Protistresni grižljaji

Hrana za možgane (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 9. 2012

Včasih se zunanji dogodki zdijo neznosni in včasih imamo enostavno vsega dovolj. Na srečo imamo na voljo živila, ki nas umirijo in nam pomagajo prebroditi slabe trenutke. Nahranite možgane s čičeriko, piro, bobom, oreščki in se sprostite.

Artičoka

Poznali so jo že stari Rimljani in nato iz pozabe ponovno obudili Arabci. Vsebuje cinarin in silimarin, ki spodbujata delovanje jeter in pospešujeta nastajanje žolča ter njegov pretok. Listi artičoke naj bi imeli tudi antioksidantivne učinke.

Artičoka je tudi dober vir vitaminov B skupine, vitamina C, pa tudi železa in magnezija, ki krepijo živce.

Čičerika

Je bogat vir mangana, minerala, ki pomaga pri presnovi maščobnih kislin, pomembnih za vzdrževanje zdravega živčnega sistema. Pomaga tudi pri proizvodnji energije iz živil in je vključen v delovanje ščitnice in tvorbo kosti.

Čičerika čisti tudi prebavila in spodbuja delovanje ledvic. Vsebuje kalcij, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan, betakaroten ter veliko folne kisline. In je odličen vir rastlinskih beljakovin.

Pira

Je izvrstna hrana za živce. Dviguje razpoloženje in blagodejno vpliva na živce in depresijo. Zaradi vsebnosti mukopolisaharidov krepi tudi imunski sistem. Redno uživanje pire je odlična preventivna zaščita  pred psihičnimi boleznimi.

Robida

Vsebuje veliko karotenov, ki varujejo celice pred prostimi radikali, nas pa pred stresom. Vsebuje tudi veliko vitamina C, ki je odličen antioksidant in ščiti naše telo.

Zelena

Tudi zelena že od nekdaj slovi kot odlično naravno zdravilo. Vsebuje vitamine B skupine, predvsem je ta rastlina ena redkih predstavnic, ki vsebuje vitamina B12. Pomaga pri nespečnosti in pri živčni napetosti, nas varuje pred depresijo in nervozo. Je odlična za tiste, ki potrebujejo boljšo koncentracijo.

Koper

Je začimba, ki nas v stresnih situacijah pomiri in pomaga k boljšemu spancu. Včasih so celo verjeli, da svež koper pod blazino pomaga proti nočnim moram.

Zaradi velike vsebnosti rudninskih soli, koprova voda spodbuja prebavo ter odpravlja vetrove, kolcanje, želodčne krče in nespečnost.

Bob

Tako kot ostale stročnice, je tudi bob bogat vir vitaminov B skupine. Vsebuje tudi aminokislino L-dopa, ki sodeluje pri možganskih funkcijah, povezanih s spanjem, razpoloženjem in zbranostjo.

Baldrijan

Pomaga pri živčni napetosti in razdraženosti, pomirja miselni, čustveni in telesni nemir.

Baldrijanove pomirjevalne lastnosti pripisujejo tako eteričnemu olju kot valpotriatom. Eterično olje baldrijana vsebuje valerenovo kislino, najučinkovitejšo spojino, ki zavira osrednje živčevje in podaljša spanje.

Datlji

Vsebujejo veliko vitamina C in vitamine B skupine, ki so pomembni za živčevje. Njihovi lahko topni sladkorji so odlična hrana za živce. Datlji pomagajo pri koncentraciji. Vsebujejo tudi kalij in magnezij in jih zato priporočajo ljudem, ki so nagnjeni k apatiji in depresiji.

Če boste pojedli nekaj datljev dve uri pred spanjem, vam bodo pomagali, da boste lažje tonili v spanec.

Orehi

Od mineralov vsebujejo magnezij, ki je odličen borec proti depresiji, apatiji in težavam pri pomnjenju in koncentraciji.

Vsebujejo tudi omega 3 maščobne kisline, največ med vsemi oreščki. Te preprečujejo nastajanje krvnih strdkov, uspeva pa jim občutno vplivati tudi na možganske centre, odgovorne za razpoloženje in dobro počutje.