Kaj nas poganja?

Kaj nas poganja? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 6. 2013

Človek je sestavljen iz kosti, mišičja, maščobe, organov, ki skrbijo za to, da kri kroži po našem telesu, itd. Naše telo je tako rekoč popolno stroj, ki deluje neodvisno od nas – toda kaj pogan­ja ta stroj?

Vemo, da današnja medicina zmore presaditi srce, zamenjati žile, narediti zapletene operacije. Če bi človek deloval le kot robot z organskimi deli, bi s pomočjo medicine in rednimi servisi ljud­je lahko živeli večno. A ne glede na čudovite dosežke medicine, je naša življenjska doba precej omejena.

Kaj je torej tisto gorivo, ki poganja človekov obstoj? Kaj je tisto, kar nam omogoča gibanje, mišljenje, ljubljenje, uživanje v teku? Kje je naš energetski vir?

Brez goriva, ki nas poganja in nam omogoča obstoj, bi bili podobni na primer radiu, ki ni priklopljen na električno napetost. Ko električna naprava zaradi izpada napajanja ne deluje, je rešitev dokaj preprosta. Priključimo jo na alternativni vir napajanja in naprava spet deluje. Kako pa zadostiti potrebi človeka po viru energije, ki omogoča življenje?

Prana: elektrika v telesu

Človek je energetsko bitje, brez energije ne deluje, je le kup organskih rezervnih delov, ki pa so brez energije hitro podvrženi razkrajanju.

Energijo lahko preprosto imenujemo energija, kitajska tradicionalna medicina nam ponudi izraz chi (či), ajurveda in joga govorita o prani kot osnovnem gibalu posamez­nika in celotnega vesolja.

Sama beseda niti ni pomembna, izberemo si tisto, ki nam je bližja. Ta energija, prana, je torej za naše telo enako pomembna kot za električno napravo elektrika. Brez nje preprosto ne delujemo.

Prana je neopredeljena oblika energije vesolja, kozmična energija. Magnetizem je oblika prane, gravitacija in elektrika tudi. Vse, kar se v vesolju giblje, je odraz prane. Zaradi prane piha veter, eksplodira zvezda, čaj je vroč in matematik misli.

Živimo v morju prane, ki nas obdaja v najrazličnejših oblikah, tudi vsako živo bitje je vrtinec prane. Prana je v hrani, vodi, sončni svetlobi, vendar ni vitamin, ni mineral in ni toplota. Zrak, voda, živila in sončna svetloba prenašajo prano, od katere je odvisno vse živalsko in rastlinsko življenje. Prana je naše gorivo.

Prana v okolju vpliva na počutje

Atmosfera vibrira od subtilne energije. Na količine prane v ozračju vplivajo sezonske in zemljepisne razlike. Področja goste naseljenosti in velike ones­naženosti vsebujejo malo prane.

Saj veste, kakšno je vaše počutje v klimatiziranem prostoru? Res vam ni vroče, ste pa po osmih urah službe izčrpani, ker je telo v ozračju brez negativnih ionov v stanju črpanja zalog prane, ki jo ima.

Po drugi strani se vsi dobro zavedamo počutja, ki nas obda ob morski obali, na vrhu gore, v iglastem gozdu. Gre za okolja, ki imajo različen potencial prane.

Zemlja je skupaj z ozračjem naelektrena krogla, njena napetost pa se z višino precej spreminja. Koncentracija negativnih ionov (ion je atom z električnim nabojem) je v onesnaženih in gosto naseljenih predelih manjša kot v naravi, nanjo pa vpliva tudi električni potencial zemlje.

Glede na razlike v praničnem potencialu lahko podnebje razdelimo na štiri poglavitne vrste.

Prana, ki je torej gibalo vsega, je različno močno skoncentrirana na različnih predelih. Vendar ni le naša mikrolokacija tista, ki skrbi za nivo prane v organizmu.

Vsi poznate ljudi, ki kipijo od energije, in njihovo popolno nasprotje, ljudi, ki se prekladajo z enega konca na drugega, ne vedoč, kaj bi s seboj. Oboje lahko srečamo na istem klimatskem območju, tako da ni le prana okolja tista, ki vpliva na naš osebni potencial prane.

Prano absorbiramo skozi različne organe našega telesa. Poglavitnejši so nos, jezik, pljuča in koža. Obleka iz naravnih materialov, ki diha (ali še bolje – čim manj obleke), naše telo polni s prano iz ozračja, sončni žarki so prav tako vir energije (izogibajte se opeklin), ki nas polni.

Moč hrane

Tudi hrana vsebuje prano. Dokler v svojih ustih še zaznamo okus, se telo prek jezika polni z njo.

Hrana, ki jo zmečemo vase, sicer oskrbi naše telo z nekaj malega energije, sami pa veste, da hiter način prehranjevanja brez žvečenja in preveliki odmerki hrane povzročijo utrujenost celotnega organizma.

Prebava je naslednjih nekaj ur močno obremenjena z razkrajan­jem neprežvečenih kosov hrane, in ker je človek seštevek več pojavnih oblik prane, je logično, da je med oteženo prebavo celoten energetski potencial manjši.

Ko pojemo manjši zalogaj hrane, se skoraj v trenutku počutimo prerojene (pomislite na občutek lakote in prvega griž­ljaja, s katerim se potešite), čeprav bi se s fiziološkega vidika nivo energije dvignil šele čez nekaj ur, ko bi se hrana prebavila.

Zrak je naša poglavitna hrana

Brez hrane preživimo 40 dni in več, brez vode kakšen teden, a brez zraka smo že v nekaj minutah preteklost. Nos nam prek prijetnih vonjav sporoča, da je primerno globoko zadihati, ker se bomo tako napolnili s kakovostno prano (vonj umetnih dišav, parfumov in podobno je tu izvzet), nasprotno pa nam neprijetne vonjave v telesu sprožajo različne mehanizme.

Kaj določa naš pranični potencial?

Človek kot energetsko bitje je seštevek različnih oblik energije. Videli smo, kako okolje in hrana različno vplivata na naš potencial, ki ga lahko merimo s počutjem.

Smo seštevek nekega praničnega potenciala, ki nam je bil naklonjen ob rojstvu, ter prane, ki jo pridobimo iz hrane, zraka in okolice. Tudi medsebojni odnosi so tisti, ki vplivajo na naš energetski potencial.

Energija, ki nas je prežela ob rojstvu, je omejena, in z različnimi stili življenja jo hitreje ali počasneje izgubljamo. Droge, alkohol, premalo spanja in neaktivnost nam kradejo energijo in s tem znižujejo raven prane, ki določa čas našega bivanja.

Če skrbimo za to, da se naš energetski potencial neprestano obnavlja in polni s svežo prano, bo naše življenje bolj kakovostno v smislu, kaj in koliko časa bomo lahko dejavni na tistih področjih, ki nas veselijo. Vse, kar počnemo z ljubeznijo, z veseljem, prav tako polni naše rezervoarje prane.

Robert Hönn, E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher), CYT (Certified Yoga Teacher), je kot učitelj registriran pri svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA). Njegove prakse joge so del priprav različnih športnikov (maraton, triatlon, nogomet, odbojka), poslovnežev in igralcev.