Kako dolg naj bo popoldanski počitek?

Kako dolg naj bo popoldanski počitek? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 5. 2017

Pride dan, ko si enostavno morate napolniti baterije, da bi lahko opravili vse obveznosti. Vendar preden zatisnete oči, nastavite budilko. Pomembno je namreč, za koliko minut se boste pogreznili v spanec.

10 do 20 minut

Tak počitek je učinkovit, kadar potrebujete dodatno energijo med dnevom. Ta dolžina nas običajno omeji na faze rahlega spanja in omogoča lažje bujenje, ko moramo spet po opravkih v realnem svetu. Za hitro polnjenje baterij torej potrebujete do 20 minut počitka.

30 minut

Če ste prepričani, da boste z dodatnim nekaj minutami spanja bolj spočiti, se motite. Po pol ure počitka se boste počutili zaspano in brez moči, skoraj tako, kot bi celo noč preživeli na zabavi. Občutek lahko traja do 30 minut, preden pokaže katero izmed dobrih lastnosti.

60 minut

Enourni spanec si privoščite, kadar si morate zapomniti veliko podatkov, obrazov ali imen. Vključuje najglobljo fazo spanja, zato se boste informacije lažje naučili. Slaba stran pa je občutek zaspanosti, ko vam bo zazvonila budilka.

90 minut

To je čas enega celega cikla spanja, od rahlega do globokega spanca. Verjetno boste vmes tudi sanjali. S tem izboljšate čustveni, procesni in kreativni spomin. Poleg tega ne boste potrebovali treh skodelic kave, da bi obdržali odprte oči.

Preberite tudi: