Misli vplivajo na počutje: Kako svoj notranji monolog iz negativnega spremenite v pozitivnega?

Misli vplivajo na počutje: Kako svoj notranji monolog iz negativnega spremenite v pozitivnega? (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2022

Kako pogosto vas prešinejo misli, kot so "tako ali tako ni nikomur mar zame", "zakaj bi se sploh trudil/a", "tako neumen/a sem" ali pa "predebel/a si, da bi se tako oblekel/a"?

Če ste v pogovoru s seboj ves čas negativni, nikakor niste edini.

Vendar pa lahko negativne pripombe, ki jih namenjamo sebi, močno vplivajo na naše vsakodnevno življenje. In to potrjujejo tudi psihologi.

Naše misli vplivajo na naše počutje, kar vpliva na naše obnašanje. To pa lahko posledično vodi v slabe navade, npr. osamitev, pomanjkanje motivacije in željo po izpuščanju aktivnosti, ki nas osrečujejo. Negativne misli krepijo tudi depresijo in osamitev, to pa lahko pripelje tudi do fizičnih sprememb.

V sklopu raziskave iz leta 2015 so raziskovalci odkrili, da imajo najstniki, ki se imajo za debele (čeprav je njihova teža povsem običajna), več možnosti, da bodo imeli v prihodnosti res prekomerno težo. Če boste parkrat na dan pomislili, da ste »debeli«, to še ne pomeni, da se bo to v prihodnosti res zgodilo, je pa raziskava pokazala neposredno povezavo med negativnimi mislimi in negativno posledico.

To seveda ne pomeni, da je prekomerna teža sama po sebi negativna; gre za to, da je bil tovrsten scenarij negativen po mnenju udeležencev. Vaša telesna teža je vaša stvar!

Negativen notranji monolog povzroča začaran krog uresničenih prerokb, zato se ne morete osredotočiti na lepšo plat življenja.

Namesto da obstanete v tem ciklonu žalosti, lahko spremenite ton notranjega monologa. To ni vedno lahko, a vam svetovalci in psihologi lahko ponudijo nekaj nasvetov.

Kako torej svoj notranji monolog iz negativnega spremenite v pozitivnega?