Kako narediti spremembo v življenju (ko se to zdi nemogoče)

Kako narediti spremembo v življenju (ko se to zdi nemogoče) (foto: Trent Szmolnik | Unsplash) Trent Szmolnik | Unsplash
22. 1. 2020

Spremembe – velike, majhne, hitre, postopne, dobrodošle, še največkrat pa zastrašujoče. Pomembnejša je stvar, o kateri se odločamo, več verjetnosti je, da se bomo umaknili. Kako potem sploh narediti spremembo v življenju?

Če tudi vi spadate v skupino ljudi, ki se vedno znova ustavi na sredi poti, ko gre za spremembe – čeprav zelo dobro veste, da so nujno potrebne –, Julian Hayes II, avtor in ustanovitelj The Art of Fitness & Life, opozarja na štiri stvari, ki vam morda otežujejo celoten proces.

1. Osebna rast ni linearna

Večina ljudi misli, da je pot do cilja/uspeha linearna. In to je eden pogostejših razlogov, zakaj jih toliko tudi odneha.

Vendar svet ne deluje tako. Predstavljajte si graf z nešteto krivuljami, ki pa še vedno počasi raste … To je uspeh, to so spremembe.

Pričakujte vzpone in padce.

Spremenite torej miselni proces.

NALOGA: vsak dan zapišite tiste majhne stvari, ki so vam uspele. Ob koncu dneva boste imeli seznam, ki bo dokaz, da napredujte, čeprav morda niste na stopnji, kakor si želite.

2. Osredotočite se na proces, ne zgolj na rezultat

Pa naj gre za izgubo kilogramov ali za začetek novega posla – s tem, ko se osredotočate na končni rezultat (toliko kilogramov, toliko dobička), zastrupljate svoje misli.

Seveda potrebujete tudi cilj in prav je, da ga vizualizirate, vendar lahko postane problematično, če se osredotočate zgolj in samo na končni rezultat že od samega začetka.

Med točko, kjer se nahajate ta trenutek, in ciljem, ki ste si ga zastavili, je zelo verjetno velika luknja. Da jo zapolnite, bo potreben čas.

Če se osredotočate zgolj na rezultat, boste spregledali vse tiste majhne zmage, ki so prav tako pomembe – te majhne zmage so tiste, ki vam omogočajo, da se premikate naprej.

Poleg tega veliko lažje nadzorujete vsakodnevna dejanja in odločitve.

3. Izognite se miselnosti »vse ali nič«

Ko zgrešite zgolj eno majhno stvar, označite dan za pravo polomijo in sebe za zgubo.

Ambicioznost je v redu, miselnost »vse ali nič« pa ne ravno. Ker hitro postanete (pre)strogi, nimate raznolikosti, hkrati pa ne prepoznate postopnega napredka.

Poglejte veliko sliko – tako boste dodali perspektivo in veliko manj obsojajoči boste do sebe.

Ob koncu tedna boste rekli, nekaj stvari je šlo dobro, nekaj malo manj. Namesto, da cel teden označite za neuspešnega.

4. Naj vas ne usmerjajo čustva

Ljudje smo, ne roboti, zato je povsem naravno, da smo čustveni.

Vendar, če dovolite, da pri vsakodnevnem odločanju vedno vladajo čustva, ne boste zadovoljni z rezultatom.

Pogosto se bo zgodilo, da si ne boste želeli narediti tistega klica, napisati e-maila, ne boste imeli volje za fitnes in v posteljo ne bi šli bolj zgodaj (čeprav veste, da se boste zbudili sveži in z več energije) …

Toda cilj ni ves čas počutiti se fantastično. Cilj je zrasti.

Osebna rast ni vedno prijetna. Zato je nujno, da trenutne občutke in čustva izvzamete iz slike in si ogledate dolgoročne posledice.

Zavedajte se svojih čustev, vendar v svoje odločitve vključite tudi logiko in sklepanje.

Imate preveč želja, preveč stvari, ki bi jih radi spremenili?

Tako naredite:

1. Naredite seznam sprememb, ki si jih želite.

2. Vprašajte se, katera sprememba se zdi ta trenutek povsem nemogoča?

3. Vprašajte se, katera sprememba se zdi ta trenutek najlažje izvedljiva?

4. Ti dve spremembi črtajte s seznama.

In tako nadaljujte, dokler vam ne ostane ena. Tista, ki ni najtežja in ne najlažja, je manjši izziv, a je dosegljiva.

Zdaj se vprašajte: zakaj pravzaprav ne počnete tega, kaj vam preprečuje?

Chip in Dan Heath, avtorja knjige Switch: How to Change Things When Change Is Hard, pravita, da vsak v sebi nosi dva vidika, ki skušata prevzeti nadzor, ko želimo narediti spremembo.

To ponazorita s slonom in osebo, ki jaha slona. Slon je čustven, impulziven del nas. Tisti, ki ga slon nosi, je logičen, razmišljujoč del nas.

Sprememba je uspešna takrat, pišeta, ko jahač in slon delujeta skupaj, proti istemu cilju. A to se redko zgodi. Slon je pogosto neposlušen in tudi močnejši. Uganete, kdo ponavadi zmaga?

Avtorja tako poudarjata, da morate razumeti celotno situacijo – kaj je tisto, kar sproži obnašanje, ki ga želite spremeniti. Opazujte svojo okolico in ko ta sprožilec najdete, se ga znebite.

Tako ... Poiščite majhno spremembo, ki ima lahko velik rezultat.

Preberite še: 9 stvari, ki vam jih nihče ne bo povedal pri preoblikovanju telesa

Pa tudi: 7 stvari, ki vas delajo nesrečne