Nasveti in vaje za spočit vsakdanjik

Nasveti in vaje za spočit vsakdanjik (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
21. 5. 2016

Utrujenost je bolezen sodobne družbe. V svojem delovanju ne upoštevamo dovolj lastnih zmogljivosti, ampak se očitno preveč ravnamo po pričakovanjih družbe in okolice. Moramo se zazreti vase, določiti prednosti v življenju in se ravnati po njih.

Nekaj nasvetov za spočit vsakdanjik:
  • poskrbimo za dovolj spanca in si večkrat privoščimo počitek;
  • jejmo svežo, biološko in nepredelano hrano;
  • kar ni obvezno, da naredimo danes, preložimo na jutri;
  • redno vadimo jogo in dihalne vaje;
  • redno uživajmo sadje, bogato z vitaminom C;
  • pogosto se gibajmo na svežem zraku.

Surja bedha pranajama – dih sonca

Sedimo v udobnem položaju. Hrbet je raven. Leva dlan je sproščena na levem kolenu in obrnjena navzgor. S palcem desne roke zapiramo desno nosnico, z mezincem levo. Preostali trije prsti so pokrčeni v dlani.

Z mezincem zapremo levo nosnico in vdihnemo skozi desno. Nato zapremo desno nosnico in izdihnemo skozi levo. Vajo nekajkrat ponovimo.

Ta vaja stimulira živčni sistem ter povečuje aktivnost telesa in uma.

Bojevnik

Stojimo v širokem razkoraku. Desno stopalo obrnemo navzven, levo pa navznoter. Pri vdihu dvignemo roke, da bodo vzporedne s tlemi. Pri izdihu pokrčimo desno nogo in pogledamo v desno. Medenica je v isti smeri kot prsni koš. Dihamo skozi nos in s trebuhom.

Stojimo pokončno in samozavestno. V sebi začutimo notranjo moč in voljo. Po minuti ali dveh spremenimo položaj in nadaljujemo z vajo na drugo stran.

Joga nidra

Nidra pomeni spanje in globoko sprostitev. Pri joga nidri ležimo v položaju mrtvaka z zaprtimi očmi. Joga nidra nas bolj sprošča kot spanje in nam daje več energije.

Meditacija

Sedimo udobno in hrbet naj bo raven. Če želimo, se prislonimo na steno. Obe nogi sta pokrčeni. Dlani sta obrnjeni navzdol ali navzgor. Zapremo oči in prenesemo pozornost na dihanje. Pozorni smo tudi na občutja in znake, ki nam jih telo sporoča. Sprejmemo misli, kakršne so, in se usme-rimo v sedanji trenutek. Z mislimi ne begamo v preteklost ali prihodnost. V meditaciji ostanemo nekaj minut in na koncu spet odpremo oči.

Gibajmo se v prostorih, kjer ni napetosti

Če se zadržujemo v prostorih, kjer je veliko ljudi in napetosti, bo to vplivalo tudi na nas. Če smo pogosto utrujeni, se raje izogibajmo tovrstnih prostorov, kadar je to možno. V prostem času se veliko gibljemo v naravi ali gremo v cerkev oziroma tja, kjer je tišina. Tak prostor ima zdravilen učinek na nas in deluje pomirjevalno.

Terapija z zvoki in mantrami

Zvok vpliva na naša čustva, počutje, energijo in tudi na prostor. Mantra je izrečena oblika molitve. Ne samo da vpliva na počutje, ampak tudi na vseh pet elementov, ki so navzoči v našem telesu in okolju. Zvok mantre ali gonga je sproščujoč in nas hkrati napolni z energijo.

Pozdrav soncu

Postavimo se tako, da stojimo proti vzhodu. Stopala so v širini medenice, roke pa sproščene ob telesu.

I. Ob vdihu dvignemo roke navzgor, odpremo prsni koš in pogledamo navzgor.

II. Ob izdihu gremo z ravnim hrbtom in izteg-njenimi rokami naprej in navzdol. Dlani polo-žimo poleg stopal na tla.

III. Ob vdihu pogledamo naprej. Ob izdihu naredimo velik korak z desnim stopalom nazaj.

IV. Levo stopalo priključimo desnemu in gremo v položaj deske. Stopali sta v širini medenice.

V. Pokrčimo komolce in se spustimo na trebuh. Dlani sta na tleh ob prsnem košu in komolca držimo ob telesu.

VI. Ob vdihu se dvignemo v položaj kobre in ob izdihu se vrnemo na tla.

VII. Iz položaja kobre gremo v položaj strešice in začutimo razteg v hrbtu. Pogledamo naprej in stopimo z desnim, nato še z levim stopalom naprej.

VIII. Roke iztegnemo naprej in se ob vdihu z ravnim hrbtom dvignemo ter pogledamo navz-gor. Ob izdihu sprostimo roke ob telesu.

X. Vajo ponovimo še tako, da stopimo najprej z levim stopalom nazaj in nato ponovimo vse korake. To je eden od pozdravov soncu. Za začetek lahko naredimo enega, tri ali sedem pozdravov.

Iz knjige Joga za srečno in vitalno življenje. Besedilo: Maja Miklič – www.yogasachi.com, foto: Shutterstock, osebni arhiv

Priporočamo:

Joga in narava

Joga in narava, Maja MikličKnjiga Joga in narava je namenjena vsem ljubiteljem joge. Primerna je tudi za tiste, ki cenijo, spoštujejo in občudujejo naravo in njene čudeže. V njej so opisani jogijski položaji, imenovani po živalih, rastlinah in vesolju.

Živali spontano izražajo čustva in tako ohranjajo ravnovesje. Rastline nas učijo brezpogojne ljubezni. Pogled v nebo nam daje občutek veličine oziroma zavedanje majhnosti.

Danes je človek vedno bolj odtujen od narave. V naravi se vse ravna po določenih zakonih, pravilih in redu. Človek pa je na to pozabil. Rezultat tega je odtujenost od samega sebe, posledično pa tudi stres in bolezni.

Z branjem te knjige boste začutili pomen narave za človeka. Opisani položaji so primerni za različne težavnostne stopnje. Tako začetniki kot tudi izkušeni učenci bodo našli vaje zase. Z vadbo joge in preživljanjem časa v naravi oziroma z naravo, se človek vrača k samemu sebi. Tisti, ki opazuje lepoto narave, najde nove moči za vse življenje.

Značke: počitek