Kaj storiti, ko ste na tleh? Preizkusite to ...

Kaj storiti, ko ste na tleh? Preizkusite to ... (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2019

Kadar vam gre res slabo, si lahko privoščite malce samopomilovanja – a samo za štiri minute. V peti minuti pa začnite z naslednjimi stvarmi.

1. Naredite seznam

Občutek: Zaradi listka za napačno parkiranje, zamujenega roka, spodrsljaja v službi ... se vas je lotil napad panike. Vse razpada in se vam bo sesulo na glavo.

Kaj storiti: dr. Ed Catmull v svoji knjigi z naslovom Creativity, Inc.: Overcoming the Unseen Forces That Stand in the Way of True Inspiration piše: "Navadil sem se napisati seznam vsega, kar je narobe. Ponavadi že kmalu po tem, ko začnem pisati seznam, težave razporedim v dve do tri skupine širših težav, tako da stvar v resnici ni tako huda. Če imate dokončen seznam težav, je to precej bolje kot nejasni občutek, da je vse narobe."

Poskusite.

2. Slavite svoje nadnaravne moči

Občutek: Ničesar niste dosegli. Vsi kar naprej postajajo bogati, slavni, poročajo se, postajajo vplivni. Samo vi ne.

Kaj storiti: Vprašajte se - kaj bi vi kot šestletnica povedali o svojem trenutnem življenju? Verjetno bi rekli, da ste čudoviti, pa čeprav samo zato, ker imate na hladilniku napravico, ki toči vodo in led naravnost v vaš kozarec. In ne samo to: kužka oziroma muco lahko domov pripeljete kadarkoli (tudi v tem trenutku).

3. Odkrijte ustvarjalca v sebi

Občutek: Pri predstavitvi ste pogrnili. Pol leta ste pletli šal, ki se je razpletel v klobčič volne. Z drugimi besedami – spodletelo vam je.

Kaj storiti: Neuspeh ni sramota. Napake niso sramota. O njih se pogovarjajte z drugimi. Pri organizaciji Engineers Wihout Borders so denimo prav zato, da bi delavce vzpodbudili k temu, da bi svoje napake delili z drugimi ter tako začrtali bodoče uspehe, naredili spletno stran Admitting Failure. »Ker se niso več bali sramote, ki jo prinaša neuspeh, so pri EWB-ju postali bolj odločni in sprejeli tveganje, kar je pogosto prvi korak do ustvarjalnega preboja,« pravi Carl Honoré, avtor knjige The Slow Fix: Solve Problems, Work Smarter, and Live Better in a World Addicted to Speed.

Kaj pa, če niste inženir? Pri postavljanju na noge ni prav nič pomembno, kakšen poklic opravljate in v kakšni situaciji se nahajate.

4. Priznajte si, da je bila vaša ločitev nekaj najboljšega, kar se vam je zgodilo

Občutek: Zgodilo se vam je nekaj zelo slabega, česar ne morete popraviti.

Kaj storiti: V sklopu ankete, ki je zajela na stotine ljudi, je Megan McArdle, avtorica knjige The Up Side of Down: Why Failing Well Is the Key to Success, ugotovila, da so vsi, ko so jih povprašali o tem, kaj so po mnenju drugih najboljše stvari, ki so se jim zgodile, odgovorili povsem po pričakovanjih: spoznali so partnerja, dobili otroke.

Ko so jih vprašali, kaj je po njihovem mnenju tisto najboljše, kar se jim je zgodilo, pa so naštevali tisto, česar se večinoma vsi bojimo: ločitev, izguba službe, rak. Megan McArdle pravi takole: »Krizni trenutki človeka spremenijo.« Ugotovila je, da v težkem trenutku večina ljudi ni predvidela, da bodo ti trenutki spremenili njihovo življenje.

Razmislite pa o tem: Ste tudi vi že doživeli grozen/čudovit trenutek, ki vam je spremenil življenje? Je to morda prav ta hip?

5. Odložite telefon in ustvarjajte z rokami

Občutek: Se vam zdi, da ima vaše življenje poseben smisel? V čem je pravzaprav sploh sploh smisel vsega?

Kaj storiti: Upoštevajte nasvet igralca Nicka Offermana in se lotite projekta, v sklopu katerega boste izdelali nekaj otipljivega.

»Svetoval bi vam, da si omislite hobi ... odložite telefon in ustvarjajte z rokami, da boste po dveh urah lahko imeli v rokah nekaj otipljivega. Tako boste še vedno zaposleni, naj gre za pletenje, kuhanje ali igranje na glasbeni inštrument, a boste hkrati nekaj ustvarili.«

6. Vzemite si veliko časa

Občutek: Vaš svet je siv. Vedno bo siv.

Kaj storiti: Vzemite si čas za določene stvari. Veliko časa.

Preberite še: Vaši najhujši strahovi glede na vaše astrološko znamenje – in kako jih premagati 

Značke: optimizem