Kako se uspešni ljudje spopadajo s stresom?

Kako se uspešni ljudje spopadajo s stresom? (foto: profimedia) profimedia
5. 8. 2018

Z uspešnostjo pride tudi več odgovornosti in posledično veliko stresa. Kako se z njim spopadajo tisti, ki jim v življenju dobro uspeva?

Stres bo in je vedno prisoten. Razlika je le v tem, kako se z njim spopadete. Boste dovolili, da prevzame krmilo ali ga boste zatrli v kali?

Uspešneži to počnejo takole:

Ne primerjajo se z drugimi in poznajo svoje meje. Stremijo k temu, da bi izpopolnili svoje sposobnosti, vendar ne tekmujejo s sodelavci, kdo je zmožen opraviti več v krajšem času. Delajo po svojih najboljših močeh in pozornost raje usmerijo vase. To jih je pripeljalo visoko in spoznali so, da je vlaganje vase najboljša naložba. Tega se spomnite, ko boste naslednjič nevoščljivi nekomu, ki je dosegel več od vas.

Zastavljajo si izzive. Na obveznosti gledajo kot na aktivnosti, pri katerih se lahko izkažejo in izboljšajo. Če morajo na primer napisati poročilo, nastavijo štoparico in začnejo tipkati. Bodo premagali prejšnji čas, ki so ga porabili za enak opravek? Enako lahko ravnate tudi sami. Opravke zastavite kot izzive in začnite z delom. Opazili boste večjo zagnanost in pripravljenost za delo.

Sproti prilagajajo cilje in načrte. Čeprav si vnaprej zastavijo, kaj želijo doseči tako v službi kot na drugih področjih, to spreminjajo glede na okoliščine. Če dobijo nepričakovano priložnost, jo zgrabijo in prilagodijo smer, v katero hodijo. Ne oklepajte se ciljev za vsako ceno. Morda lahko do istih stvari pridete na drugačen način ali pa so se potrebe spremenile in bolj potrebujete kaj drugega. Ne bojte se sprememb.

Vzamejo si čas za odmor. Ključ do uspeha je trdno delo, vendar ljudje, ki so prilezli daleč, ne pretiravajo do izgorelosti. Zavedajo se, kaj morajo postoriti, vendar je v njihovem urniku vedno čas tudi za odmor. Pa naj bo to kratek sprehod, skodelica kave s sodelavci, malica … Pomembno je, da tudi vi spočijete in osvežite misli, preden nadaljujete z delom, saj ga boste opravili veliko bolje.

Znajo izraziti napetost na koristne načine. Odpravijo se v telovadnico ali naravo, ustvarjajo, posvečajo se hišnemu ljubljenčku, vzamejo si čas za prijatelje … Vsaj nekajkrat tedensko se odklopijo od službe in sproščajo stres skozi aktivnosti, ki jih veselijo. Poiščite svoje hobije in se jih lotite, ko boste potrebovali oddih. Če si ne boste vzeli časa zase, vam ne ostane veliko možnosti: izgorelost, slaba volja in nezadovoljstvo.