo pa sproščamo skozi telesno aktivnost.

Vsak od nas je unikat. Vsak od nas je nekaj posebnega in eden izmed čarov življenja je prav v naši drugačnosti. Ni dveh enakih rožic na svetu, niti dveh teles, niti dveh živih bitij. Enakosti v naravi ni. Narava je tista, ki kreira vsak dan nove in nove stvari, nove slike, edinstvene trenutke, ki so neponovljivi – od tistih najlepših do tistih najstrahotnejših.

Se vam zdi, da narava ločuje med enim in drugim? Ali se vam zdi, da le ustvarja?

Ljudje smo tisti, ki s svojim razumom predal­čkamo, omejujemo, sodimo, obsojamo. Kar ni v okvirih našega predalčkanja, povzroča strah, vsaka sprememba zunaj okvirov našega delovanja predstavlja nepredvidljivo. Nepoznano želimo ukalupiti v svoje predstave, v vzorce delovanja, predvsem takrat, ko si ne zaupamo, ko se ne počutimo varne in ko nas 'ogroža' drugačnost.

Prav drugačnost je velikokrat odličen vzrok za jezno delovanje, je kot nekakšno orodje, da sprostimo sebe in izbruhamo jezo na druge, valimo krivdo na druge in se znajdemo v vrtincu negativnih čustev.

Kadar jeza splava skozi kri po žilah, ker želi odplaviti 'kamenček spotike', smo nemirni in še manj zaupamo – predvsem sebi. Kajti jeza izvira v nas samih.

Ne iščimo krivde za neuspehe drugje, v okolici, v naravi, v drugačnosti.

Ne bruhajmo ognja jeze drugam, kajti ogenj se lahko obrne proti nam. Jeza ni motivator, jeza je zaviralec napredka.

Razmišljajte pozitivno. Bodite pozitivno naravnani. Ne mešajte resnice z optimizmom, ki ga gledate skozi rožnata očala, a vendar, nikoli ne pozabite slediti svoji zvezdi, kajti vaša zvezdica je lučka v temi. Veliko bolje je prižgati v življenju majhno luč, kot pa kriviti temo.

Naučite se sproščanja skozi telesno aktivnost!

To je eden najučinkovitejših načinov sproščanja jeze.

Pomagajo tudi vaje za sproščanje:

  • Globoko izdihnite in izdih 'pospremite' z glasom šššššš, ki po ajurvedskem prepričanju pomaga izničiti vso jezo, ki jo čutite do sebe, druge osebe ali kakšnega dogodka.
  • Vaja izdih jeze: Postavite se v položaj sumo borca, roke položite na kolena. Trup je okrogel in v tem položaju izdihujete tako, kakor da bi bruhali. Jezo začutimo globoko v sebi in zato jo je dobro od tam dati iz sebe. Predstavljajte si, da bruhate energijo jeze. To lahko delate vsak dan od pet minut do pol ure. Vaja je učinkovitejša, če se pred vajo postavite v občutek jeze. Ko čutite jezo, ste v tem čustvu. Tako je transformacija čustev učinkovitejša.

Ne pozabite besed Siddharta Gothama, da z jezo ne kaznujemo drugih, kajti jeza na koncu koncev kaznuje le nas same.

Jeza med drugim tudi zelo slabo vpliva na energijo naših jeter, enega izmed najpomembnejših razstrupljevalnih organov.