Ob koncu poletja mislite na lepe stvari

Veselite se, pa čeprav je konec poletja (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 9. 2011

Poletja je konec, a nikar ne bodite žalostni. Tudi v tem je nekaj dobrega. Odmislite lahko poletne travme, kot so diete, opekline, gneča na cestah... In še naprej mislite le še na lepe stvari.

Ves dopustniški kaos je za nami. Kdo želi še kakšen teden brskati po spletu, kateri apartma je najcenejši in najboljši, in se pogajati za senco pod borovci? Se pakirati? Stati v kolonah? Plačati precej drago pivo? Potrebno bo eno leto, da bomo to pozabili in se spet veselili poletnega dopusta.

Vračilo davka

Pa ne mislimo davka, ki ga vsak mesec namenimo državi, ampak imamo v mislih davek na neumnost, ki ga plačamo vsako pomlad, ko se lotimo hitrih diet, neugodnih in dragih proticelulitnih tretmajev, obiska solarijev, da 'pripravimo kožo', ko zapravimo veliko evrov za kozmetične izdelke, ki uravnavajo našo zagorelost, manjšajo trebuh, ščitijo pred soncem in pomagajo do porjavite ...
Če bi prisluhnile notranjemu glasu in se sprijaznile, da v dveh tednih ne moremo postati Giselle Bündchen, bi bile bogate. Ampak to je zdaj za nami!

Končno sonce

Vse poletje živimo v strahu pred soncem in se skrivamo, jeseni pa je končno čas, ko lahko gremo s prijateljico na kavo med 10. in 16. uro, ne da bi skrbele, ali imamo zaščito pred soncem ali ne. Takrat lahko mirno sedimo na soncu in uživamo v jesenskem zraku.

Koga briga za vremensko napoved

Je kdo poleti sploh zadovoljen z vremenom? Ali se nenehno vznemirjate zaradi oblakov, dežja, burje, ker se vam zdi, da bodo pokvarili težko zaslužen dopust? Ali pa se vam zdi, da ste na najtoplejšem kraju na svetu in da boste izdahnili? Če ste doma, pa se najbrž sami sebi smilite, saj vsi drugi uživajo na morju … Ne pretiravajte! Dokler vam klimatska naprava ne zamrzne prstov na nogah in vam prikolica ne plava po morju, imate veliko srečo z vremenom, ki je res lahko zelo nepredvidljivo.

Zimska prehrana

Normalna, zdrava ženska ne more zdržati samo z lahkimi solatami dalj časa, kot na primer priporoča ženski časopis. Hura za vrnitev ocvrtega rdečega mesa, omake in krompirja. Pa tudi kilogrami, zdaj ko smo se oblekle, niso več tako pomembni. Daleč od oči, daleč od skrbi!

Hišna lekarna

Tudi ta bo šla s kopalkami vred na dno omare. Nevarnost pikov insektov, zvitih gležnjev, potolčenih kolen in driske zaradi čevapčičev, ki jih prodajajo na trajektih in v pristaniščih, je veliko manjša ali skoraj ničelna. Malo vam je žal, da nihče ni dobil gnojne angine ali vnetja zaradi meduze, saj ste za zdravila zapravili več sto evrov, ampak naj bo. Mogoče pa kdo stopi na ježa na vrtu.

Zabava ali smrt

Ali ste tudi vi pod pritiskom, da se morate na dopustu imeti noro, nepozabno, fenomenalno, in se na silo zabavate, saj hočete doma povedati, da je bil to vaš najboljši dopust? Telo vam govori, da bi morali na dopustu ob 10. uri zvečer že spati, vam pa se zdi, da zamujate vso zabavo, spoznavanje novih ljudi (na primer nekega Angleža, ki vam bo bruhnil po rami), poletno romanco, avanturistično življenje … Na-por-no!

Mož, otroci …

Vaš najdražji, moški, ki ste ga izbrali za življenjskega sopotnika, in otroci, ki ste jih rodili iz ljubezni, vam gredo po 24-urnem večtedenskem druženju že pošteno na živce. V zadnjih dneh dopusta ste ugotovili, da je napetost dosegla kritično točko: če se ne boste umaknili, boste popolnoma ponoreli. Morda se marsikdo ne zaveda, a vrnitev v službo, vrtec, šolo ali službo vam lahko reši življenje.

Prvi dan službe

Čeprav ste se tega zelo bali, vrnitev v službo ni tako slaba. Prvi dan in nekaj dni zatem itak ne boste sposobni delati s polno paro. Pogovarjali se boste s sodelvci in se presedali z ene kave na drugo. Kar je super! Kot igrišče, kjer se odpočijemo od pakiranja, družine, gneče, nervoze … skratka, od poletnega dopusta.

Adijo, japonke!

Nič nimamo proti poletni garderobi in po 'težkih' oblačilih navadno komaj čakamo, da skočimo v lahkotnejša, no, zdaj pa imamo tudi teh vrh glave. Hvala bogu za tiste črne hlače, ki jih lahko nosite teden dni, saj vam gre pranje belih, ki se vam umažejo, čim stopite iz stanovanja, že na živce. Po dveh mesecih v japonkah so vaša stopala videti, kot da ste sestrična Froda Bagginsa. Čas je, da se oblečete v civilizirano in elegantno obleko.

V svoji koži

Končno se lahko spet dobro počutimo v svoji koži. Kopalke so na dnu omare, jeziček na tehtnici pa nas ne zanima več. Lahko se sprostimo in vsem kažemo samo vesel obraz … v katerega nas itak vsi gledajo, čeprav se nam zdi, da na plaži vsi gledajo samo naša bedra in preračunavajo obseg v centimetrih. Tudi mlada dekleta (tista, ki so sicer videti stara 20 let, v resnici pa so 13 in ni čudno, da jim nič ne 'visi') v ultra kratkih hlačah nam več ne gredo na živce. Prav tako nimamo slabe vesti, ker smo pojedle kosilo in še večerjo.

Značke: dopust poletje