Matcha - zeleni čaj, ki krepi in poživlja

Matcha - zeleni čaj, ki krepi in poživlja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 6. 2013 Vir: Lisa

Matcha je posebna vrsta japonskega zelenega čaja. Japonci ga pijejo ob posebnih priložnostih, kjer ga pripravljajo na tradicionalen način. To namreč ni čaj v obliki, kot smo je vajeni, ampak so zeleni lističi čaja zmleti v zelen prah.

Njegova posebna obdelava se začne že nekaj tednov pred pobiranjem čajnih lističev, ko čajevce prekrijejo s ponjavami in jih zaščitijo pred direktno svetlobo sonca. To upočasni njihovo rast, lističi pa ohranijo veliko klorofila, kar se kaže tudi v živahni zeleni barvi čaja.

Obrane lističe obdelajo s paro, posušijo ter odstranijo vsa stebelca in nečistoče. Zaradi majhnega pridelka in zahtevne pridelave je tudi primerno drag. Za 30-gramsko vrečko zelenega prahu boste pri nas odšteli od 20 do 43 evrov.

Krepi in poživlja

Matcha vsebuje veliko vitamina C in petkrat več kofeina kot kava. Pri pripravi čaja matcha zaužijemo cele liste, in ne samo ekstrakta iz listov, s tem pa tudi veliko večjo količino antioksidantov.

Okus

Matcha ima specifičen oreškast okus z rahlo grenko noto. Pravilo je, da temnejši in bogatejši je odtenek zelene, močnejšo aromo ima čaj.

Priprava

Vsekakor je matcha čaj najbolje pripraviti v matcha skodelici z metlico in žlico iz bambusa: 1–2 žlici prahu (1–2 g) prelijte s približno 100 ml vroče vode. Vodo pred tem zavrite in ohladite na največ 80 in najmanj 60 stopinj.

Čaj takoj razžvrkljajte z bambusovo metlico, da se speni. Pri tem z metlico mešajte v obliki črke W, metlica pa naj se ne dotika dna skodelice. Da preprečite nastanek grudic, lahko prah najprej presejete. Namesto bambusove metlice lahko uporabite tudi majhno baterijsko metlico za penjenje mleka.

Peka in kuhanje

Zeleni čaj v prahu se uporablja tudi za kuhanje in peko. Na primer za marmorni šarkelj kakav nadomestite z matcho. Če testu za piškote ali mafine dodate 1–2 žlički matche, se bo pecivo obarvalo zeleno. Dodate ga lahko tudi biskvitu in smetanovim kremam za torte.

Kremna špinača dobi z dodatkom ščepca matche osvežujočo noto. Lahko pa ga posujete kot dekoracijo na sladice. Na voljo je tudi čokolada  z zelenim čajem.